Connect with us

Politică

Româmia: Crin Antonescu, reales, la al doilea congres PNL

Nicio surpriză la congresul PNL de sâmbătă. Crin Antonescu a câştigat într-o manieră zdrobitoare un al doilea mandat de preşedinte al liberalilor (986 la 357), în faţa fostului prim-vicepreşedinte Ludovic Orban care va rămâne simplu deputat.

Publicat

pe

Nicio surpriză la congresul PNL de sâmbătă. Crin Antonescu a câştigat într-o manieră zdrobitoare un al doilea mandat de preşedinte al liberalilor (986 la 357), în faţa fostului prim-vicepreşedinte Ludovic Orban care va rămâne simplu deputat.

Crin Antonescu a câştigat un nou mandat de preşedinte al PNL, la aproape un an distanţă de prima sa victorie. Antonescu a obţinut astăzi 986 din voturile delegaţilor la congres, în timp ce Ludovic Orban doar 357. De notat că au fost doar 20 voturi nule.

De altfel, triumful lui Antonescu nu a stat nicio secundă sub semnul întrebării, nici chiar vineri, în prima zi a congresului, când acesta a fost contestat puternic de Călin Popescu Tăriceanu, Viorel Cataramă sau Ludovic Orban. Fără ecou însă, pentru Antonescu şi-a trecut fără probleme în prima seara statutul prin congres, unul care desfiinţa scaunul de prim-vicepreşedinte şi instituia votul pe listă. Cuţitele scoase vineri din teacă au fost băgate înapoi în ziua alegerilor, Antonescu şi Orban preferând să susţină discursuri fără atacuri evidente la adresa celuilalt.

În urma votului de astăzi noua conducere a PNL arată astfel:

Crin Antonescu – preşedinte

Radu Stroe – secretar general

Vicepreşedinţii: Aristotel Căncescu, Daniel Chiţoiu, Mircea Diaconu, Victor Paul Dobre, Relu Fenechiu, Răducu Filipescu, Lucian Iliescu, Rareş Mănescu, Vlad Moisescu, Norica Nicolai, Cornel Popa, Dan Radu Ruşanu, Romeo Stavarache, Varujan Vosganian şi Mihai Voicu.

Membri simpli în BPC: Florin Alexe, Cristian Anghel, Teodor Atanasiu, Cristian Bâgiu, Ilie Bolojan, Mariana Câmpeanu, Andrei Chiliman, Andrei Marga, Mircea Moloţ, Mircia Muntean, Marius Nicoară, Marian Petrache, Octavian Popa, Nicolae Robu, Adrian Semcu, Radu Stroe şi Marcel Vela.

Membri supleanţi ai BPC: Cristian Adomniţei, Cristian Buican, Ioan Ciugulea, Cristina Pocora, Nini Săpunaru şi Ovidiu Silaghi

Din BPC mai fac parte preşedintele re-fondator Radu Câmpeanu şi preşedintele de onoare Mircea Ionescu-Quintus.

Citește mai departe
Click pentru a comenta

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Politică

Verde pentru Unire! Un marș automobilistic unionist va avea loc duminică la Chișinău

Publicat

pe

De către

„Verde pentru Unire!” este genericul unui marș automobilistic unionist, care va avea loc duminică la Chișinău. Zeci de mașini dotate cu drapele tricolore vor parcurge în marș cele mai importante artere din Chișinău, pentru a promova Unirea Republicii Moldova cu România.

Evenimentul va începe la ora 12.00 din Piața Marii Adunări Naționale.

Vlad Bilețchi, președintele Asociației UNIREA – ODIP, a menționat astăzi la o conferință de presă că manifestanții vor promova Unirea pe cele mai importante artere din Chișinău pe data de 23 septembrie. Unioniștii se vor deplasa pe majoritatea bulevardelor, străzilor cu conotație istorică deosebită.

„ Vrem să fim cei care mișcă lucrurile în bine și împreună trebuie să conștientizăm că Unirea este singura soluție pentru Republica Moldova. Facem apel către toată lumea, haideți să ne mobilizăm și să ieșim duminică, la ora 12:00 în Piața Marii Adunări Naționale”, a declarat Vlad Bilețchi.

Vor fi mai multe boxe cu piese patriotice, care vor umple străzile din Chișinău cu atmosferă de sărbătoare centenară.

