Connect with us

Social

Republica Moldova şi România îşi vor intensifica cooperarea militară

Publicat

pe

Cooperarea dintre Armata României şi Armata Republicii Moldova este importantă pentru securitatea ţării noastre şi trebuie să rămână una la fel de bună, poate chiar să avanseze, pentru că există dorinţă, există potenţial şi, cel mai important, există voinţă politică.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Eugen Sturza în cadrul unui briefing de presă, desfăşurat astăzi cu ocazia vizitei oficiale a ministrului Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, la Chişinău.

Eugen Sturza a mulţumit Guvernului României pentru sprijinul constant acordat reformării, dezvoltării şi modernizării Armatei Naţionale a Republicii Moldova. „Astăzi ţara noastră are o armată profesionistă, capabilă să-şi execute misiunile, inclusiv datorită ajutorului oferit de România”, a spus ministrul Sturza.

De asemenea, ministrul moldovean al Apărării a apreciat contribuţia partenerilor români la elaborarea cadrului legal-strategic în domeniul apărării, instruirea a 800 de militari ai Armatei Naţionale în instituţiile de profil din România, precum şi la pregătirea militarilor moldoveni, prin participare alături de militarii români la exerciţiile bilaterale şi cele multinaţionale.

Eugen Sturza a menţionat şi sprijinul acordat de Guvernul României la implementarea mai multor proiecte benefice pentru cetăţenii din toate regiunile Republicii Moldova, în special ”Proiectul NATO de distrugere a pesticidelor pe întreg teritoriul Republicii Moldova”, proiect gestionat de Armata Naţională.

“România, în calitate de stat lider al proiectului, a contribuit cu 850 de mii de euro pentru reambalarea şi distrugerea pesticidelor din Republica Moldova. Acest aport înseamnă un mediu mai sănătos şi mai sigur, fără condiţii nocive, pentru cetăţenii ţării noastre”, a spus ministrul Sturza.

La rândul său, ministrul român al Apărării a declarat că cele două ţări îşi vor dezvolta cooperarea practică nu doar prin exerciţii, dar şi prin instruirea în mediul academic militar şi prin oferirea de expertiză pentru modernizarea Academiei Militare a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”.

Mihai Fifor a apreciat contribuţia constantă a Republicii Moldova la misiunea NATO din Kosovo, specificând că aceasta reprezintă o dovadă a implicării ţării noastre în stabilizarea situaţiei de securitate din regiune, fiind apreciată de toţi aliaţii.

Totodată, oficialul român a încurajat implicarea activă a Republicii Moldova în acţiunile derulate la nivelul Alianţei, în mod deosebit prin continuarea implementării Pachetului pentru Dezvoltarea Capacităţilor de Apărare (DCBI).

De notat că în perioada 4-5 februarie curent, ministrul Apărării Naţionale al României, Mihai Fifor, se află într-o vizită oficială la Chişinău, la invitaţia ministrului Apărării al Republicii Moldova, Eugen Sturza.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

ONG-urile au transmis candidaților la funcția de primar o listă cu 11 angajamente, ce ar îmbunătăți viața locuitorilor din Chișinău

Publicat

pe

De către

Mai multe organizații ale societății civile au transmis tuturor celor 12 candidați la funcția de primar al capitalei o listă cu 11 angajamente ce ar îmbunătăți considerabil viața locuitorilor din Chișinău.

Acțiunea survine după ce ONG-urile au analizat toate programele electorale ale candidaților și au constatat că, în mare parte, programele electorale și angajamentele candidaților nu reflectă întru totul perspectiva și interesele tinerilor, persoanelor cu dizabilități, vârstnicilor și perspectiva egalității de gen.

Astfel, Centrul ”Parteneriat pentru Dezvoltare”, Platforma pentru Egalitate de Gen, Coaliția Națională ”Viață fără violență în familie”, Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, Platforma pentru Îmbătrânire Activă a înaintat 11 angajamente pentru a avea un Chișinău mai incluziv și mai prietenos pentru cetățenii săi!

Angajamentele înaintate reflectă soluții pentru problemele reale cu care se confruntă locuitorii capitalei: accesibilizarea transportului public, suport pentru victimele domestice, extinderea serviciilor de creșă,  îmbunătățirea calității serviciilor de educație timpurie, sporirea nivelului de siguranță în cartierele cu o incidență de abuzuri și atacuri corporale, extinderea serviciilor  pentru persoane în vârstă și celor cu dizabilități, crearea centrelor pentru tineret etc.

Lista angajamentelor a fost expediată tuturor candidaților înregistrați în cursa electorală pentru funcția de primar/ă general/ă a capitalei.

După scrutinul electoral, angajamentele vor fi expediate primarului general al mun. Chișinău.

Citește mai departe

Social

Un bărbat cu probleme psihice, căutat de rude, a fost depistat de polițiștii de frontieră în zona gării feroviare din Lipcani

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră de la Criva au depistat un cetățean moldovean cu afecțiuni psihice care era anunțat în căutare de rudele acestuia. Bărbatul a fost declarat dispărut în seara zilei de 8 mai și depistat de polițiștii de frontieră în dimineața de 9 mai, în preajma gării feroviare din orașul Lipcani.

Astfel, la nivelul SPF Criva a parvenit solicitarea din partea IP Drepcăuți de a acorda ajutorul în căutarea unui bărbat de 55 de ani, anunțat de rude ca dispărut de câteva ore.

Din informațiile preliminare s-a precizat că cetățeanul se află la evidența medicului psihiatru din localitatea Slobozia-Șirăuți.

Operativ au fost direcționate pe diferite segmente de frontieră mai multe patrule ale Poliției de Frontieră în vederea depistării persoanei în cauză.

După o noapte de căutări, polițiștii de frontieră au descoperit bărbatul, care hoinărea în zona gării feroviare din orașul Lipcani.

Acesta a fost luat la sediul SPF Criva până la venirea reprezentantului de poliție locală și anunțate rudele despre găsirea lui.

Citește mai departe

Economie

Test / Cum recunoști informațiile false și cum să nu te lași manipulat

Publicat

pe

Moldova.org a mai pregătit un test interactiv pentru voi. De data aceasta, am pregătit cinci situații în care va trebui să ne spuneți dacă o știre este falsă sau nu, iar vă vom arăta cum se verifică. În alte situații, va trebui să demonstrați că sunteți informat. Succes!

Citește mai departe