Connect with us

Politică

Româmia: Crin Antonescu, reales, la al doilea congres PNL

Nicio surpriză la congresul PNL de sâmbătă. Crin Antonescu a câştigat într-o manieră zdrobitoare un al doilea mandat de preşedinte al liberalilor (986 la 357), în faţa fostului prim-vicepreşedinte Ludovic Orban care va rămâne simplu deputat.

Publicat

pe

Nicio surpriză la congresul PNL de sâmbătă. Crin Antonescu a câştigat într-o manieră zdrobitoare un al doilea mandat de preşedinte al liberalilor (986 la 357), în faţa fostului prim-vicepreşedinte Ludovic Orban care va rămâne simplu deputat.

Crin Antonescu a câştigat un nou mandat de preşedinte al PNL, la aproape un an distanţă de prima sa victorie. Antonescu a obţinut astăzi 986 din voturile delegaţilor la congres, în timp ce Ludovic Orban doar 357. De notat că au fost doar 20 voturi nule.

De altfel, triumful lui Antonescu nu a stat nicio secundă sub semnul întrebării, nici chiar vineri, în prima zi a congresului, când acesta a fost contestat puternic de Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Cataramă sau Ludovic Orban. Fără ecou însă, pentru Antonescu şi-a trecut fără probleme în prima seara statutul prin congres, unul care desfiinţa scaunul de prim-vicepreşedinte şi instituia votul pe listă. Cuţitele scoase vineri din teacă au fost băgate înapoi în ziua alegerilor, Antonescu şi Orban preferând să susţină discursuri fără atacuri evidente la adresa celuilalt.

În urma votului de astăzi noua conducere a PNL arată astfel:

Crin Antonescu – preşedinte

Radu Stroe – secretar general

Vicepreşedinţii: Aristotel Căncescu, Daniel Chiţoiu, Mircea Diaconu, Victor Paul Dobre, Relu Fenechiu, Răducu Filipescu, Lucian Iliescu, Rareş Mănescu, Vlad Moisescu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Dan Radu Ruşanu, Romeo Stavarache, Varujan Vosganian şi Mihai Voicu.

Membri simpli în BPC: Florin Alexe, Cristian Anghel, Teodor Atanasiu, Cristian Bâgiu, Ilie Bolojan, Mariana Câmpeanu, Andrei Chiliman, Andrei Marga, Mircea Moloţ, Mircia Muntean, Marius Nicoară, Marian Petrache, Octavian Popa, Nicolae Robu, Adrian Semcu, Radu Stroe şi Marcel Vela.

Membri supleanţi ai BPC: Cristian Adomniţei, Cristian Buican, Ioan Ciugulea, Cristina Pocora, Nini Săpunaru şi Ovidiu Silaghi

Din BPC mai fac parte preşedintele re-fondator Radu Câmpeanu şi preşedintele de onoare Mircea Ionescu-Quintus.

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Andrian Candu a invitat președinta Folketinget la conferința internațională în probleme de securitate și integrare europeană

Publicat

pe

De către

Andrian Candu a invitat președinta Folketinget (Parlamentul Regatului Danemarcei) Pia Kjaersgaard la conferința internațională găzduită de Parlamentul Republicii Moldova și organizată de speakerii parlamentelor din Moldova, Georgia, Ucraina, în parteneriat cu Atlantic Council.

Conferința internațională ”Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și Provocările de Securitate curente” se va desfășura în martie, la Chișinău. La eveniment vor participa președinți și reprezentanți ai parlamentelor, precum și experți internaționali notorii.

Principalele teme de discuție sunt provocările la care este supusă regiunea în urma campaniilor de dezinformare, reformele din economie și justiție din Georgia, Moldova și Ucraina în contextul aspirațiilor de integrare europeană, securitatea energetică și conflictele înghețate din cele trei țări.

Amintim că anul trecut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, împreună cu preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, şi preşedintele Radei Supreme din Ucraina, Andrii Parubii au semnat o declaraţie comună în adresa Parlamentului European, în care au solicitat deschiderea perspectivei de aderare a celor trei ţări la Uniunea Europeană.

Ulterior, în noiembrie 2017, Parlamentul European a solicitat aprofundarea colaborării cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, dar şi găsirea unor noi modalităţi de a sprijini cele trei ţări aflate la frontierele de est ale Uniunii Europene.

Citește mai departe

Politică

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Publicat

pe

De către

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui Igor Dodon privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova.

