Connect with us

Politică

Reghina Apostolova, scoasă din cursa electorală

Publicat

pe

Magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul Centru au anulat astăzi înregistrarea candidatei Partidului Șor la funcția de primar al Chișinăului, Reghina Apostolova, la alegerile din 20 mai curent. Aceasta după ce a admis o cerereîn acest sens a Consiliului Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC).

Avocații Reghinei Apostolova au declarat că vor ataca decizia la Curtea de Apel.

Ieri CECC a decis, în cadrul unei ședințe extraordinare, în urma unei sesizări depuse de Partidul Unității Naționale (PUN) să sesizeze instanța de judecată să se pronunţe pe marginea excluderii candidatului vizat, din cursa electorală.

Partidul Unității Naționale a prezentat la CECC acte care arătau despre încălcări ale candidatei Partidului Șor- finanțarea din bani proveniți din Federația Rusă și susținerea acesteia de către persoane străine.

Potrivit PUN, compania mixtă moldo-rusă Air Klassika Grup ar fi transferat pe contul Air Klassika SRL 200.000 de lei, iar apoi banii au fost transferați, cu titlu de donație, pe contul electoral al Reghinei Apostolova.

Legislația națională interzice finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale din bani proveniți de peste hotare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

PAS cere guvernării să îndeplinească 6 precondiții pentru alegeri libere și corecte. Maia Sandu vrea o discuție publică cu Pavel Filip

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate solicită guvernării să îndeplinească 6 precondiții pentru asigurarea unor alegeri libere și corecte la parlamentarele din 2018. Totodată, președinta PAS, Maia Sandu, i-a solicitat astăzi premierului Pavel Filip o discuție publică la televiziunea națională, la care să fie prezentate cele șase precondiții.

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu, a explicat că înaintarea acestor precondiții a fost determinată de faptul că Pavel Filip, fiind la Bruxelles, a sugerat că nu înțelege esența solicitărilor PAS menite să asigure alegeri parlamentare libere și corecte, în special pe dimensiunea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale și, din acest motiv, nu poate contribui la îndeplinirea lor.

”Îi solicit primului-ministru să avem o discuție în fața cetățenilor, nu în condiții obscure sau în dezbateri mimate unde să fie invitați comentatori care să bruieze aceste discuții. Să vină la televiziunea națională să ne ofere în direct răspunsuri la solicitările noastre”, a declarat lidera PAS, Maia Sandu.

Scrisoarea în care se regăsesc solicitările PAS a fost expediată astăzi în adresa premierului Pavel Filip.

Precondițiile înaintate guvernării sunt următoarele:

1) Modificarea legislației, astfel încât să fie permise donațiile mici (2-3 salarii medii pe economie) și transparente (exclusiv prin transfer bancar) din partea cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în afara țării (diaspora), așa cum a fost sugerat de mai multe ori de către Comisia de la Veneția.

2) Modificarea legislației în sensul limitării donațiilor în numerar la sume rezonabile – 2-3 salarii medii pe economie.

3) Întreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării că organele responsabile ale statului, în special CEC-ul, verifică în realitate aspectele care țin de finanțarea partidelor politice și îi sancționează pe cei care încalcă legislația (pentru cheltuieli nedeclarate, donații fictive, finanțarea din offshore, finanțarea prin utilizarea magazinelor sociale etc.). Dacă membrii CEC vor ignora în continuare îndeplinirea competențelor care le revin potrivit literei și spiritului legii, aceștia trebuie demiși.

4) Modificarea legislației în sensul interzicerii finanțării indirecte a partidelor prin intermediul fundațiilor controlate sau administrate de politicieni.

5) Clarificarea modului de aplicare și, după caz, modificarea art.43 alin.(7) din Codul electoral, pentru a permite partidelor politice să colecteze în campaniile electorale donații pe conturile sale.

6) Instalarea camerelor video de supraveghere în fiecare secție de votare, astfel încât fiecare actor electoral, observator sau simplu cetățean să poată urmări on-line procesul de votare și de numărare a voturilor.

”În cazul în care guvernarea nu va acționa în sensul punerii în aplicare a acestor propuneri, ne vom convinge, încă o dată, atât noi, cât și partenerii străini, că declarațiile pe care le fac oficialii noștri la Bruxelles sunt în contradicție totală cu acțiunile pe care le întreprind aici, în Republica Moldova”, au declarat cei de la PAS.

Citește mai departe

Politică

Promo-LEX solicită CEC-ului să renunțe la modificările ce vor complica acreditarea observatorilor naționali și a celor internaționali

Publicat

pe

De către

Asociația Promo-LEX solicită Comisiei Electorale Centrale să renunțe la modificările cadrului normativ ce vor complica substanțial procesul de acreditare a observatorilor naționali, dar în mod special a celor internaționali.

Aceasta după ce, la 27 aprilie, CEC a prezentat spre consultare publică proiectul unei hotărâri privind modificarea și completarea  Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora.

