România acordă o mare importanță asocierii politice la Uniunea Europeană a Moldovei, Georgiei și Ucrainei

România acordă o mare importanță accelerării integrării economice și asocierii politice a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat luni la o reuniune UE ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, potrivit Ministerului Român de Externe. Meleșcanu a participat la o întrunire a Consiliului UE pentru Afaceri Externe (CAE) la Bruxelles la care s-a discutat despre Parteneriatul Estic și Libia.

“În privința Parteneriatului Estic, miniștrii de Externe au trecut în revistă ultimele evoluții relative la cele 20 de rezultate concrete stabilite la Summitul european din 24 noiembrie, 2017. Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a reiterat susținerea României pentru consolidarea Parteneriatului Estic și a relației UE cu toate cele șase state membre – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina – pentru a implementa reformele și politicile din Agenda 2020 spre beneficiul direct al cetățenilor. El a subliniat importanța majoră acordată de România dezvoltării ulterioare a căilor de cooperare adiționale cu cele trei țări care au încheiat acorduri de asociere cu UE (Moldova, Georgia și Ucraina) pentru a accelera asocierea politică și integrarea economică ale acestor țări cu Uniunea Europeană, cu scopul de a asigura stabilitatea, securitatea și prosperitatea în regiune. El a subliniat prioritatea care va fi acordată acestui dosar în perioada cât România va deține președinția Consiliului UE în prima jumătate a lui 2019”, potrivit MAE.

La reuniune miniștrii au avut posibilitatea să abordeze ultimele evoluții interne în Libia, în special aspectele politic și de securitate, precum și chestiunile legate de migrare. Meleșcanu a reiterat poziția României privind eforturile UE de susținere a planului de acțiune ONU menit să găsească o soluție politică cuprinzătoare, o stabilizare durabilă și securitate internă în Libia. Potrivit MAE, la un prânz de lucru s-au schimbat viziuni cu privire la evoluțiile regionale în Peninsula Coreeană și s-a accentuat că faptul că UE este gata să susțină procesul diplomatic menit să denuclearizeze peninsula și reconcilierea între cele două Corei. Meleșcanu a relevat importanța menținerii unui angajament constant al tuturor actorilor implicați în regiune pentru a susține rezultate concrete și durabile cu privire la denuclearizarea deplină, verificabilă și ireversibilă.

În contextul reuniunii CAE, Meleșcanu a avut o întrevedere cu Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă și Securitate Comună, Federica Mogherini, la care a informat despre interesul României de a marca într-un mod corespunzător c cea de-a 10 aniversare a Parteneriatului Estic în perioada în care România deține președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019. În același timp, Meleșcanu a evidențiat importanța susținerii de către instituțiile europene și a implicării personale a oficialului european pentru a se asigura că aceasta este o istorie de succes.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.