RM va beneficia de finanţare a Programului Cadru 7 al UE în domeniul Cercetării şi Dezvoltării Tehnologice (PC7)

Moldova.ORG — R. Moldova va beneficia de finanţare a Programului Cadru 7 al UE în domeniul Cercetării şi Dezvoltării Tehnologice (PC7).

PC7 este principalul instrument de finanţare a ştiinţei şi dezvoltării tehnologice pentru anii 2007-2013 din ţările UE, precum şi ţările partenere, printre care se numără şi R. Moldova. PC7 este operaţional începând cu 1 ianuarie 2007 UE alocând în aceste scopuri un buget de 50,5 mlrd. euro pentru următorii şapte ani. Bugetul Euratom pentru următorii cinci ani este şi el de 2,7 mlrd. Euro. Acest program este destinat creării şi consolidării Spaţiului European de Cercetare şi va contribui la dezvoltarea economiei şi societăţii bazate pe cunoaştere în Europa.

Domeniile abordate de PC7 în cadrul celor 4 programe sunt: tehnologii informaţionale (revenindu-i cea mai mare cota parte a bugetului 9,11 mlrd. €); sănătate, alimentaţie, agricultură şi biotehnologii; nano-materiale şi producţie; energie; mediu; transport; ştiinţe socio-economice; securitate şi spaţiu. Vor mai fi şi alte activităţi legate de infrastructurile pentru cercetare, întreprinderi mici şi mijlocii, regiuni ale cunoaşterii, potenţialul cercetării, ştiinţa şi societatea, cooperare internaţională în domeniul cercetării.

PC7 este destinat suportului unui larg cerc de participanţi (sectorul privat – întreprinderi mari şi mici, instituţii de cercetare private sau alţi participanţi industriali; organizaţii publice – spre exemplu, universităţi de stat, autorităţi regionale, organizaţii de cercetare de stat; cercetători individuali – din ambele sectoare: public şi privat) din ţările membre UE şi cele ne-membre (ţările asociate, ţările candidate, ţările din cadrul PEV, ţările în curs de dezvoltare, economii în dezvoltare, naţiuni industriale).

Pentru informaţii suplimentare privind aplicarea pentru suport în cadrul PC7 este utilă consultarea în prealabil a condiţiilor pentru participare şi a listei de proiecte deja existente: http://cordis.europa.eu/ şi http://www.asm.md/.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.