Republica Moldova va obține în 2018 cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani

În anul 2018, conform prognozelor Asociației Moldova Fruct, producătorii moldoveni vor obține cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani.

„Moldova va recolta în anul curent mai mult de 505 mii tone de mere. Vorbim despre cea mai mare recoltă din ultimii 10 ani”, a spus Iurie Fală, director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova.

Recolte mari de mere sunt prognozate și în țările Uniunii Europene. Europa va înregistra în anul 2018 o producție de peste 12 mil. tone de mere, cu 13% mai mult decât media ultimilor 3 ani. Rusia va obține o recoltă cu 200 mii tone mai mare decât în 2017, Ucraina +100 mii tone, România +100 mii tone.

În același timp, China va înregistra o scădere cu circa 28%.

„Recolta de mere din Moldova va fi de calitate, cu excepția anumitor regiuni din nordul țării care au fost afectate de grindină. Dacă vorbim de prețuri, atunci situația de pe piață este influențată de câțiva factori regionali: dacă anul trecut am exportat mai mult de 10 mii tone de prune în UE, care a fost afectată de înghețuri, în anul curent ei au abundență de fructe. Dacă vorbim despre piața Federației Ruse – țara parcurge niște fenomene economice: în urma sancțiunilor rubla se devalorizează, iar puterea de cumpărare scade. În plus, creșterea recoltelor în Rusia încetinește ritmul exporturilor”, a menționat Iurie Fală.

Directorul Moldova Fruct a spus că membrii asociației vor depozita o bună parte din recolta de fructe în frigidere și le vor comercializa ulterior, când prețurile vor crește.

Iurie Fală a afirmat că, recolta mai scăzută de mere în China, ar putea fi o oportunitate pentru Moldova, iar cantitățile de mere pe care China le exporta în Federația Rusă și Kazakhstan să fie livrate de producătorii moldoveni. În același timp, Asoaciația este în continuă căutare a noilor piețe de desfacere cum ar fi: India, Orientul Mijlociu.

Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizaţie necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul ţării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.