Republica lui Ivan: ”Creierul” scandalului de corupție ”Emarsa” a fugit din Spania și s-a ascuns în casa unui preot din Chișinău// RISE

”Creierul” scandalului de corupție ”Emarsa” a fugit din Spania, iar alarma Interpolului s-a declanșat la nivel mondial. Fugarul s-a ascuns în Republica Moldova, în casa unui preot din Chișinău sub o identitate falsă. Avea să fie prins, dar banii l-au salvat – până într-o zi. În final, ”creierul” a fost capturat pe strada Libertății dintr-o localitate aflată pe malul drept al Nistrului, se arată într-o investigație RISE Moldova.

CREIERUL SCANDALULUI DE CORUPȚIE EMARSA”, SPANIA

48 de ani, este identitatea adevărată a unui om de afaceri spaniol. În țara lui, jurnaliștii și procurorii îl poreclesc <<“Cerebro” del ‘caso Emarsa’>> – Creierul cazului Emarsa.

Emarsa a funcționat până în 2010 ca o companie publică de gestionare a apei potabile în zona metropolitană Valencia, Spania. Ani la rând, autoritățile locale au pompat milioane de euro în Emarsa din banii plătiți de localnici pentru facturile la apă. În 2010 compania a intrat în faliment, iar autoritățile au constatat o gaură de peste 20 de milioane de euro. Atunci s-a declanșat scandalul de corupție care continuă și astăzi în sălile de judecată din Spania.

Politicieni, printre care și fostul vicepreședinte al Consiliul Provincial Valencia (Diputación de Valencia) – Enrique Crespo Calatrava, funcționari publici și oameni de afaceri, în total 25 de persoane, au fost puși sub acuzare pentru spălare de bani, mită, delapidarea fondurilor publice și fals în documente.

În 2014, magistrații spanioli au finalizat investigația în dosarul de corupție „Emarsa” și au declarat că, în perioada 2004-2010, o rețea de companii fantomă au fost implicate pentru a frauda fondurile publice cu peste 23 de milioane de euro. O parte din aceste firme erau administrate de Roca Samper Jorge Ignacio.

Dosarul a fost unul voluminos, cu 450 de volume, în 162.000 de pagini. Printre paginile care descriu frauda Emarsa se regăsește și mandatul de căutare internațională emis de Biroul Interpol Madrid, la începutul anului 2012, pe numele lui Roca Samper Jorge Ignacio.

IDENTITATEA SECRETĂ

Roca Samper Jorge Ignacio a dispărut din radarul autorităților spaniole în 2011. Acesta s-a ascuns în Republica Moldova sub un alt nume.

Gheorghii Botnari, născut pe 7 februarie 1970, în Republica Moldova, este numele fals al omului de afaceri spaniol. Roca a obținut ilegal cetățenia moldovenească contra sumei de 10.000 de euro. Doi intermediari moldoveni și angajați corupți de la o secție de eliberare a documentelor din Chișinău l-au ajutat pe spaniol să-și perfecteze actele, falsificând Registrul de Stat al Populației din Republica Moldova.

Intermediarii se numesc Vasile Munteanu și Vitalii Andreev. Aceștia au aranjat relația dintre Roca și funcționarii publici.

Astfel, la finalul anului 2011, Roca s-a prezentat la Secția de evidență și documentare a populației din sectorul Râșcani din mun. Chișinău și a completat o declarație de pierdere a „pașaportului de tip sovietic”, pe care în realitate nu l-a avut niciodată.

Astfel, în baza pretinsei declarații de pierdere a „pașaportului sovietic”, angajații de la Secția de evidență și documentare a populației din sectorul Râșcani i-au eliberat lui Roca un buletin de identitate moldovenesc cu numele de „Gheorghii Botnari”. Din acel moment, Roca avea aceleași drepturi ca un cetățean moldovean, adică dreptul la vot, la procurarea unei locuințe sau a unui automobil, contractarea unui credit bancar sau dreptul de a călători oriunde în lume.

Cu noul nume, de Gheorghii Botnari, Roca a călătorit de mai multe ori pe teritoriul Ucrainei.

