Romania si Basarabia-brand de tara comun

Celebrul ghid de calatorii Lonely Planet, cunoscut amatorilor de excursii din intreaga lume, prezinta Romania si Basarabia intre copertele aceluiasi volum.

Mai mult, reclama de care beneficiaza cele doua tari este sporita, fiecare vizita, fie ca este in Romania, sau in tara vecina, trimitandu-te si de cealalta parte a Prutului. Atunci cand vizitezi Romania, ghidul te ispiteste sa vizitezi si Basarabia, integrand-o intr-un circuit in care, singura, ar fi intrat cu greu, informeaza pagina de web curaj.net. Toate acestea se desfasoara pe fondul incercarilor in forta ale Romaniei de a-si crea un „brand de tara”, la care lucreaza unele dintre cele mai importante institutii din domeniul marketingului si publicitatii. Ceea ce este nou, este ca si la Chisinau exista, pe langa Guvernul basarabean, o institutie care se ocupa si de brandul de tara al Republicii Moldova. „Nu stim daca i-a trecut cuiva prin minte sa contacteze omologii de la Chisinau pentru a-si uni eforturile peste Prut si a crea ceva impreuna. Si poate ca nu ar fi o idee rea”, spune sociologul Dan Dungaciu, oferind in acest sens chiar exemplul ghidului de calatorii prezentat mai sus, care pune laolalta cele doua tari despartire de Prut si de istorie.

„Asa cum nu putem avea doua “alei ale clasicilor", una la Bucuresti si una la Chisinau, caci ar fi identice, asa cum este si intreaga etno-simbolistica, nu imi imaginez un brand de tara al Romaniei care nu ar putea sa fie si al R.Moldova. Si invers, mai spune Dungaciu, intr-un material publicat de portalul curaj.net. E nevoie doar de disponibilitate, curaj si inteligenta pentru a nu rata momentele prielnice pe care le parcurge relatia Bucuresti – Chisinau. Si asta este important. Caci daca fobiilor si anti-romanismului primitiv li s-au pus surdina pe culoarele oficiale de peste Prut, nu inseamna ca ele au disparut cu totul. Zilele acestea, o publicatie cu multe pagini si mult venin de la Chisinau, veritabil oficios al moldovenismului de extractie sovietica, declanseaza o campanie pentru modificarea imnului de stat al R. Moldova – actualmente “Limba Noastra” a lui Mateevici – cu unul inspirat din… imnul RSS Moldovenesti! ("Pentru ca-i compus din oameni de-ai nostri, cu adanca simtire patriotica in ei"). Mai mult, se cere si schimbarea stemei, caci e prea asemanatoare cu cea a… Romaniei. Vechile obiceiuri mor greu. Dar, dupa aproape 15 ani, se pare ca la Chisinau s-a inteles ca un drum care se opune Bucurestiului sau vrea sa il ocoleasca este unul infundat pentru R. Moldova. Nimic nu s-a obtinut dupa ani de ridicola incrancenare anti-romaneasca, decat saracie, cresterea migratiei sau dependenta accentuata fata de Tiraspol. Romania este astazi membru NATO si sta sa intre in UE, iar R. Moldova, dumirita tarziu, nu stie cat va mai fi tinuta la portile Occidentului.

A ales o cale care s-a dovedit perdanta. E timpul sa-si desclesteze pumnii si sa vina pe acelasi drum pe care a pasit Romania. Cu cat va sta mai aproape, cu atat va rataci mai putin. De aici importanta extraordinara, mai ales pentru Chisinau, a unui brand de tara comun Romania – R. Moldova. Fie si simbolic, unde va fi Romania va fi si R. Moldova. Adica in Uniunea Europeana, pe pietele comerciale sau traseele majore de idei ale batranului continent. Nimic nu ii va fi mai de folos R. Moldova astazi decat sa fie “ofertata” international prin intermediul unei tari precum Romania. Si aceasta ar fi cea mai inteligenta decizie de politica externa pe care ar putea-o lua un guvern din tara vecina. E timpul sa se inteleaga asta la Chisinau. Dar si la Bucuresti”.  // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.