Connect with us

Externe

REVELION 2018. Primele țări care au trecut în Noul An// VIDEO

Publicat

pe

Primii care au intrat în 2018 sunt locuitorii din Insula Crăciunului şi Samoa, două insule din Pacific. S-a întâmplat la 12:00. Insulele Kiribati din Oceanul Pacific, cunoscute în întreaga lumee și sub denumirea de Insula Crăciunului, sunt situate pe fusul orar UTC+14, astfel că este prima suprafaţă de uscat locuită care serbează noul an.

Ulterior au urmat Insulele Chatham, Noua Zeelandă.

Insulele Kiribati sunt formate dintr-un amestec de 32 de atoli şi insuliţe de corali, pe care locuiesc aproximativ 100.000 de persoane. Kiribati se află la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia şi este situată chiar pe meridianul luat ca punct de referinţă pentru calcularea fusului orar.

La ora 12.00, au intrat în anul 2017 locuitorii din statul Independent Samoa. După doar 15 minute, focurile de artificii s-au auzit și în insulele Chatham din Noua Zeelandă.

În jurul orei 13.00, au sărbătorit intrarea în 2017 neo-zeelandezii şi australienii, focurile de artificii de la Sydney, Auckland şi Wellington fiind deja celebre. Odată cu Auckland și oamenii din Suva, Fiji, sărbătoresc deja trecerea în Noul An.

Au fost urmați de locuitorii din orașul port Anadîr, capitala istrictului Autonom Ciukotka, din Rusia, care au sărbătorit trecerea în Noul An la ora 14.00, ora României.

La ora 15:00, ora României, și orașul Sydney a trecut în 2018. Evenimentul a fost marcat, ca în fiecare an, de un foc de artificii spectaculos.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

O tânără moldoveancă de 22 de ani a fost ucisă de sărbători în Anglia

Publicat

pe

De către

Iuliana Tudos a fost ucisă în Anglia, de sărbători. Tânăra de 22 de ani a fost găsită moartă într-un parc din Londra, unde a fost înjunghiată. Polițiștii suspectează că Iuliana, care lucra ca barmaniță, ar fi fost omorâtă de Crăciun.

Tânăra a fost văzută ultima oară în ajunul Crăciunului, când a petrecut alături de prieteni. După trei zile în care nu a mai dat niciun semn, Iuliana a fost dată dispărută. Trupul ei a fost găsit în apropierea unei anexe din parcul Finsbury din Londra.

Iuliana prezenta o rană înjunghiată în abdomen, dar și răni grave la cap. Polițiștii suspectează că tânăra de 22 ani a fost ucisă, după ce a fost snopită în bătaie de o  persoană fără adăpost care ar fi încercat să o jefuiască, notează Daily Mail. citat de Libertatea.

Polițiștii au făcut căutări într-un cort găsit la aproape 100 de locul în care Iuliana Tudos a fost găsită moartă. Din primele indicii, fata ar fi mers prin parc, pe o scurtătură, pentru a ajunge la casa unui prieten.

Iuliana Tudos lucra la barul World’s End din Camden, o suburbie din Nord-Vestul Londrei. Tânăra de 22 de ani ar fi din Republica Moldova, potrivit observator.tv.

Anchetatorii au efectuat percheziții și la locuința Iulianei din Upper Tollington Park.

„Era o persoană amabilă… Ne-am întâlnit de două ori, la un grătar, vara trecută. Poliția a refuzat să ne dea informații. A trebuie să caut pe Google și să aflu că a fost găsită în parc”. a declarat Sebastian Jonathan, un vecin, pentru The Guardian.

Poliția din Londra a făcut publice semnalamentele Iulianei și a cerut ajutorul populației pentru a-l găsit pe autorul crimei.

În tot acest timp, prieteneii Iulianei Tudos s-au mobilizat pentru a organiza înmormântarea. Au creat o pagină prin care strâng bani pentru funeralii.

Citește mai departe

Externe

Superstiţii şi obiceiuri de ANUL NOU: Ce să faci pentru a-ţi merge bine în Noul An

Publicat

pe

De către

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în Noul An. Printre superstiţiile şi obiceiurile de sfârşit de an se numără dansul în aer liber pentru sănătate şi noroc şi umplerea portofelelor cu bani pentru un an prosper.

O altă superstiţie este că Anul Nou trebuie să te prindă cu haine noi pentru ca în următoarele 365 de zile să primeşti cât mai multe cadouri. Roşul este culoarea veseliei şi a dragostei, aşa că obiceiul spune că dacă vă îmbrăcaţi în roşu de Noul An veţi avea un nou an norocos şi plin de iubire, scrie Mediafax.

În noaptea dintre ani şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Tradiţia spune că aceia care plâng în prima zi a anului vor avea un an cu evenimente triste.