Asociația Promo-LEX consideră completările propuse la pct. 9 din Regulament, de rând cu introducerea unei Anexe noi și completarea celei existente, ca fiind inutile, irelevante și abuzive pentru activitatea observatorilor, care par a avea misiunea de creare a unor obstacole artificiale și îngreunare a acreditării observatorilor naționali, dar îndeosebi internaționali.

Obligarea potențialilor observatori să semneze personal în lista depusă spre acreditare este o inițiativă inutilă, prin care se creează obstacole normative artificiale

Potrivit CEC, persoana a cărei acreditare se solicită, va semna personal în listă, pentru faptul că acceptă prelucrarea datelor sale cu caracter personal. Promo-LEX atenționează că potrivit legislației, consimțământul subiectului datelor cu caracter personal nu este cerut în cazurile în care prelucrarea este necesară pentru executarea sarcinilor de interes public sau care rezultă din exercitarea prerogativelor de autoritate publică cu care este învestit operatorul sau terțul căruia sunt oferite date.

Or, în cazul acreditării observatorilor, sunt prezente ambele circumstanțe ce oferă dreptul operatorului de a nu solicita semnătura personală în listă, privind acceptarea prelucrării datelor cu caracter personal.

În opinia Promo-LEX, monitorizarea alegerilor este o sarcină de interes public, iar de cealaltă parte, doar CEC și organele electorale inferioare sunt autorități publice care au prerogativa legală de a acredita observatori, atribuție acordată în temeiul art. 68 din Codul electoral.

Completările operate vor birocratiza și tergiversa substanțial procesul de acreditare a observatorilor naționali, dar și internațional

Asociația atenționează că sarcina nou propusă poate fi practic irealizabilă pentru misiunile internaționale de monitorizare a alegerilor. Spre exemplu, pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale, CEC a acreditat peste 560 observatori internaționali din partea a peste 50 actori internaționali. Specificăm că problema devine una extrem de gravă pentru asociațiile obștești și concurenții electorali care vor acredita un număr mare de observatori. Amintim că în cazul Asociației Promo-LEX, la alegerile prezidențiale din 2016 au fost acreditați peste 2 500 observatori naționali.

Constrângerea de către CEC a asociațiilor obștești și concurenților electorali de a indica domiciliul persoanelor înaintate spre acreditare este total irelevantă, ba chiar abuzivă

Asociația Promo-LEX subliniază că domiciliul observatorului nu are absolut nici o relevanță în exercitarea drepturilor sale legate de monitorizare a alegerilor. Nici normele Codului electoral, nici cele ale Regulamentului privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora nu limitează activitatea observatorilor prin cerințe cu privire la domiciliu, reședință sau, dimpotrivă, lipsa acestora. Prin intenția de introducere a acestei cerințe CEC, în mod discreționar și artificial, propune noi criterii ce ar putea îngrădi libera activitate a observatorilor în viitoarele scrutine.

Completările propuse de CEC contravin spiritului standardelor Comisiei de la Veneția în domeniul monitorizării alegerilor

Asociația Promo-LEX amintește că, potrivit Codului bunelor practici în materie electorală, observatorilor naționali, cât și celor internaționali trebuie să li se ofere cea mai mare posibilitate de participare la monitorizarea alegerilor. Mai mult, observarea alegerilor joacă un rol important, deoarece asigură evidența organizării și desfășurării adecvate sau inadecvate a procesului electoral.

CEC recidivează în intențiile sale de a complica procedura de acreditare a observatorilor

În august 2016 Comisia a ținut cont de recomandările Promo-LEX și nu a operat modificări în Regulamentul său. Or, pare cel puțin straniu, că în preajma alegerilor parlamentare organizate în baza unui nou sistem electoral, CEC revine asupra propunerilor sale, care au fost deja respinse o dată.

Din punctul de vedere a Asociației, deciziile adoptate de către CEC privitor la birocratizarea și îngreunarea acreditării observatorilor vor fi în continuare un indicator al atitudinii autorității electorale cu privire la activitatea observatorilor.

Citește mai departe

Politică

25% din locuitorii capitalei nu sunt deciși cu cine vor vota la 20 mai. Cine sunt favoriții// SONDAJ

Publicat

pe

De către

25,7% din locuitorii capitalei nu sunt deciși cu cine vor vota la alegerile alegerile locale noi pentru funcția de primar general al mun. Chișinău din 20 mai, arată datele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice.

Totodată, în primul tur de scrutin, candidatul independent, Silvia Radu  ar acumula 23,2%, candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban – 22,7%, iar candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase – 12,8%.

Dacă se ia în calcul votul celor deciși, rezultatele ar arăta în felul următor: Silvia Radu ar acumula 31,7%, Ion Ceban – 31,2 la sută, Andrei Năstase ar acumula 15,8%, Constantin Codreanu – 8.2%, Reghina Apostolova 5,2%, Valeriu Munteanu- 4,3%.

Sondajul mai arată că, în turul doi, pentru Silvia Radu ar vota 52% dintre alegătorii din Chișinău, iar pentru Ion Ceban – 48%.

Sondajul a fost realizat în perioada 30 aprilie – 8 mai pe un eșantion de 750 e respondenți. Marja de eroare este de +/-3%.

Citește mai departe