Republica Moldova a obtinut de la BM si FMI credite in conditii neavantajoase

Premierul in exercitiu, Vasile Tarlev, a avut, simbata, 9 aprilie, o intrevedere cu o echipa de experti independenti, care a efectuat un studiu de sustinere a Guvernului in domeniul implementarii politicilor de crestere economica, angajare in cimpul muncii si reducere a saraciei. Potrivit unui comunicat al Serviciul de presa al Guvernului, studiul „Politici de crestere economica, angajare in cimpul muncii si reducere a saraciei: Moldova in perioada de tranzitie” este un studiu independent, realizat pe parcursul anului 2004 de catre un grup de consultanti internationali si nationali, cu sprijinul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, in colaborare cu Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala, Departamentul pentru Dezvoltare al Marii Britanii si Organizatia Internationala a Muncii.

Profesorul John Weeks, conducatorul echipei, a mentionat, in cadrul intrevederii, ca rezultatele cercetarilor in forma unui raport consolidat vor fi prezentate in cadrul unei conferinte nationale, planificata pentru luna iunie a anului curent, precum si consultate in cadrul diferitor intruniri cu reprezentanti ai institutiilor de stat, sectorului privat si societatii civile. Studiul se bazeaza, in special, pe analiza politicii fiscale, monetare, a ratei de schimb, promovate de conducerea Republicii Moldova in aspect macroeconomic.

Mentionind succesele obtinute de Guvernul moldovean in ultimii patru ani, expertii au exprimat parerea ca accentul in politica macroeconomica trebuie sa fie pus pe promovarea cresterii economice si reducere a inegalitatii, cheltuielile Bugetului de Stat sa fie directionate preponderent spre majorarea investitiilor in domeniul public – infrastructura, scoli, drumuri, iar politica monetara sa fie indreptata spre atragerea investitiilor.

in mod special, Weeks s-a referit la capitolul privind datoria externa a Moldovei, mai ales fata de FMI si BM, care, in opinia expertului, au fost luate in conditii neavantajoase pentru Moldova, cu rate comerciale exagerate. in raport se face o recomandare organismelor internationale sa restructureze aceste datorii neconditionat, in termene convenabile pentru Republica Moldova, sau iertate.

Vasile Tarlev a salutat participarea expertilor moldoveni la intocmirea studiului, mentionind ca in conditiile in care Republica Moldova tinde sa se integreze in Uniunea Europeana, asemenea concluzii si recomandari sunt foarte binevenite. Ele, de asemenea, vor contribui la implementarea mai eficienta a unor asemenea programe de importanta nationala cum ar fi SCERS, Planul de actiuni Republica Moldova – Uniunea Europeana etc.

„Tindem spre o modernizare a Moldovei, spre implementarea unor politici de crestere economica, de angajare in cimpul muncii a cetatenilor, de reducere a saraciei. Pentru a realiza aceste scopuri majore, avem nevoie de concursul unor specialisti competenti in domeniile vizate”, a remarcat Vasile Tarlev.

Totodata, premierul in exercitiu a mentionat ca majoritatea concluziilor exprimate in domeniul imbunatatirii sistemului financiar-bancar, in cel al politicii fiscale si sociale corespund, in mare parte, cu propriile opinii si cu Programul de activitate al Guvernului. Vasile Tarlev a spus ca Guvernul este preocupat de crearea unui sistem fiscal simplu, clar, care sa contribuie la legalizarea economiei tenebre. in acelasi timp, sunt intreprinse actiuni de elaborare a unei politici de creditare atractive etc. // V. D.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.