Connect with us

Politică

Renato Usatâi prezintă documente! PLDM ar fi plătit o companie americană cu banii BEM

Publicat

pe

Liderul Partidului Nostru Renato Usatâi a prezentat astăzi un set de documente, care potrivit lui, ar demonstra că PLDM şi liderul formaţiunii Vlad Filat ar fi plătit, printr-o schemă complicată ce presupune nouă companii intermediare, circa două milioane de dolari unei companii americane pentru serviciile de PR.

Astfel, potrivit lui Usatâi, în schemă ar fi fost implicate şi firme ale rudelor lui Vlad Filat, prin care banii achitaţi de PLDM ajungeau pe conturile unui off-shore, care la rândul său ar achita serviciile companiei americane Greenberg Quinlan Rosner Research (GQRR), care s-a ocupat de PR-ul PLDM.

Ba mai mult, politicianul afirmă că banii cu care s-ar fi răsplătit PLDM ar fi făcut parte din banii furaţi de la Banca de Economii. Renato Usatâi a mai spus că PLDM ar fi  prezentat la CEC un contract încheiat oficial cu Greenberg Quinlan Rosner Research, în realitate mai existând unul încheiat de formaţiune cu compania off-shore prin care s-ar fi făcut tranzacţiile ilegale.

schema

În acest context, Renato Usatâi a solicitat CEC, Procuratura şi CNA să se autosesizeze pe marginea acestui caz, în caz contrar promite că “va veni singur să aducă documentele”.

Între timp, PLDM a comentat declaraţiile lui Renato Usatâi, declarând că “este o dezinformare, care are drept scop promovarea intereselor altui stat. Prin intermediul minciunilor şi manipulărilor, acest personaj încearcă să destabilizeze situaţia din Republica Moldova şi să împiedice crearea unei alianţe de guvernare”.

Potrivit PLDM, “încercarea de a atribui Partidului Liberal Democrat din Moldova relaţii contractuale cu alte firme este un act de manipulare şi o tentativă de a-i lăsa în umbră pe adevăraţii beneficiari ai delapidărilor din sistemul bancar. PLDM a raportat, de fiecare dată, autorităţilor statului, inclusiv Comisiei Electorale Centrale, toate datele solicitate de legislaţie”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Pavel Filip îi dorește lui Igor Dodon ca noul an să-i aducă o busolă

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip susține că preşedintele Igor Dodon e confuz și îi dorește ca noul an să îi aducă o busolă politică, care să îi indice Vestul şi prosperitatea cetăţenilor. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Executivului în cadrul unui interviu acordat pentru Moldpres.

“Preşedintele e doar confuz. Îi doresc ca noul an să îi aducă o busolă politică care să îi indice Vestul şi prosperitatea cetăţenilor noştri. În măsura în care va înţelege care ne sunt priorităţile ca ţară, putem avea o bună cooperare instituţională”, a menționat Pavel Filip.

Premierul a spus că este un om constructiv şi îi plac rezultatele, nu scandalul, însă nu poate evita cazurile când şeful statului încalcă Constituţia

“Nu pot însă evita cazurile când şeful statului încalcă Constituţia şi pune beţe în roate Guvernului, ignorând interesul ţării şi al cetăţenilor. Guvernul are un program de guvernare şi o agendă de reforme convenită cu partenerii europeni”, a relatat Pavel Filip.

Cât privește relația cu opoziția, șeful Guvernului a spus că guvernarea respectă rolul acesteia şi crede că dialogul şi critica constructivă au un loc important în politică.

“Atât Guvernul, cât şi Parlamentul au arătat deschidere către societate şi către opoziţie în 2017, căutând să integreze în actul de legiferare şi de guvernare cele mai bune propuneri. Dialogul şi transparenţa vor continua în 2018, pentru că aşa vom obţine rezultatele pe care ni le dorim”, a spus oficialul.

În context, premierul a venit și cu un mesaj pentru partidele pro-europene: să se uite nu doar la copaci, ci şi la pădure. Să nu piardă din vedere mizele mari. “Drumul pro-european are nevoie de unitate pe temele de interes naţional şi din război nu are nimeni de câştigat”, a adăugat Pavel Filip.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon ar putea fi suspendat temporar pentru a treia oară. A refuzat să promulge “legea anti-propagandă”

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon ar putea fi suspendat temporar, din nou, pentru că a refuzat repetat să promulge “legea anti-propagandă”. Astfel, Curtea Constituțională (CCM) va examina pe 5 decembrie o sesizare privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova  pentru refuzul de a promulga Legea cu privire la completarea Codului audiovizualului.