Cine este politicos şi manierat de Anul Nou va fi tot timpul aşa, de aceea se spune că în noaptea de Revelion trebuie evitate atât discuţiile în contradictoriu şi limbajul licenţios sau brutal, cât şi povestirile cu fantome sau morţi. În afară de faptul că nu sunt deloc plăcute, acestea atrag şi ghinionul.

Despre copiii născuţi pe 1 ianuarie se spune că vor avea noroc toată viaţa.

În mai multe ţări, printre care şi România, oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ în prima zi din an şi nici nu plătesc datorii sau taxe, nu duc gunoiul şi nu oferă daruri, toate acestea fiind semne de sărăcie în anul ce abia începe. Unii merg chiar mai departe cu superstiţia şi, dacă sunt nevoiţi să scoată ceva din casă, cheamă pe altcineva în acest sens.

Americanii obişnuiesc ca la cumpăna dintre ani să lase toate uşile şi ferestrele deschise pentru ca anul vechi să plece imediat şi să facă loc celui nou.

De asemenea, se spune că pentru un an îmbelşugat este bine ca la miezul nopţii pe masă să fie pahare şi farfurii pline, iar fiecare membru al familiei să aibă bani asupra sa. Paharele, farfuriile şi buzunarele goale sunt semnele unui an sărac, consideră superstiţioşii.

Dacă nu doriţi să fiţi datori tot anul ce vine, încercaţi să vă plătiţi datoriile până la miezul nopţii. Dansul la miezul nopţii în aer liber, în special cel în jurul unui copac, aduce sănătate şi împlinirea tuturor dorinţelor.

Citește mai departe

Externe

Fenomen spectaculos în noaptea dintre ani: Super Luna va lumina cerul de Revelion

Publicat

pe

De către

Noaptea dintre ani nu va fi luminată doar de focurile de artificii din toată lumea. Prima noapte a lui 2018 va aduce o surpriză plăcută pasionaţilor de astronomie – o Super Lună spectaculoasă, cum se poate vedea doar o dată pe an, informează CNN.

Fenomenul de “Super-Lună” are loc când astrul ajunge la cea mai mică distanță față de Pământ în timpul rotației sale, când luna este cu aproximativ 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă.

Prima lună plină din ianuarie, denumită şi Luna Lupului, este una dintre cele două super-luni care îi vor încânta pe pasionații de fenomene astronomice încă de la începutul anului 2018. De altfel, specialiştii au denumit această perioadă, în care vor avea loc fenomene spectaculoase, “Trilogia Super Lunii”.

Prima Super Lună din 2018 va ajunge la apogeu în noaptea de 1 ianuarie, într-o aliniere datorată ciclului lunar și calendaristic. Denumirea de lună “lup” vine de la triburile americane vechi, care foloseau această alăturare pentru că era perioada anului în care haitele de fiare sălbatice încep să urle la marginea pădurilor.

Super-Luna va atinge maximul în noaptea dintre 1 și 2 ianuarie, la 4:24, ora României. Pe 31 ianuarie va avea loc şi cea de-a doua Super-lună din această perioadă, care va fi una albastră, scrie B1.ro.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Externe1 minut în urmă

REVELION 2018. Primele țări care au trecut în Noul An// VIDEO

Primii care au intrat în 2018 sunt locuitorii din Insula Crăciunului şi Samoa, două insule din Pacific. S-a întâmplat la...

Externe4 ore în urmă

O tânără moldoveancă de 22 de ani a fost ucisă de sărbători în Anglia

Iuliana Tudos a fost ucisă în Anglia, de sărbători. Tânăra de 22 de ani a fost găsită moartă într-un parc...

Important4 ore în urmă

Zece reportaje publicate de Moldova.org în 2017 la care te invităm să revii

Dacă în anii trecuți veneam cu topuri la sfârșit de an cu cele mai vizualizate materiale, acum vreau să vă...

Externe8 ore în urmă

Superstiţii şi obiceiuri de ANUL NOU: Ce să faci pentru a-ţi merge bine în Noul An

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în...

Social8 ore în urmă

Cum va circula transportul public în noaptea de Revelion

Primăria Chişinău informează că în seara zilei de 31 decembrie, în noaptea de Revelion între orele 20:00 – 02:00, în...

Externe12 ore în urmă

Fenomen spectaculos în noaptea dintre ani: Super Luna va lumina cerul de Revelion

Noaptea dintre ani nu va fi luminată doar de focurile de artificii din toată lumea. Prima noapte a lui 2018...

Economie1 zi în urmă

Veste bună! În 256 de localitați din nordul țării energia electrică se va ieftini cu 13 bani

În 256 de localitați din nordul țării, energia electrică se va ieftini cu 13 bani de la 1 ianuarie 2018,...

Advertisement

Opinii