Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R.Moldova și Parlamentul României

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României va avea loc la București, în perioada 20-21 noiembrie. Cea de a VI-a Reuniune a Comisiei va fi găzduită de Parlamentul României.

În deschiderea lucrărilor vor adresa mesaje de salut copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu, președinta Comisiei speciale pentru pregătirea României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, Ana Birchall, consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban, deputați și senatori.

În prima zi a Reuniunii vor avea loc 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României.

Pe agenda discuțiilor din cadrul panelului economie figurează subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze naturale, energie electrică, transport rutier, feroviar și aerian dintre Republica Moldova și România, schimb de experiență în domeniul armonizării legislației naționale cu cea europeană, participarea Republicii Moldova, alături de România, la proiecte transfrontaliere și transnaționale.

În cadrul panelului politică externă și securitate vor fi discutate aspecte ce vizează eforturile Republicii Moldova de armonizare cu acquis-ul comunitar, transfer de expertiză în domeniul securității cibernetice, combaterii criminalității organizate și a terorismului, schimb de experiență în aspecte ce vizează reforma justiției pentru un sistem judiciar independent, eficient și transparent, lupta împotriva corupției, cooperarea dintre consiliile judiciare ale Republicii Moldova și României, instruirea magistraților din țara noastră.

Discuțiile din cadrul celui de-al treilea panel, educație, cultură și resurse umane, vor viza noile proiecte în domeniul educațional, inclusiv burse de studiu, burse de practică, stagii, vizite pentru schimb de experiență, transfer de bune practici în domenii precum protecția copilului și a persoanelor cu dizabilități, combaterea discriminării etc. 

”Noi proiecte și inițiative urmează să fie lansate urmare a discuțiilor din cadrul Comisiei comune, care vor însemna sprijin mai puternic oferit de România Republicii Moldova în realizarea parcursului european. Ne-am dori ca eforturile comune să încurajeze lansarea unei noi etape în procesul de apropiere a țării noastre de UE”, a declarat copreședintele Comisiei din partea Parlamentului Republicii Moldova, George Mocanu.

În a doua zi a reuniunii, după finalizarea dezbaterilor, va fi semnată Declarația celei de-a VI-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, care va puncta prioritățile în colaborarea ulterioară moldo-română.

Parlamentul Republicii Moldova va fi reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea.

Reuniunea are loc în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.  

Ultima reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a avut loc la Chișinău, în perioada 21-22 iunie 2016.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.