Sesizarea a fost depusă  în instanța constituțională de către deputatul democrat Sergiu Sârbu.

În data de 7 decembrie, “legea anti-propagandă” a fost adoptată în Parlament cu votul a 61 de deputați. Documentul a fost susținut de aleşii PDM, PL, din Grupul PPE și PLDM.

Autorii proiectul au precizat de mai multe ori că documentul nu prevede interzicerea sau închiderea unor posturi TV, aşa cum s-a vehiculat anterior. Scopul legii este combaterea propagandei străine prin intermediul posturilor retransmise. Interdicțiile se referă doar la programele informative, analitice şi militare.

Totuși, președintele Igor Dodon a refuzat să promulge legea și a retransmis-o în Parlament. La 22 decembrie “legea anti-propagandă” a fost revotată în Parlament.

De notat că astăzi și președintele Igor Dodon a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională privind  ”legea anti-propagandă”. Potrivit șefului statului, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept.

Citește mai departe

Politică

Republica Moldova va deţine Preşedinţia în GUAM pe parcursul anului 2018

Publicat

pe

De către

Începând cu 1 ianuarie 2018, Republica Moldova a preluat Preşedinţia Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică GUAM,  mandatul căreia va dura pe parcursul întregului an.

Pentru exercitarea mandatului de Preşedinte în Exerciţiu al GUAM,  Republica Moldova şi-a propus un şir de priorităţi, care vor ghida activitatea autorităţilor moldoveneşti pe parcursul acestui an.

În lista priorităților figurează asigurarea funcţionării Zonei de Comerţ Liber GUAM, activizarea interacţiunilor sectoriale în domeniile-cheie, cum ar fi economia, transportul, energia, securitatea energetică, dar și ridicarea la un nivel calitativ a relaţiilor de cooperare şi a schimbului de informaţii în domeniul educaţiei, ştiinţei, cercetării şi inovaţiilor.

Unul din obiectivele propuse prevede consolidarea şi extinderea cooperării internaţionale în formatul GUAM+, în special cu UE şi OSCE; promovarea unui dialog constructiv cu partenerii „tradiţionali” – SUA, Japonia şi Grupul de la Vişegrad.

Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică – GUAM (ODDE – GUAM) a fost înfiinţată prin semnarea, la 23 mai 2006, în cadrul primului Summit al Şefilor de Stat GUAM de la Kiev, a Statutului (Cartei) acesteia.

Până atunci exista un For Consultativ fondat în 1997, la Strasbourg, de către preşedinţii statelor: Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi R. Moldova.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică49 de minute în urmă

Pavel Filip îi dorește lui Igor Dodon ca noul an să-i aducă o busolă

Premierul Pavel Filip susține că preşedintele Igor Dodon e confuz și îi dorește ca noul an să îi aducă o...

Social7 ore în urmă

Cheltuielile grădinițelor din Chișinău vor fi publicate online

Părinții copiilor care merg la grădinețile din Chișinău vor putea urmări online cum sunt gestionați banii pe care le primesc...

Externe9 ore în urmă

Trei județe din Bulgaria vor independența pentru a se lipi de România

Trei județe din Bulgaria vor independența pentru a se lipi de România. Reprezentanții celor trei provincii din nord-vestul țării au...

Externe10 ore în urmă

O femeie a strâns 16 mii euro pentru apartament, dar a uitat banii în restaurant. Cum și-a primit banii

O femeie şi-a uitat miercuri seară într-un restaurant geanta în care avea peste 16.000 de euro. Aceasta nu a anunţat...

Cultură11 ore în urmă

Scrisoare din partea echipei Ignite Chisinau: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene”

Dragă prietene, ceea ce vreau să-ți spun acum, n-o să găsești în nicio carte. M-am născut aici, într-un loc între...

Externe11 ore în urmă

Primii turişti din R.Moldova, Ucraina şi Rusia au ajuns la Poiana Braşov şi Predeal, pentru a petrece Crăciunul pe rit vechi

Primii turişti din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia au ajuns la Poiana Braşov şi Predeal, pentru a petrece Crăciunul pe...

Social12 ore în urmă

La Cornești, Ungheni, a fost inaugurat un nou sediu al stației de asistență medicală urgentă

Un nou sediu al stației de asistență medicală urgentăa fost inaugurat astăzi în localitatea Cornești, raionul Ungheni. Noul sediu, cu...

Advertisement

Opinii