Connect with us

Social

În RM ar putea apărea noi produse cu indicație geografică: Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din Lalova sau brânza de capră de la Nord

Publicat

pe

Plăcinta de Năpădeni, sarmalele pitice din satul Lalova sau brânza de capră de la Nord sunt doar câteva din produsele care ar putea fi înregistrate în calitate de Indicații Geografice (IG), Denumiri de Origine (DO) sau Specialităţi Tradiţionale Garantate (STG) în Republica Moldova.

Acestea au fost identificate în cadrul unui Studiu național realizat în cadrul proiectului finanțat de UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”.

Concluziile studiului au fost prezentate de expertul Anatolie Fală la Conferința Inovațională Internațională „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”.

Astfel, cele mai mici sarmale din țară le întâlnim în raionul Rezina și anume în satul Lalova. Pregătite în frunze de varză acră sau în cele mai mici frunze de vie, sarmalele au umplutură din orez şi crupe de grâu făcute la râşniţă, după cum e tradiţia locală.

„Ceapa mărunţită şi morcovul dat pe răzătoare se călesc puţin în ulei, împreună cu pastă de gogoşari. Dacă varza murată e prea acră, o ţinem un timp în apă rece. Frunzele de vie le alegem cele mai fragede, mărunte, le spălăm, le uscăm bine pe pânză, le aşezăm strat în borcane de sticlă uscate, ca să le păstrăm ca proaspete. Facem sarmalele şi cu carne, cel mai des de porc”, povestește Emilia Hanganu pentru ziarul regional „Cuvântul”.

Iar brânza de capră de la nordul Moldovei, numită și „Brânză de Măgura” este un produs natural obținut din lapte de capră la ferma din satul Slobozia Măgura (raionul Sângerei), situat lângă movila Măgura, de unde și provine denumirea produsului. Brânza este obținută dintr-o rețetă tradițională de sute de ani.

Sarmalele pitice și brânza de Măgura sunt doar câteva din cele 61 de produse şi obiecte de meșteșugărit cu potențial de înregistrat sub IG, DO și STG identificate în cadrul studiului. Printre acestea putem menționa: Plăcinta rece de Șerpeni, Plăcinta miresei din satul Crocmaz (raionul Ștefan Vodă), Salamul de Domulgeni, Castraveții murați de Colibași, Măceșul de Țaul, Căpșunele de la Sadova, Covorul găgăuz din satul Gaidar, Ceramică de Iurceni și lista poate continua.

„Patrimoniul agroalimentar al Moldovei nu este din păcate utilizat și valorificat pe deplin. Însă, produsele locale care ar putea fi promovate sub IGP, DOP sau recunoscute în calitate de STG ar permite ca prin unicitatea și savoarea lor să creeze o valoare adăugată înaltă în sectorul agroalimentar național și ar spori de asemenea, capacitățile de producere, dar și de export pe piețele externe, consideră Anatolie Fală.

Pentru a fi înregistrat sub simbolul IGP, produsul trebuie să respecte următoarele reguli prevăzute de legislație: să fie originar dintr-o regiune sau localitate; să posede o calitate specifică, reputație și alte caracteristici ce pot fi atribuite unei origini geografice și, producția să se desfășoare în aria geografică delimitată.

Potrivit lui Anatolie Fală, un produs promovat sub simbolurile IGP, DOP sau STG garantează că denumirea înregistrată este protejată împotriva utilizării neautorizate pe teritoriul UE și sporește veniturile producătorilor. Iar pentru consumatori, aceste titluri oferă garanții despre originea, unicitatea, calitatea şi tradiţia de producere.

În Moldova sunt înregistrate următoarele Indicații Geografice Protejate și Denumiri de Origine Protejate: IGP Divin; IGP Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Codru pentru vinuri; IGP Zăbriceni pentru plantele și fructele uscate și amestecurile din ele; IGP Dulceață din petale de trandafiri Călărași; IGP Rachiu de caise de Nimoreni; DOP Ciumai pentru vin de desert dulce roșu și natural sec roșu; DOP Românești pentru vin roșu și DOP Brânză de Popeasca.

…………..

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Șmecherie, depistată la frontieră. Ce ascundea în maşină un bărbat din Tiraspol care venea de peste hotare

Publicat

pe

De către

Un permis de conducere, perfectat ilegal cu 50 de euro în regiunea transnistreană, a fost depistat și reținut de polițiștii de frontieră din punctul de trecere Sculeni. Titularul documentului falsificat le-a declarat poliţiştilor de frontieră că permisul a fost folosit doar pe teritoriile țărilor europene, unde era încadrat în câmpul muncii.

Astfel, astăzi, 14 decembrie., în jurul orei 13.30, s-a prezentat pe sensul de intrare în Republica Moldova, un mijloc de transport de model Ford Focus, înmatriculat în Lituania. Autoturismul era condus de un cetățean moldovean de 60 de ani, locuitor al or. Tiraspol.

În timpul procedurii de control a documentelor prezentate, polițistul de frontieră a realizat și verificarea fizică a mijlocului de transport. Urmare, în torpedou a fost depistat permisul de conducere, eliberat de autoritățile naționale, care vizibil prezenta semne de falsificare. Controlul amănunțit au confirmat bănuielile polițistului de frontieră, documentul nu corespundea unui autentic.

