Renegatii

Daca, pina ieri, mai existau unii care nu ar fi crezut nici in ruptul capului ca e posibil sa-i vada impreuna pe Voronin si Rosca, depunind flori la monumentul lui Lenin, astazi, asemenea oameni nu mai exista. Dupa ce luni, 4 aprilie, cele mai "anticomuniste" segmente ale "opozitiei anticomuniste" au votat solidar candidatura comunistului nr. 1, V. Voronin, la functia de sef al statului, in Moldova de-acum totul este posibil. Cei care, ani la rind, au satanizat numele Voronin, transformindu-l in nomina odiosa, brusc au renuntat la "cauza" lor, elaborind cu aceeasi pasiune o mitologie despre un "Voronin, salvator al neamului".

in plan moral, avem de-a face cu fenomenul renegatilor politici. E un fenomen tipic al epocilor de tranzitie, marcate de tulburari politice si incertitudini istorice. Astazi, fenomenul e tipic pentru spatiul est-european postcomunist, la noi avind o "fizionomie" specifica, deoarece se produce in mediul unei psihologii nationale specifice – tradarile la moldoveni sunt vocatia lor istorica. Renegatii ilustreaza procesul de degradare a clasei politice, de degenerare a valorilor etico-morale. Cind asemenea fenomene se produc, asa cum s-au produs la noi, inseamna ca ceva e putred, ca ceva categoric nu mai merge in tara asta.

 

De ani de zile, societatea mol-doveana este hranita cu mi-turi si legende. Ultimul mit pe care l-au creat renegatii este cel al "europenizarii" lui Voronin. Mitul insa e fals: in realitate, avem de-a face nu cu "europenizarea" lui Voronin, ci cu "comunizarea" opozitiei. Nu Voronin a trecut pe pozitiile opozitiei, ci opozitia a trecut pe pozitiile lui Voronin. De ce a trecut? Raspunsul il gasim in alt mit, cel al "interesului national". in general, opozitia a dat dovada de atita fantezie politica, incit a reusit sa creeze o mitologie stufoasa, incit e lesne sa te ratacesti in ea si sa crezi in ea, precum cred inca atitia oameni. Iata doar citeva titluri de asemenea mituri: "Voronin antirus", "Voronin proeuropean", "Urecheanu prorus", "Pericolul extern", "Criza politica" s.a.m.d.

Exista si alte mituri, pe care le-as numi mai simplu, minciuni. O asemenea minciuna e cea pe care o debiteaza Rosca despre relatiile lui planetare cu oamenii politici care, chipurile, l-au sfatuit sa voteze cu Voronin. E o minciuna de uz intern, destinata prostilor, naivilor, fanaticilor. Luind aceasta decizie, minte Rosca, am consultat partidul (care "partid", caci Rosca e partidul!?), partenerii nostri occidentali (pe Socor?!) si pe prietenii mei de la Bucuresti, Tbilisi, Kiev. Care anume prieteni? Si apoi, oare acesti prieteni stiu mai bine decit noi ce se intimpla aici si de ce acesti prieteni considera ca adevaratul interes national al Moldovei e sa pastreze la guvernare o structura de ocupatie ruseasca, care este Partidul Comunistilor?

Alta minciuna a lui Rosca e ca nu numai Voronin a evoluat si s-a schimbat, dar "si Partidul Comunistilor" s-a schimbat. Dar cum a evoluat Voronin, in ce directie? A renuntat oare Voronin la macar una din apucaturile lui dictatoriale? A cedat ceva din puterea sa? in afara de lozinci si declaratii demagogice, ce fapte concrete ilustreaza schimbarea lui Voronin? Dar cum s-a schimbat partidul lui? Cine s-a schimbat? Misin? Stepaniuk? Stoikov? S.a.m.d. E adevarat, Voronin face declaratii proeuropene. Si atit. Doar atit. Oare chiar Occidentul e orb si nu vede acest lucru? Cum de nu vad acest trist adevar "partenerii si prietenii" lui Rosca? Tara, realmente e in prag de haos, moldovenii isi parasesc pe un cap casele si fug in lume, statul e corupt si ineficient, nu functioneaza legile, peste tot domina mita, structurile statului sunt putrede si se sprijina pe politie si securitate, degradeaza invatamintul, morala publica. Si toate acestea nu mai sunt "mostenirea democratilor", ci opera lui Voronin si a partidului sau slavit. Asadar, ce s-a schimbat in Voronin si in partidul lui?

Nimic nu s-a schimbat. De 15 ani, nimic nu se mai schimba in tara asta, care este condusa de aceiasi comunisti si e amagita de aceeasi "opozitie anticomunista", lasa si lipsita de principii. A fi opozitionist inseamna a avea o profesie profitabila. Unii, smecherii, au imbatrinit in parlament facind "opozitie" si abia de mai reusesc sa-si tunda barba pentru sedintele festive. Altii, prostii, au imbatrinit framintind glodul satelor pentru a face agitatie, sincer si pe gratis, in favoarea smecherilor. (ii cunosc bine pe acesti patrioti de la tara, care isi pun obrazul pentru smecheri si trag toata rusinea pentru "acrobatiile" "alesilor"). O armata intreaga – cei mai buni oameni ai nostri – lucreaza pentru a aduce in parlament aceeasi "echipa" de smecheri: Rosca, Cubreacov, Secareanu. La care se mai adauga, din cind in cind, figura de mare intelectual si politician a lui Ion Neagu, "secretarul general al PPCD"… Si punctum. Iata tot partidul lui Rosca.

