Connect with us

Politică

Româmia: Crin Antonescu, reales, la al doilea congres PNL

Nicio surpriză la congresul PNL de sâmbătă. Crin Antonescu a câştigat într-o manieră zdrobitoare un al doilea mandat de preşedinte al liberalilor (986 la 357), în faţa fostului prim-vicepreşedinte Ludovic Orban care va rămâne simplu deputat.

Nicio surpriză la congresul PNL de sâmbătă. Crin Antonescu a câştigat într-o manieră zdrobitoare un al doilea mandat de preşedinte al liberalilor (986 la 357), în faţa fostului prim-vicepreşedinte Ludovic Orban care va rămâne simplu deputat.

Crin Antonescu a câştigat un nou mandat de preşedinte al PNL, la aproape un an distanţă de prima sa victorie. Antonescu a obţinut astăzi 986 din voturile delegaţilor la congres, în timp ce Ludovic Orban doar 357. De notat că au fost doar 20 voturi nule.

De altfel, triumful lui Antonescu nu a stat nicio secundă sub semnul întrebării, nici chiar vineri, în prima zi a congresului, când acesta a fost contestat puternic de Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Cataramă sau Ludovic Orban. Fără ecou însă, pentru Antonescu şi-a trecut fără probleme în prima seara statutul prin congres, unul care desfiinţa scaunul de prim-vicepreşedinte şi instituia votul pe listă. Cuţitele scoase vineri din teacă au fost băgate înapoi în ziua alegerilor, Antonescu şi Orban preferând să susţină discursuri fără atacuri evidente la adresa celuilalt.

În urma votului de astăzi noua conducere a PNL arată astfel:

Crin Antonescu – preşedinte

Radu Stroe – secretar general

Vicepreşedinţii: Aristotel Căncescu, Daniel Chiţoiu, Mircea Diaconu, Victor Paul Dobre, Relu Fenechiu, Răducu Filipescu, Lucian Iliescu, Rareş Mănescu, Vlad Moisescu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Dan Radu Ruşanu, Romeo Stavarache, Varujan Vosganian şi Mihai Voicu.

Membri simpli în BPC: Florin Alexe, Cristian Anghel, Teodor Atanasiu, Cristian Bâgiu, Ilie Bolojan, Mariana Câmpeanu, Andrei Chiliman, Andrei Marga, Mircea Moloţ, Mircia Muntean, Marius Nicoară, Marian Petrache, Octavian Popa, Nicolae Robu, Adrian Semcu, Radu Stroe şi Marcel Vela.

Membri supleanţi ai BPC: Cristian Adomniţei, Cristian Buican, Ioan Ciugulea, Cristina Pocora, Nini Săpunaru şi Ovidiu Silaghi

Din BPC mai fac parte preşedintele re-fondator Radu Câmpeanu şi preşedintele de onoare Mircea Ionescu-Quintus.

Citește mai departe
Advertisement
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Maia Sandu îl invintă pe Vlad Plahotniuc la o dezbatere publică: Poate veni cu prompterul

Liderul PAS, Maia Sandu, îl invită la o dezbatere publică pe președintele PDM Vlad Plahotniuc pe probleme și soluții concrete ce pot fi aplicate în domeniul învățământului.

Aceasta după ce liderul democraților a declarat ieri moratoriu asupra procesului de închidere a școlilor din țară, demarat pe timpul când Maia Sandu deţinea funcţia de ministru al Educației.

Dacă domnul Plahotniuc a devenit brusc mare „expert” în educație, îl invit la o dezbatere publică cu privire la problemele și soluțiile concrete ce pot fi aplicate în domeniul învățământului. Mai ales că PD a condus Ministerul Economiei din 2009, iar starea educației depinde, în mare măsură, de starea economică a țării.
Sau îi este frică, ca întotdeauna, de o discuție în fața cetățenilor? Atenționez că voi discuta cu persoana care, în mod public, coordonează toate activitățile din țară”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În final, lidera PAS a precizat că “Domnul Plahotniuc poate veni cu prompterul, dacă altfel nu poate.

Partidul  Democrat a anunţat ieri moratoriu asupra închiderii de școli în țară, întrucât reforma în educaţie, demarată de guvernarea precedentă, a suferit mai multe eşecuri.

“Programul de închidere a şcolilor din ţară a fost oprit, întrucât reforma în educaţie, demarată de guvernarea precedentă a suferit mai multe eşecuri, iar din această cauză au de suferit elevii, profesorii şi părinţii”, a anunţat liderul democraţilor Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al formaţiunii.

Citește mai departe

Important

Igor Dodon anunţă acțiuni “la scară națională” de susținere a formei prezidențiale de guvernare

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi „demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”. Şeful statului a venit cu apel în adresa cetăţenilor de a-i susţine iniţiativa.

