Republica Moldova a fost condamnata de CEDO 3 ori pe parcursul unei luni

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat de 3 ori Republica Moldova pe parcursul unei singure luni in procese intentate de cetateni moldoveni. incalcarea procedurilor administrative, restituirea dreptului de proprietar, incalcarea dreptului omului la libera exprimare sunt cele trei motive, pentru care cetatenii moldoveni au apelat la ajutorul instantei de judecata europene, libere de influenta guvernarii comuniste de la Chisinau. Acest lucru a demonstrat opiniei mondiale ca justitia in R.Moldova se afla la “cheremul” partidului de guvernamint, care are o mostenire de dictat, coruptie, minciuna.

Astfel, datorita incompetentei judiciare, sau dorintei judecatorilor de a executa intocmai poruncile mai-marilor statului, saraca si obosita R.Moldova va achita reclamantilor mai mult de 11 mii de euro. Si cind te gindesti ca aceste 3 cazuri au fost precedate de altele, in care R.Moldova a fost acuzata de neachitarea la timp a pensiei, de nedorinta restituirii imobilelor nationalizate de sovietici, de alte pacate, de care putea sa se spele fara implicarea CEDO, si ca pe rol sunt puse inca zeci de dosare…

Dar sa revenim la aceste 3 cazuri, prin care Moldova da de stire Europei despre existenta sa. in cazul “Ziliberberg vs. Moldova” Republica Moldova a fost condamnata pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, manifestat prin neinformarea in mod eficient si temeinic a recurentului despre examinarea cauzei administrative si privarea acestuia de dreptul la aparare in procesul judiciar. Statul moldovean a fost obligat sa compenseze costurile de reprezentare a cazului la CEDO in suma de o mie de euro pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil in procedura administrativa.

La 18 ianuarie curent CEDO, in cazul “Popov vs. Moldova”, a hotarit ca autoritatile statului au incalcat drepturile recurentului la un proces echitabil si la protectia proprietatii prin neexecutarea unei decizii judiciare in favoarea lui Popov si, respectiv, prin neputinta reclamantului de a se folosi de proprietatea sa.

Reclamantul Serghei Popov a fost deportat impreuna cu parintii sai in timpul regimului comunist, iar proprietatea familiei a fost nationalizata. in noiembrie 1997 Tribunalul Chisinau l-a recunoscut pe Popov proprietar al mai multor imobile din Chisinau, insa decizia judiciara nu a fost executata. Conform deciziei CEDO, statul trebuie sa-i achite 5 mii de euro prejudiciu moral si o mie de euro prejudiciu material.

Al treilea caz este un “desert” pentru cititori. CEDO a condamnat in premiera Republica Moldova pentru incalcarea dreptului la libera exprimare. Acum citiva ani jurnalistul Valeriu Busuioc a publicat un sir de materiale privind modul de gestionare a Aeroportului International Chisinau. Administratia Aeroportului s-a adresat in instanta de judecata, care l-a obligat pe jurnalist sa plateasca o despagubire morala in valoare de 2 mii 600 de lei. Busuioc s-a adresat la CEDO si instanta, dindu-i cistig de cauza, a decis sa-i fie achitate 4125 de euro pentru recuperarea prejudiciilor morale si materiale. in acest fel hotarirea inaltei curti europene are o semnificatie deosebita pentru practica judiciara si politici guvernamentale privind reglementarea libertatii de opinie, si pentru jurnalisti si organele mass-media pentru o activitate profesionala responsabila si corecta. Jurnalistii moldoveni sunt implicati mereu in procese judiciare, intentate de cei vizati in materialele critice, fiindca legislatia R.Moldova este de partea celui “calomniat”, chiar daca jurnalistul aduce zeci de argumente si probe in folosul celor scrise.

Pina acum cetatenii moldoveni au cistigat la CEDO 6 procese impotriva R.Moldova, pe rol fiind puse in total 50 de procese.

Galina Lungu 
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.