Republica Moldova, alături de alte 50 de țări la Festivalul Ambasadelor din Haga

Produsele moldovenești au fost la loc de cinste la ediția a V-a a Festivalului Ambasadelor, organizat anual în orașul olandez Haga.

Este prima participare a Republicii Moldova cu un stand de țară la faimosul eveniment la care alte 50 de țări și-au prezentat bucătăria, tradițiile și obiceiurile culturale.

Programul a inclus muzică pop, jazz, folk și clasică, precum și delicii culinare, teatru, literatură, artă și activități din diferite colțuri ale lumii.

Organizatorii stand-ului țării noastre, echipa NorocOlanda și Ambasada Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, și-au propus să facă cunoscută Moldova atât olandezilor, cât și pentru întreaga comunitatea internațională prin expunerea produselor care reprezintă cultura, tradiția și bucătăria moldovenească.

Vizitatorii au avut ocazia să degusteze vinul moldovenesc marca Timbrus, fabricat cu ajutorul tehnologiei naturale de producere a drojdiei; ceaiuri ecologice de la DoctorFarm, care cuprind o gamă de plante medicinale; gemuri de casă din nuci, cireșe albe și negre și gutui; plăcinte cu brânză verdeață; precum și dulciuri, cum ar fi biscuiții B’Sweet sau fructele uscate în ciocolată de la Rifero și tartele pregătite de concetățenii noștri care locuiesc în Olanda. Nu a lipsit nici cartea de bucate a Natei Albot, Eat Like Moldovans /Moldova Din Bucătăria Mamei Mele, cu cele 92 rețete tradiționale.

 Produsele moldovenești au priză la public, mărturisește Dorina Baltag, liderul grupului de inițiativă NorocOlanda.

„Am avut ocazia să povestim despre țara noastră prin produsele și tradițiile noastre. Am ținut să promovăm Moldova prin istoriile produsului (așa-numitul marketing bazat pe story-telling), astfel am pus accent pe accesorii confecționat manual, pe produse de casă, produse ecologice și inedite. Câteva exemple ar fi – vinul moldovenesc, în producerea cărora se foloseşte tehnologia drojdiei naturale cultivate pe lozia propriilor podgorii; bijuteriile și accesoriile bazate pe reciclare creativă a părților componente ale unui calculator, ceaiurile ecologice inspirate din Codrii Moldovei sau săpunurile vegane care nu conțin ingridiente chimice. Cei care au vizitat Moldova la Haga, pe 2 septembrie, au plecat cu emoții pozitive și cu cunoștințe noi despre țara noastră. Iar noi, organizatorii, am plecat acasă împliniți și mândri de ce ne-a reușit, spun aceasta cu sinceritate”, ne-a mărturisit Dorina Baltag.

În prima jumătate a evenimentului organizatorii și-au epuizat stocurile de vin și bucate. Pe lângă colțișorul culinar, participanții la Festival au avut prilejul să exploreze meșteșugurile moldovenești realizate manual: bijuterii Lorina Handmade Accessories cu elemente brodate și țesute, accesorii din piese de calculator reciclate de la BeautIТ, produsele Estradi din piele naturală, săpunuri vegane de la Мыло Shop.md, papioane Papion.md cu amprente etnice, articole croșetate de la comunitatea RunPink Moldova și torbițele cu Pomul Vieții, logo-ul de țară.

Succesul evenimentului se datorează colaborării dintre echipa NorocOlanda și Ambasada Republicii Moldova din Regatul Țărilor de Jos, implicării moldovenilor care locuiesc in Olanda si deschiderea companiilor din Moldova pentru crearea acestui parteneriat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.