Iata pentru cine lucreaza atitia oameni care cred sincer ca, luptind pentru a baga aceasta grupare in parlament, lupta pentru cauza… inca un mit bine "gestionat" de Rosca.

E arhicunoscut talentul lui Ros-ca de a se folosi de oameni si a se debarasa apoi de ei. Ultima victima notorie in acest sens e cea a cunoscutului si talentatului jurist Vitalie Nagacevschi, care l-a slujit pe Rosca patru ani, pentru a ajunge al 13-lea pe lista si a ramine in afara parlamentului. De ce nu l-a pus pe Neagu al 13-lea? in genere, lista electorala din anul acesta a lui Rosca e o adevarata scuipatura in obrazul simpatizantilor PPCD-ului. Au fost curatati toti cei care ar fi putut cricni in fata patronului. Lista a fost burdusita cu invatatori someri, redactori de la FLUX si paznici de la tipografie. in liste nu figureaza nici un lider local al PPCD-ului, adica nici unul dintre acei care-i aduc voturi.

Toate acestea vorbesc despre calitatea "opozitiei", despre prestatia ei politica si intelectuala. Rosca si-a ales pe "locuri de trecere" oameni bine verificati, devotati lui, care vor vota in orice conditii asa cum le va dicta el. Si printre acesti devotati mai "seamana" cite unul-doi care nu vor indrazni sa incalce "disciplina de partid". Ma intreb, cum de a fost posibil ca sa voteze pentru Voronin Angela Arama? Foarte simplu: Rosca a bagat-o in schema sa, care-i o adevarata menghina. incearca si iesi din ea! Asa s-a intimplat si cu ziaristii de la FLUX. Am crezut ca, pe 4 aprilie, cind patronul lor le-a facut figura, ei vor trai o adevarata drama. Ca sa vezi, insa… Toti au tacut. Marti, cind toate ziarele comentau evenimentul de luni, Petru Bogatu, redactorul-sef si editorialistul FLUXULUI, apare cu un comentariu despre … Papa de la Roma. Iar miercuri – cu un editorial scurt si senin in care incearca, comic de stingaci, sa-si justifice patronul. incintator de dezgustator!

Spun aceste lucruri nu pentru a-l intepa pe Rosca, ci pentru a incerca sa inteleg si sa explic fenomenul numit "opozitie". Acesti citiva oameni ajunsi in parlament, selectati dupa principiile lui Rosca si prelucrati bine de Rosca, nu pot forma, prin definitie, institutul opozitiei. Ei sunt simple figuri folosite de Rosca pentru a-si face jocul sau. Un joc urit, murdar, amoral. Opozitie inseamna altceva, si anume: oameni liberi in gindire, intruniti intr-o organizatie politica in care functioneaza principiile democratice si morale. PPCD-ul nu a fost, nu este si nu va fi (atit cit va fi) o asemenea organizatie. De aceea, Rosca nu reprezinta pe nimeni: el se reprezinta pe sine insusi. Si atunci, cu ce drept acest artist pretinde ca face politica in numele nostru si al interesului national?

Simtind ce fel de vinturi bat azi dinspre Europa, Rosca a renuntat la unionism, la lozinci radicale, nu mai este extremist. Sub pretextul dificultatilor financiare, a inchis ziarul "Tara" (pentru ca pe comunisti ii deranja harta Rominiei Mari de pe frontispiciul acestei gazete). (El poate renunta la orice, numai la un lucru nu – la un electorat pe ghebul caruia crede ca va mai pune mina pe un mandat.) Sub pretextul ca Urecheanu e prorus (iaca, Misin nu e prorus, e proromin!), Rosca a batut in BMD, formatiune care putea sa-i creeze mari probleme patronului sau "europenizat". Acum, Rosca a devenit serios, nu se mai urca prin copaci. Acum, "extremisti" am devenit noi, ziaristii care nu ne solidarizam cu "opozitia constructiva" in numele interesului national al lui Rosca. Acum, tot focul artileriei frontiste se va indrepta asupra noastra. Pentru ca nu vrem sa ne solidarizam cu Voronin, vom fi acuzati iar ca "ciugulim din palma mafiei rusesti", cum a scris despre noi FLUXUL. Sau, cum a zis Rosca la "Radio Nova", ca nu am putea depasi propriile tipare, ca am fi niste indivizi anchilozati intelectual, ca nu am fi suficient de perspicace pentru a prinde schimbarile ce au loc in societate. Adica, noi am fi oamenii unei epoci apuse. (Ca sa vezi, Voronin, Misin and K nu sunt oamenii unei epoci apuse…)

 

Daca a minti nonstop si a renega cu cinism propriile principii inseamna perspicacitate politica, atunci eu personal prefer sa ramin omul unei epoci apuse. Al unei epoci unde domnea corectitudinea, nobletea, sinceritatea, adevaratul patriotism. Daca epoca noua in care activeaza un Rosca respinge aceste valori, eu – repet – ramin omul acelor epoci apuse. Si, cit ma vor tine puterile, voi lucra pentru renastera spiritului acelor epoci, pentru a pregati terenul ca in viata politica a Moldovei sa vina alta generatie de politicieni. Exista foarte multa lume buna care asteapta o ALTERNATIVA si e gata sa trudeasca pentru ea. Exista atita lume dezamagita, scuipata, tradata, atitea energii…

…si ar fi un mare pacat sa lasam aceste energii sa se risipeasca precum, primavara, aburii pe cimpii. // Constantin Tanase

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.