Redacția Moldova.org s-a testat la HIV

Anual, în Republica Moldova, se depistează aproximativ 800 de persoane cu HIV, iar la evidența medicilor sunt peste cinci mii de oameni. Însă, potrivit prganizației „Inițiativa Pozitivă”, numărul acestora este mai mare în realitate, întrucât oamenilor le-ar fi frică să se testeze.

Redacția Moldova.org a decis să marcheze Ziua Internațională Zilei de comemorare a persoanelor decedate de SIDA prin testarea tuturor membrilor echipei.

Este suficient un raport sexual neprotejat pentru a te infecta cu HIV. Potrivit Elenei Derjanschi, reprezentantă a Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”, de la începutul acestui an au fost testați în jur de 500 de persoane. S-a stabilit că fiecare a 35-a persoană este HIV pozitiv. „Ne bucurăm că oamenii au aflat despre asta și se pot trata. Totodată, ne întristăm, pentru că numărul persoanelor infectate crește, însă epidemia trebuie să fie oprită.”

Elena spune că fiecare persoană trebuie să-și cunoască statutul HIV. Dacă o persoană are statutul pozitiv, poate primi tratament antiviral ,care este gratuit în Moldova. „Dacă primești tratament – în fiecare zi câte o pastilă – virusul nu poate fi transmis. Ai încărcătură virală zero. Așa poți trăi la fel de fericit ca și o persoană cu statut negativ”, spune reprezentanta „Inițiativei Pozitive”.

Cel care a realizat testul pentru echipa noastră este Andrei Stolearenco. Trăiește cu HIV pozitiv deja de opt ani. Datorită tratamentului pe care îl respectă cu strictețe, astăzi se bucură de o viață ca a unui om neinfectat. Este consultant la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile și consultant „de la egal la egal”.

Pentru că unii dintre noi urmau pentru prima dată să se testeze, aveau emoții. Întrebat care este prima reacție a oamenilor când află că sunt infectați cu HIV, Andrei spune că tac, apoi plâng și tremură. „Pentru oameni, când află, le este greu, dar în realitate nu este atât de strașnic cum pare. Atunci când omul află noutatea, ei se întreabă de ce anume ei și nu altcineva. Însă, după ce află că la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile mai sunt peste cinci mii de oameni la evidență, se liniștesc puțin, căci nu se mai simt singuri”, povestește bărbatul.

Pentru Diana Mihuță, reporteră Moldova.org, prima testare HIV, făcută în 2012, a fost o provocare mai ceva ca săritul cu parașuta. „Nu cred că aveam emoții, eram curioasă. Acum nu cred că este ceva deosebit. Cu toate acestea, nu-mi pot închipui reacția la un eventual rezultat pozitiv, sunt foarte emoțională de felul meu. HIV este o maladie cu care se trăiește până la adânci bătrâneți”, spune Diana.

„Trebuie să recunosc, deși teoretic nu aveam motive de îngrijorare, emoțiile înainte de test și primirea rezultatului nu au lipsit. Donez sânge de cel puțin 3-4 ori pe an și nici nu este prima oară când fac acest test. Dar gândul că undeva sau cândva nu am fost atentă, nu a trecut pe lângă. Mă bucur că aproape toată echipa Moldova.org a trecut acest test și suntem HIV negativi toți. Nu este un act de curaj, ci unul de responsabilitate față de propria persoană în primul rând. Plus la toate nu doare deloc.”

Pentru că a fost pentru prima testare la HIV, reporterul Cristian Doroftei a avut emoții. Inițial crezuse că testul se face după ce se prevalează sânge, fapt ce puțin l-a tulburat. „Îmi făceam griji, dar m-am liniștit atunci când am aflat că pentru efectuarea testului e nevoie doar de salivă. Nu doare, durează doar 20 de minute și ai ocazia să te odihnești între timp de activitatea de birou.”

Testul „Ora Quick HIV Test” poate fi găsit în farmacii și costă aproximativ 500 de lei. De asemenea, el poate fi făcut gratuit în cadrul organizațiilor nonguvernamentale care activează cu în sfera HIV/SIDA, precum și în Centrele Sociale Regionale din țară.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.