Refugiatii sustin ca autoritatile Moldovei le incalca drepturile

Refugiatii sustin ca autoritatile Republicii Moldova nu le respecta drepturile, iar legislatia Moldovei cu privire la drepturile refugiatilor „are mai mult un caracter declarativ” si nu se implementeaza.

Hamid Asim, presedintele Comitetului refugiatilor din Moldova (care nu este inregistrat oficial la Ministerul Justitiei – I), a mentionat luni, in cadrul unei conferinte de presa la agentia INFOTAG, ca, in special, refugiatii se confrunta cu probleme in ceea ce tine de primirea actelor de identitate.

„Desi ni se promite deja de citiva ani, noi nu am primit inca nici buletine de identitate, nici pasapoarte de strainatate. Noi ne aflam aici in baza unui certificat, care se prelungeste in fiecare luna. Personal, ma aflu in Moldova de sase ani. Calculati si singuri de cite ori a trebuit sa umblu pe drumuri pentru a-mi prelungi certificatul” – a spus el.

Hamid Asim sustine ca, fara acte de identitate, refugiatilor li se incalca dreptul la circulatie pe teritoriul Moldovei si peste hotare, dreptul de a se angaja la munca, dreptul de a incheia contracte si chiar dreptul de a notifica la notar careva documente.

„Ne-am adresat de nenumarate ori si la Ministerul Dezvoltarii Informationale si la Serviciul pentru Migratie. Ni s-a spus ca nu exista nici un fel de probleme pentru perfectarea documentelor noastre, dar, totodata, acest lucru nu se intimpla. Daca aceasta este politica reala a Moldovei fata de refugiati, atunci noi putem spune ca nu ea corespunde politicii unui stat democratic european” – a mentionat el.

Hamid Asim sustine ca refugiatii in Moldova se confrunta si cu probleme social-economice. El a precizat ca, in prezent, in Moldova sint circa 240 de refugiati, pentru intretinerea carora statul aloca lunar $2 mii.

Potrivit spuselor sale, in cazul in care Moldova nu-si va revedea politica fata de refugiati, acestia se vor adresa la ONU pentru a fi trimisi in alta tara. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.