Republica Moldova şi România îşi vor intensifica cooperarea militară — Moldova.org
Connect with us

Social

Republica Moldova şi România îşi vor intensifica cooperarea militară

Publicat

pe

Cooperarea dintre Armata României şi Armata Republicii Moldova este importantă pentru securitatea ţării noastre şi trebuie să rămână una la fel de bună, poate chiar să avanseze, pentru că există dorinţă, există potenţial şi, cel mai important, există voinţă politică.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Eugen Sturza în cadrul unui briefing de presă, desfăşurat astăzi cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, la Chişinău.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului României pentru sprijinul constant acordat reformării, dezvoltării şi modernizării Armatei Naţionale a Republicii Moldova. „Astăzi ţara noastră are o armată profesionistă, capabilă să-şi execute misiunile, inclusiv datorită ajutorului oferit de România”, a spus ministrul Sturza.

De asemenea, ministrul moldovean al Apărării a apreciat contribuţia partenerilor români la elaborarea cadrului legal-strategic în domeniul apărării, instruirea a 800 de militari ai Armatei Naţionale în instituţiile de profil din România, precum şi la pregătirea militarilor moldoveni, prin participare alături de militarii români la exerciţiile bilaterale şi cele multinaţionale.

Eugen Sturza a menţionat şi sprijinul acordat de Guvernul României la implementarea mai multor proiecte benefice pentru cetăţenii din toate regiunile Republicii Moldova, în special ”Proiectul NATO de distrugere a pesticidelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, proiect gestionat de Armata Naţională.

“România, în calitate de stat lider al proiectului, a contribuit cu 850 de mii de euro pentru reambalarea şi distrugerea pesticidelor din Republica Moldova. Acest aport înseamnă un mediu mai sănătos şi mai sigur, fără condiţii nocive, pentru cetăţenii ţării noastre”, a spus ministrul Sturza.

La rândul său, ministrul român al Apărării a declarat că cele două ţări îşi vor dezvolta cooperarea practică nu doar prin exerciţii, dar şi prin instruirea în mediul academic militar şi prin oferirea de expertiză pentru modernizarea Academiei Militare a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”.

Mihai Fifor a apreciat contribuţia constantă a Republicii Moldova la misiunea NATO din Kosovo, specificând că aceasta reprezintă o dovadă a implicării ţării noastre în stabilizarea situaţiei de securitate din regiune, fiind apreciată de toţi aliaţii.

Totodată, oficialul român a încurajat implicarea activă a Republicii Moldova în acţiunile derulate la nivelul Alianţei, în mod deosebit prin continuarea implementării Pachetului pentru Dezvoltarea Capacităţilor de Apărare (DCBI).

De notat că în perioada 4-5 februarie curent, ministrul Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, se află într-o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia ministrului Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

„Adoptă un vot” organizează cea de-a III-a ediție a Offline-ului. Se discută despre implicarea diasporei în campania electorală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Grupul „Adoptă un vot” organizează astăzi cea de-a III-a ediție a Offline-ului la Chișinäu. Tema acestei ediții este: lmplicarea civică a diasporei în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din 2018.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova. Participanții vor putea să se implice direct în proiectele şi acțiunile care au fost inițiate la edițiile anterioare, dar și să vină cu idei și propuneri noi pentru îmbunătățirea situației actuale din țară.

La eveniment participă analistul politic Igor Boțan și membru CEC Sergiu Gurduza, iar în cadrul discuțiilor se va vorbi despre specificul alegerilor parlamentare 2019.

Citește mai departe

Social

Conducerea IGSU s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat

Publicat

pe

De către

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, generalul – maior Mihai Harabagiu s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat. Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD.

Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea platformei dar și asistența în gestionarea acesteia. În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri.

Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.

Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier.

Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele dezvoltării proiectului. Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor.

Citește mai departe

Social

Premierul Filip convoacă ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în legătură că majorarea cazurilor de rujeolă

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip convoacă luni, 20 august, ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice  urmare a creșterii numărului de copii infectați  cu rujeolă.

În prezent, sunt înregistrate 88 de cazuri confirmate și suspecte de rujeolă, dintre acestea 27 – confirmate și 61-suspecte. Din numărul total de cazuri numai 3 copii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin.

Pavel Filip a cerut anterior Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă și a preveni extinderea bolii.

Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Citește mai departe