Republica Moldova ar putea relua transportul feroviar și rutier de mărfuri în Kazahstan, după ce autorităţile din acestă ţară, în urma unor discuţii cu oficiali moldoveni, au promis că se vor adresa Federației Ruse să anuleze interdicțiile instituite la tranzitarea transportului feroviar și rutier de mărfuri de pe teritoriul Ucrainei în Republica Kazahstan.

În prezent, agenții economici din Republica Moldova nu au posibilitatea să exporte bunuri pe piața din Kazahstan, din cauza restricțiilor instituite.

Astfel, în cadrul unui forum economic, desfășurat la Astana, Kazahst, viceministrul Transporturilor Sergiu Bucataru şi Iurii Topala, directorul general al Î.S. “Calea Ferată din Moldova” au avut o intrevedere cu Zhenis Kassymbek, ministrul Investițiilor și Dezvoltării din Republica Kazahstan.

Subiectul principal abordat în cadrul discuțiilor s-au axat pe interdicțiile instituite de către Federația Rusă la tranzitarea acesteia de către transportul feroviar și rutier de mărfuri de pe teritoriul Ucrainei în Republica Kazahstan.

În același timp, în conformitate cu decretul președintelui Federației Ruse, Guvernul rus poate anula interdicțiile menționate în cazul în care Guvernul Republicii Kazahstan va solicita acest lucru.

Ca urmare a discuțiilor purtate de cei doi oficiali, Zhenis Kassymbek, ministrul Investițiilor și Dezvoltării Republicii Kazahstan și-a asumat angajamentul de a se adresa Federației Ruse, cu solicitarea anulării de către Federația Rusă a interdicțiilor instituite și acordarea posibilității transportatorilor moldoveni să livreze mărfuri în Republica Kazahstan.