Astfel, în adresarea postată pe pagina oficială a Preşedinţiei se arată că “în situația în care puterea și opoziția pro-europeană fac tot posibilul pentru limitarea în acțiuni a președintelui țării şi în situația în care Președinția e blocată din toate părțile” pentru Moldova nu există altă soluție, decât trecerea la o formă de guvernare prezidențială cât mai rapid.

“Anunțăm despre demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”, se arată în adresarea lui Igor Dodon.

Potrivit şefului statului, timp de peste 26 de ani, în Republica Moldova “s-au tot făcut experimente politice”, iar acum timpul experimentelor a trecut.

“A venit timpul să ne luăm soarta în mâini și să ne construim singuri viața pe care o merităm cu toții.Forma prezidențiala de guvernare e unica șansă de viitor a Republicii Moldova și vom valorifica această șansă împreună”, se mai arată în adresarea preşedintelui.

Precizăm că la finele lunii septembrie Partidul Socialiștilor a anunțat lansarea unei inițiative cu privire la trecerea la forma de guvernământ prezidențială în Republica Moldova, în prezent republică parlamentară, adoptând şi o rezoluție în acest sens dn finalul unor acțiuni de protest la Cahul, Bălți și Anenii Noi.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu precizează: Decizia CC nu suspendă mandatul lui Igor Dodon

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat astăzi presei că decizia Curţii Constituţionale nu suspendă mandatul sau activitatea preşedintelui Igor Dodon.

Candu a precizat că decizia de ieri a CC este una  care interpretează o situaţie şi anume aceea de blocaj instituţional, legată de refuzul preşedintelui de a numi ministrul Apărării.

“Decizia Curţii Constituţionale vine şi cu o soluţie şi explică care este procedura de mai departe privind interimatul funcţiei sau declanşarea procedurii de stabilire sau de constatare a interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova doar pe elementul numirii ministrului Apărării”, a spus Andrian Candu.

Oficialul a ţinut să precizeze că decizia se referă doar la semnarea Decretului de numire a ministrului Apărării și depunerea jurământului. “Nu se referă la o anumită perioadă de timp”, a relatat Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului si-a exprimat regretul că unele instituţii media şi actori politici au început să speculeze fără să aştepe să fie publicată decizia şi să o citească.

“Îmi exprim regretul şi faţă de declarţiile făcute de preşedintele Igor Dodon, care probabil fără să aştepte şi să vorbească cu specialiştii a ieşit la public şi a făcut declarţii de acuzare a Curţii Constituţionale ce le consider că au depăşit limita, regret că a avut aceasta ieşire emoţională”, a menţionat Candu.

Curtea Constituțională a stabilit ieri că refuzul preşedintelui ţării de numire a candidatului propus repetat de premier este o încălcare gravă a obligaţiilor constituţionale. În acest caz, Parlamentul poate iniţia procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui.

Înalta Curte a stabilit că președintele RM poate refuza o candidatură și să facă o altă propunere, dar nu are drept de veto asupra candidaturii primului ministru.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Important18 minute în urmă

„Orheiul Vechi” devine mai atractiv: trei pensiuni rurale au fost inaugurate după renovare// FOTO

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova – rezervația cultural – naturală „Orheiul Vechi” devine mai atractivă și...

Social9 ore în urmă

Şomerii care beneficiază de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activităţi comunitare

Şomerii înregistraţi la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta, la...

Politică10 ore în urmă

Maia Sandu îl invintă pe Vlad Plahotniuc la o dezbatere publică: Poate veni cu prompterul

Liderul PAS, Maia Sandu, îl invită la o dezbatere publică pe președintele PDM Vlad Plahotniuc pe probleme și soluții concrete ce...

Important12 ore în urmă

49 de persoane din nouă raioane vor primi indemnizaţii unice pentru asigurarea cu spaţiu locativ

Guvernl va aloca 2,04 milioane lei, sub formă de indemnizații unice, pentru construcţia unei case individuale, a unei locuinţe cooperatiste,...

Important12 ore în urmă

Mandatul EUBAM va fi prelungit cu încă trei ani

Mandatul Misiunii Europene de Asistență la Frontieră în Republica Moldova și în Ucraina (EUBAM) va fi prelungit cu încă trei...

Important13 ore în urmă

Şeful ANRCETI şi-a dat demisia! Premierul solicită formarea unei comisii de anchetă

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, Grigore Varaniţă, şi-a dat demisia. Anunțul a fost făcut de premierul...

Important13 ore în urmă

Igor Dodon anunţă acțiuni “la scară națională” de susținere a formei prezidențiale de guvernare

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi „demararea acțiunilor la scară națională în susținerea formei prezidențiale de guvernare”. Şeful statului a...

Advertisement

Opinii