“Pe parcursul examinării cauzei în fond reclamantul a prezentat probe și argumente incontestabile ce demonstrează ilegalitatea decretului contestat. Din acest motive, aducem la cunoștința opiniei publice că în această după-amiază am înregistrat o cerere de apel prin care contestăm hotărârea instanței de fond”, a anunțat Andrei Bivol, avocatul lui Traian Băsescu.

Reamintim că fostul președinte român Traian Băsescu rămâne deocamdată fără cetățenia Republicii Moldova. Aceasta după ce Judecătoria Chișinău a respins astăzi cererea lui Traian Băsescu prin care acesta a solicitat anularea decretului privind lipsirea de cetățenie a Republicii Moldova semnată de Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu la data de 3 ianuarie 2017.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa au devenit cetăţeni ai Republicii Moldova la 3 noiembrie 2016, după ce au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lunii iunie a anului 2016.

Citește mai departe

Politică

PAS a cerut în fața ANRE reducerea tarifelor la gazele naturale

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a desfășurat astăziun flashmob în fața sediului ANRE pentru a cere reducerea imediată a tarifelor la gazele naturale. Potrivit membrilor și simpatizanților formațiunii, deși prețul de import al gazelor naturale este în continuă scădere, ANRE nu a revizuit tarifele de doi ani, iar cetățenii plătesc, în prezent, cu aproape 30% mai mult decât costurile reale.

“Toți cetățenii cunosc că prețul de achiziție pentru gazele naturale cumpărate din Rusia în ultimii doi ani au scăzut cu aproape o treime. Pe când tariful pe care îl plătesc consumatorii finalii, toți noi, nu a scăzut. Întrebarea este unde se duc acești bani și ce face statul cu acești bani. Noi cerem ca ANRE să coboare tarifele pentru consumatorii finali odată cu reducerea prețului de achiziție. După unele calcul în ultimul an jumate s-au strâns peste un miliard jumate în plus”, a declarat Mihai Popșoi, vicepreședinte PAS.

Mai mult, cei de la PAS susțin că motivul menținerii actualelor tarife este unul pur electoral: la indicaţia Partidului Democrat, ANRE menţine tariful şi impune consumatorii să plătească mai mult, pentru a aproba apoi o reducere mai mare a tarifului în toamnă, în ajunul alegerilor parlamentare.

“Deşi Agenţia trebuie să fie o instituţie independentă, aceasta este utilizată de Partidul Democrat pentru a-şi construi imagine politică din buzunarul consumatorilor. PAS cere ajustarea tarifelor la costurile reale și micșorarea lor acum, în interesul oamenilor, și nu în avantajul Partidului Democrat”, au declarat membrii PAS.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică42 de minute în urmă

Andrian Candu a invitat președinta Folketinget la conferința internațională în probleme de securitate și integrare europeană

Andrian Candu a invitat președinta Folketinget (Parlamentul Regatului Danemarcei) Pia Kjaersgaard la conferința internațională găzduită de Parlamentul Republicii Moldova și...

Social54 de minute în urmă

Un bărbat din Ungheni a spart cu o rangă metalică un terminal de plăți electronice. Câți bani a reușit să înhațe

Un bărbat cu o cagulă pe cap a spart în această noapte cu o rangă metalică un terminal de plăți...

Externe1 oră în urmă

Polițiștilor ruși li se recomandă să evite vacanțele în Republica Moldova

Ministerul de Interne de la Moscova a publicat o listă cu 13 țări și regiuni care sunt recomandate să fie...

Externe2 ore în urmă

42 de oameni au împreună avere cât jumătate din populaţia planetei

Prăpastia dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci s-a adâncit şi mai mult anul trecut. 42 de pământeni au...

Opinii3 ore în urmă

Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)

Redacția Moldova.org este solidară cu femeile care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova. Pentru...

Social4 ore în urmă

Gerul face victime. Două persoane au decedat, alte două s-au ales cu degerături, iar șapte – diagnosticate cu hipotermie

Doi bărbați de 57 ani și respectiv 64 ani din raioanele Hâncești și Ocnița au ajuns la spital cu degerături...

Social14 ore în urmă

Petițiile mamelor care acuza probleme la naștere, din cauza sistemului medical, analizate de CNA

Cele 98 de petiții transmise de un grup de mame care au semnalat condiții inadecvate ale sistemului medical din Moldova...

Advertisement

Opinii