„În acest An Centenar, în cele trei luni rămase, trebuie să depunem toți eforturile pentru a apropia cele două maluri ale Prutului. Pe data de 23 septembrie, 100 de mașini cu drapele tricolore vor parcurge în marș cele mai importante străzi din Chișinău pentru a promova Unirea ”, a declarat Ion Leașcenco, președintele Blocului Unității Naționale.

În același timp, unioniștii au spus că vor continua campania de colectare a un milion de semnături pentru Unirea Republicii Moldova cu România până pe data de 1 decembrie.

„Acest milion de semnături pentru Unire va oferi posibilitatea de a modifica Constituția României, astfel încât în preambulul acesteia să fie specificat dezideratul unității naționale”, a declarat Vitalie Prisăcaru, coordonator al Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

Ultima manifestație unionistă a avut loc pe data de 1 septembrie, când participanții Marșului Centenar, care au parcurs peste 1200 de kilometri pe jos au ajuns la Chișinău.

Citește mai departe

Politică

Ulianovschi a solicitat la Beijing eliminarea taxelor vamale la vinurile și produsele agricole moldovenești

Publicat

pe

De către

`În pofida distanței geografice care ne desparte, cooperarea multidimensională între Republica Moldova și China atestă o dinamică pozitivă, dialogul politic este activ și constant, iar schimburile comercial-economice în prima jumătate a anului 2018 sunt în creștere cu circa 35 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut”, a declarat președintele Comisiei pentru Afaceri Externe al Parlamentului chinez, Zhang Yesui, în cadrul întrevederii de la Beijing cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Potrivit unui comunicat al Diplomației de la Chișinău, ministrul Ulianovschi a subliniat necesitatea consolidării dialogului strategic bilateral, în contextul în care în ultimii doi ani s-au înregistrat o serie de acțiuni concrete în vederea sporirii contactelor interumane prin facilitarea regimului de vize pentru cetățenii chinezi și atragerea investițiilor străine în Republica Moldova.

Președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe a Chinei a apreciat înalt lansarea consultărilor bilaterale privind negocierea unui eventual Acord de liber schimb între Republica Moldova și China reciproc avantajos pentru ambele state, runda a treia desfășurându-se zilele acestea la Chișinău.

În context, ministrul Ulianovschi a subliniat importanța unor negocieri echitabile care ar lua în calcul necesitățile exportatorilor și furnizorilor economici din țara noastră, solicitând eliminarea completă a taxelor de import pentru vinurile moldovenești și principalele categorii de produse agricole destinate exportului în China.

Președintele Comisiei parlamentare pentru Afaceri Externe a Chinei, Zhang Yesui, în calitatea sa de președinte al Grupului parlamentar de prietenie moldo-chinez a acceptat invitația Ministrului Ulianovschi de a efectua o vizită de lucru la Chișinău în viitorul apropiat.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon a avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul SUA la Chișinău James D. Pettit

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul SUA la Chișinău James D. Pettit, care își finalizează mandatul de ambasador în țara noastră.

Președintele a menționat că, în cadrul dialogului, au fost abordate mai multe subiecte cu privire la situația din politica internă și externă a țării, precum și starea actuală a relațiilor moldo-americane.

„Am apreciat buna cooperare dintre statele noastre în diverse domenii de interes comun și am mulțumit pentru ajutorul financiar acordat țării noastre, în special, în implementarea proiectelor sociale. Am pledat pentru dinamizarea dialogului bilateral pe toate dimensiunile, inclusiv prin organizarea vizitelor şi întrevederilor la nivel înalt”, a menționat Igor Dodon.

Șeful statului a precizat că a reiterat faptul că Republica Moldova trebuie „să promoveze o politică externă echilibrată”, să aibă relații deschise, productive și reciproc avantajoase cu toate statele, „să fie prieten cu toții, dar nu împreună cu cineva împotriva cuiva”.

„Mi-am exprimat încrederea că odată cu numirea noului ambasador, relaţiile moldo-americane vor cunoaşte și în continuare un ritm ascendent de dezvoltare în diverse domenii de interes reciproc”, a adăugat oficialul.

Precizăm că  anterior un comunicat al Casei Albe a anunțat că preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat intenţia de a-l nominaliza pe Derek J. Hogan în postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Derek J. Hogan, care este originar din statul Virginia şi a activat în calitate de diplomat din anul 1997, îl va înlocui pe James D. Pettit, numit în funcţie pe 22 mai 2014 de preşedintele american Barack Obama.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com