România ar putea interzice pungile de plastic de unică folosință

Guvernul român lucrează la un proiect de lege care să oblige comercianţii să pună pe piaţă doar pungi ce pot fi reutilizate. Primele care ar putea dispărea sunt cele foarte subţiri, cu mâner, vândute adesea de supermarketuri şi care de cele mai multe ori ajung direct la gunoi, transmite Digi24.

Prin această inițiativă, se încearcă transpunerea în legislaţia românească a unei directive europene de reducere a deşeurilor de plastic. Potrivit Ministerului Mediului de la București, se lucrează inclusiv asupre unei o politici de reciclare a pungilor de plastic. Dacă va avea sprijin politic, ar putea intra în vigoare un sistem de depozit prin care clientul să poată primi bani dacă îi returnează comerciantului pungile folosite.

În Europa, se folosesc 100 de miliarde de pungi anual, cu o medie de 200 de pungi per cetățean. Un raport al Comisiei Europene arată că România era în 2010 pe locul al patrulea ca număr de pungi per cap de locuitor, cu 252 de bucăți.

Franța este ultima țară care a decis interzicerea pungilor de plastic. Începând cu data de 1 iulie 2016, comercianții francezi nu vor mai avea voie să ofere spre vânzare pungi de plastic cu o grosime mai mică de 50 de microni. Pungile mai groase fac excepție, întrucât se presupune că se pot refolosi. Pungile de plastic vor putea fi înlocuite cu cele din materiale bio, cum ar fi amidonul din cartofi și porumbul.

Absolventă de Jurnalism (Iași, 2015), își face masteratul în domeniul industriilor creative (Suedia, 2017).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.