Totodată, la solicitarea angajatului Poliției de Frontieră de a prezenta toate documentele deținute asupra sa, șoferul a înmânat cel de-al doilea permis de conducere original.

În cadrul audierilor, acesta a declarat că bănuia despre falsificarea permisului, deoarece l-a obținut prin intermediul unei persoane necunoscute, contra sumei de 50 de euro, ba mai mult îl folosea doar în Uniunea Europeană, la muncă în Germania.

Documentul falsificat a fost ridicat și urmează să fie supus expertizei, iar polițiștii de frontieră continuă documentarea cazului sub toate aspectele legale.

Citește mai departe

Social

Contingentul KFOR-7 a revenit acasă

Publicat

pe

De către

Cel de-al şaptelea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în Misiunea KFOR, la 2 iunie 2017, a revenit în Republica Moldova.

Contingentul, format din 40 de militari, a fost întâmpinat de conducerea Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale, militari şi rude, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul instituţiei.

La eveniment, ministrul Apărării Eugen Sturza a declarat că cei 40 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni, prin calitatea misiunilor executate în cele şase luni de mandat, au demonstrat că Republica Moldova dispune de potenţial uman bine pregătit, instruit în conformitate cu standarde moderne, gata să acţioneze în operaţiuni internaţionale de stabilizare şi menţinere a păcii.

De asemenea, Eugen Sturza s-a referit la aprecierile din partea oficialilor NATO, specificând că în cadrul ceremoniei de inaugurare a biroului de legătură al alianţei nord-atlantice la Chişinău, Secretarul General adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a lăudat contribuţia Armatei Naţionale la misiunea KFOR.

“Domnia sa a declarat că prin dedicaţie şi profesionalism, militarii moldoveni au demonstrat că reprezintă o contribuţie de valoare la eforturile NATO de consolidare a stabilităţii şi securităţii în Kosovo”, a spus ministrul Apărării.

Cu acest prilej, pacificatorii din KFOR-7 au fost decoraţi cu diplome guvernamentale şi distincţii ale Armatei Naţionale.

Cel de-al şaptelea contingent al Armatei Naţionale, format din 40 de ofiţeri şi subofiţeri, s-a aflat în Kosovo în perioada 2 iunie — 12 decembrie curent. Aceştia au executat misiuni de patrulare, cercetare a terenului, escortare şi asigurare a pazei obiectivelor strategice.

Pacificatorii moldoveni au făcut parte din Forţa Multinaţională de Menţinere a Păcii (KFOR) şi au fost dislocaţi în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech, Kosovo.

Citește mai departe

Social

Un nou elicopter SMURD va efectua operațiuni de salvare pentru Republica Moldova// FOTO

Publicat

pe

De către

Un nou elicopter SMURD va efectua în scurt timp operațiuni de salvare pentru Republica Moldova. Aparatul de zbor a fost prezentat astăzi la uzina de asamblare din Brașov, România.

O delegație din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI în frunte cu generalul – maior Mihail Harabagiu este prezentă la verificarea calităților elicopterului.

Aparatul de tip H135 va înlocui elicopterul, care a suport un accident de aviație la Haragâș în vara anului 2016.

În următoarele zile acesta va ajunge la Iași de unde va fi operațional pentru intervențiile din Republica Moldova.

Prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier cetățenii țării noastre pot beneficia de asistență calificată în situații de risc.

Mai mult, de la lansarea Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, în Republica Moldova au fost efectuate 38 operațiuni aero –medicale pentru salvare oamenilor.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social18 minute în urmă

Șmecherie, depistată la frontieră. Ce ascundea în maşină un bărbat din Tiraspol care venea de peste hotare

Un permis de conducere, perfectat ilegal cu 50 de euro în regiunea transnistreană, a fost depistat și reținut de polițiștii...

Social1 oră în urmă

Contingentul KFOR-7 a revenit acasă

Cel de-al şaptelea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în Misiunea KFOR, la 2 iunie 2017, a revenit în Republica Moldova....

Politică1 oră în urmă

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia la 22 decembrie

Sesiunea de toamnă a Parlamentului se va încheia pe data de 22 decembrie 2017. Decizia a fost luată în cadrul...

Politică3 ore în urmă

Andrian Candu va face un demers către președintele Dodon să declare 16 decembrie – Zi de doliu național în R.Moldova

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că va face un demers către președintele Igor Dodon pentru a declara 16 decembrie...

Social4 ore în urmă

Un nou elicopter SMURD va efectua operațiuni de salvare pentru Republica Moldova// FOTO

Un nou elicopter SMURD va efectua în scurt timp operațiuni de salvare pentru Republica Moldova. Aparatul de zbor a fost...

Externe4 ore în urmă

Vladimir Putin va candida ca independent la prezidenţialele din martie 2018: “Va fi o auto-nominalizare”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, joi, că va candida ca independent în cadrul alegerilor prezidenţiale din martie 2018 şi...

Opinii4 ore în urmă

Replica lui Dorin Dusciac la scrisoarea lui Alexandr Baikalov către Trăian Băsescu

Textul de mai jos este o replică pe care o adresez lui Aleksandr Baikalov, în urma publicării unui material semnat...

Advertisement

Opinii