Riscurile iminente pentru R.Moldova

Moldova.ORG — Evoluţiile demografice din ultimul timp reprezintă o ameninţare latentă pentru R.Moldova. Aceasta este una dintre concluziile de bază, desprinse din Raportul de stare a ţării pentru anul 2007, prezentat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul unei conferinţe de presă. Riscurile demografice nu sunt percepute, însă, în mod serios şi, respectiv, nu se elaborează instrumente pentru gestionarea acestora. Dacă e să suprapunem schimbările în comportamentul reproductiv al populaţiei cu rata înaltă a mortalităţii, putem constata cu uşurinţă un spor natural negativ continuu.

Dacă la 1 ianuarie 1997 populaţia prezentă în R.Moldova (fără regiunea transnistreană) era de 3 mln. 657 mii de persoane, la 1 ianuarie 2007 populaţia era de 3 mln. 581 mii persoane. Prin urmare, doar într-un singur deceniu numărul locuitorilor a scăzut cu 2,1 la sută. Astfel, R.Moldova intră tot mai pregnant într-o nouă fază, când nu mai poate fi considerată ca spaţiu cu rezerve demografice. Din contra, pe an ce va trece se va simţi tot mai acut insuficienţa potenţialului uman şi va fi pereclitat genofondul populaţiei, se mai arată în Raportul de stare a ţării pentru anul 2007. Potrivit analistului Alex Oprunenco, astăzi în R.Moldova se atestă atât o criză demografică, cât şi una migraţională.

Potrivit autorilor Raportului, R.Moldova nu dispune, momentan, de o politică demografică, care ar încuraja naşterea. În prezent, indemnizaţiile lunare pentru întreţinerea copilului nu acoperă nici 30 la sută din cheltuielile reale pentru întreţinerea copilului. Cât despre emigraţie, experţii susţin că numărul moldovenilor aflaţi la muncă în străinătate este mult mai mare decât cel afişat de statisticile oficiale, adică între 300-600 mii de cetăţeni. Şi mai grav este faptul că procesul de emigrare nu şi-a epuizat potenţialul. Dacă ar avea posibilitatea, circa 41 la sută dintre cetăţenii R.Moldova ar emigra.

Referindu-se la alte riscuri iminente la care este supusă R.Moldova, analistul Valeriu Prohniţchi, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert – Grup le-a evidenţiat pe cele legate de degradarea continuă şi ireversibilă a mediului şi cel din domeniul justiţiei. Potrivit lui, cu fiecare lună devine tot mai evident că sistemul judecătoresc din R.Molodva nu reuşeşte să impună justiţia. Drept dovadă V.Prohniţchi s-a referit la avalanşa de procese în care CEDO condamnă R.Moldova.

La realizarea Raportului de stare a ţării 2007 au participat 38 de experţi independenţi din diferite domenii. Cercetările s-au efectuat timp de 8 luni. – Autor: Dina Pripa

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.