România va cumpăra un submarin

Ministrul Apărării din România Mihai Fifor a declarat luni în cadrul audierilor de la Parlament că România și-a propus achiziționarea unui submarin. Asta pentru început, având în vedere că forțele navale române lucrează la un program de dezvoltare a capabilităților de luptă antisubmarină.

„Vom veni în fața Parlamentului României pentru a solicita aprobarea de noi programe de înzestrare. Programul prin care forțele navale române își propun pe un termen mediu să realizeze capabilități de luptă submarină. Este practic ca forțele navale române să se doteze cu submarin pentru această capabilitate la Marea Neagră”, a declarat ministrul Apărării.

El a amintit că Armata are încă în dotare submarinul „Delfinul” pentru exerciţii. Prin urmare, cred că nu este nimic spectaculos în ideea de a putea să derulăm un astfel de program cu producţie a unei astfel de capacităţi într-un şantier naval românesc”, a arătat Fifor.

Mihai Fifor: „Suntem foarte atenți pe ce înseamnă capabilități la Marea Neagră. Vom demara programul privind corvetele multificunționale. Modernizăm și cele două fregate ale marinei române”.

Referindu-se la stadiul achiziției sistemelor Patriot, Fifor spune că până în vară va fi achitat și al doilea sistem Patriot: „Este pregătit proiectul de lege pentru primul sistem HIMARS, după care proiectul de lege vine în Parlament și vă solicităm sprijinul și pentru acest program de înzestrare”.

În 2018 vor începe lucrările de modernizare la bazele aeriene din Otopeni, Balotești, Borcea și Câmpia Turzii. „Să nu uităm că suntem într-un parteneriat foarte bun pentru Mihail Kogălniceanu. Ne-am angajat să sprijinim dezvoltarea bazei de la Mihail Kogălniceanu. Vom începe modernizarea aparatelor de zbor Super Șoim ca ele să devină aparate de școală pentru F16. Modernizarea va avea loc la Craiova. Nu face decât să arate că suntem liantul între apărare, cercetare și nevoia de înzestrare a armatei”, a spus ministrul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.