Republica Moldova şi România îşi vor intensifica cooperarea militară

Cooperarea dintre Armata României şi Armata Republicii Moldova este importantă pentru securitatea ţării noastre şi trebuie să rămână una la fel de bună, poate chiar să avanseze, pentru că există dorinţă, există potenţial şi, cel mai important, există voinţă politică.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Eugen Sturza în cadrul unui briefing de presă, desfăşurat astăzi cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, la Chişinău.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului României pentru sprijinul constant acordat reformării, dezvoltării şi modernizării Armatei Naţionale a Republicii Moldova. „Astăzi ţara noastră are o armată profesionistă, capabilă să-şi execute misiunile, inclusiv datorită ajutorului oferit de România”, a spus ministrul Sturza.

De asemenea, ministrul moldovean al Apărării a apreciat contribuţia partenerilor români la elaborarea cadrului legal-strategic în domeniul apărării, instruirea a 800 de militari ai Armatei Naţionale în instituţiile de profil din România, precum şi la pregătirea militarilor moldoveni, prin participare alături de militarii români la exerciţiile bilaterale şi cele multinaţionale.

Eugen Sturza a menţionat şi sprijinul acordat de Guvernul României la implementarea mai multor proiecte benefice pentru cetăţenii din toate regiunile Republicii Moldova, în special ”Proiectul NATO de distrugere a pesticidelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, proiect gestionat de Armata Naţională.

“România, în calitate de stat lider al proiectului, a contribuit cu 850 de mii de euro pentru reambalarea şi distrugerea pesticidelor din Republica Moldova. Acest aport înseamnă un mediu mai sănătos şi mai sigur, fără condiţii nocive, pentru cetăţenii ţării noastre”, a spus ministrul Sturza.

La rândul său, ministrul român al Apărării a declarat că cele două ţări îşi vor dezvolta cooperarea practică nu doar prin exerciţii, dar şi prin instruirea în mediul academic militar şi prin oferirea de expertiză pentru modernizarea Academiei Militare a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”.

Mihai Fifor a apreciat contribuţia constantă a Republicii Moldova la misiunea NATO din Kosovo, specificând că aceasta reprezintă o dovadă a implicării ţării noastre în stabilizarea situaţiei de securitate din regiune, fiind apreciată de toţi aliaţii.

Totodată, oficialul român a încurajat implicarea activă a Republicii Moldova în acţiunile derulate la nivelul Alianţei, în mod deosebit prin continuarea implementării Pachetului pentru Dezvoltarea Capacităţilor de Apărare (DCBI).

De notat că în perioada 4-5 februarie curent, ministrul Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, se află într-o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia ministrului Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.