LOCAȚIILE LUI ROCA

RISE Moldova a aflat că una din primele locații unde s-a ascuns Roca pe teritoriul Republicii Moldova a fost o casă din cartierul rezidențial din Chișinău, acolo unde se află locuințele mai multor ambasadori străini acreditați la Chișinău.

Casa de culoare albă are două niveluri și se află pe strada Frumoasa, peste drum de Reședința ambasadorului Azerbaidjanului în Republica Moldova.

Potrivit unei încheieri judecătorești, pe 28 august 2013, mai mulți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au efectuat percheziții pe str. Frumoasa, sub paravanul unui pretins dosar de furt. Din document reiese că oamenii legii au știut că Roca se ascunde acolo și că era căutat de Interpol. Atunci, polițiștii ar fi cerut de la omul de afaceri spaniol 300.000 de euro ca să nu-l extrădeze.

De fapt, Munteanu Vasile Ion este același om care l-ar fi ajutat pe Roca să obțină identitatea de cetățean al Republicii Moldova.

Din documentele cadastrale consultate de reporterii RISE Moldova rezultă că fugarul spaniol nu a fost niciodată proprietarul oficial al casei de pe strada Frumoasa. Stăpânul locuinței este Vitalie Roșca, preotul de la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Chișinău.

Reporterii care au mers pe strada Frumoasa au observat că, în cutia poștală stătea atârnată o factură la energia electrică pe numele lui Vitalie Roșca.

Am dorit să discutăm cu preotul despre această locație secretă a lui Roca. Am sunat la poartă de mai multe ori, însă nimeni nu ne-a răspuns.

În după-amiaza zilei de 7 martie 2018, un reporter RISE a mers la biserica unde slujește Vitalie Roșca. Lăcașul se află în apropiere de clădirea Circului. Acolo l-a întâlnit pe preot în timp ce se pregătea să urce în automobilul său de model Hyundai.

Nu-l cunosc. Eu nu mă ocup de casa aceea. Acolo cineva se ocupă… Eu sunt proprietar, dar acolo fiul trăiește. Mă iertați, dar cu dumnevoastră nu stau de vorbă. Ce crimă a făcut el (spaniolul-n.r.)? …că voi doar cu asta vă ocupați. El îi spaniol sau moldovean? Gheorghe!? Eu vă spun că nu mă ocup… Fiul meu gestionează casa aceea”, ne-a răspuns preotul Roșca.

După acest dialog scurt, reporterul RISE Moldova a mers la ieșirea de pe teritoriul bisericii și a făcut mai multe fotografii pentru documentare.

În acel moment, preotul Roșca, fiind la volanul automobilului Hyundai, s-a oprit câteva secunde la poarta bisericii. Apoi, s-a îndreptat brusc în direcția reporterului RISE Moldova care fotografia în spațiul public.

Preotul a continuat să conducă automobilul, printre copaci, în direcția reporterului care alerga pe un teren accidentat din apropierea lăcașului sfânt. După acestă cursă, preotul Roșca a oprit automobilul lângă un taxi. A coborât și a discutat la telefon: A venit cu un taxi!…

Apoi, l-a amenințat pe reporter și l-a înjurat de mai multe ori.

Tot atunci, preotul Vitalie Roșca a purtat un dialog și cu taximetristul care l-a însoțit pe reporterul RISE la biserica de lângă Circ, fără însă să știe că este înregistrat cu un telefon mobil.

: „Pi******’, ca’ să-i rup picioarele, bl*a! Eu o să-l găsesc pe dânsu’, RISE Moldova, bl*a! [Sunt răi?] Măi da’ ăștia se bagă în tot căcatul, măi. Jurnaliști, jurnaliugă de asta. Eu nu știu ce vrea, dar ei fac din țânțar armăsar. Cu dânșii nici nu stau de vorbă. Idioți sunt ei… Așa le place în căcat să se bage. [Poate trebuia să stați de vorbă cu el.] Pentru ce? Am stat eu de vorbă. Dar el mă fotografiază. Cu ce drept, idiotu’. [Tocmai m-am speriat eu…]”.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.