Recomandările Diasporei privind îmbunătățirea procedurii de vot peste hotare

Biroul Relații cu Diaspora (BRD) a făcut publice propunerile membrilor Diasporei de îmbunătățire a Codului Electoral. Acestea au fost colectate în urma întâlnirilor cu membrii Diasporei organizate la Paris, Londra, Roma și Padova în perioada 3-4 și 10-12 februarie 2017.

În cadrul întâlnirilor cu diaspora au fost abordate subiecte ce țin de evaluarea procedurii de vot în diasporă, mobilizarea alegătorilor din diasporă la scrutinele electorale, dar și identificarea soluțiilor privind asigurarea participării la vot.

RECOMANDĂRILE DIASPOREI REFERITOR LA ÎMBUNĂTĂȚIREA PROCEDIRII DE VOT PESTE HOTARE:

• Identificarea soluțiilor autentice de către autoritățile de stat responsabile pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 18 (1) și art.38 din Constituția Republicii Moldova.

• Modificarea Codului Electoral la capitolul „Numărul maxim de buletine admise pentru o secție de votare de peste hotare”.

• Reglementarea explicită a exercitării dreptului de vot în străinătate prin utilizarea actelor de identitate expirate.

• Aplicarea mecanismului funcțional și securizat pentru înregistrare prealabilă on-line a cetățenilor stabiliți peste hotare, cu scopul de a informa despre intenția cetățenilor R. Moldova stabiliți peste hotare de a participa la scrutinul electoral (CEC și MAEIE).

• Reglementarea posibilității de finanțare a concurenților în campaniile electorale de către cetățenii R. Moldova de peste hotare.

• În cadrul Grupului de lucru, a conceptualiza și structura Formularul on-line de înregistrare prealabilă a cetățenilor R. Moldova stabiliți temporar sau definitiv peste hotare care intenționează să-și exprime dreptul la vot;

• A include în Formularul on-line de înregistrare prealabilă, următoarele opțiuni adiționale:

• Disponibil de a participa voluntar în activitățile logistice/organizatorice în secțiile de votare sau în calitate de membru al Biroului;

• Disponibil de a oferi spațiu pentru secția de votare;

• A implementa mecanisme sustenabile de selectare, recrutare și instruire a cetățenilor R. Moldova stabiliți peste hotare care doresc să contribuie voluntar la activitatea birourilor electorale peste hotare;

• A oferi instrucțiuni practice pentru colaboratorii misiunilor diplomatice privind organizarea și desfășurarea procesului de exercitare a dreptului de vot peste hotare.

• A îmbunătăți infrastructura tehnică (utilizarea echipamentului specializat) care să asigure fluidizarea cetățenilor R. Moldova în secțiile de votare de peste hotare.

• Din a face demersuri din timp către autoritățile competente din țara de reședință, în coordonare directă cu MAEIE și misiunile diplomatice ale R. Moldova peste hotare pentru identificarea locației.

• În termeni rezonabili, instituțiile responsabile (ex. CEC, MAEIE, BRD, altele) vor desfășura campanii de informare (prin email, diseminarea anunțurilor prin rețele de socializare, spoturi video, anunțuri pe paginile web, altele) având drept grup țintă – cetățenii R. Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotare.

• Includerea a doi reprezentanți competenți din diasporă în componența Grupului de lucru instituțional pentru elaborarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului Electoral, în special cu privire la reglementarea mecanismului de exprimare a votului de către cetățenii Republicii Moldova stabiliți temporar sau permanent peste hotare.

BRD solicită membrilor diasporei să completeze lista de mai sus cu recomandări. Email: [email protected]

Precizăm: CEC a constituit recent Grupul de lucru pentru elaborarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului Electoral și a legislației conexe. Din Grupul de lucru fac parte reprezentanți ai CEC, Centrului de Instruire Continuă în Domeniului Electoral, Ministerului Justiției, Președinției, Biroului Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat, Asociației Promo-Lex.

Potrivit CEC, în cadrul grupului este analizată legislația electorală pentru identificarea carențelor depistate în cadrul organizării și desfășurării scrutinului prezidențial din 30 octombrie 2016, inclusiv la capitolul accesibilității procesului electoral pentru cetățenii cu drept de vot aflați peste hotarele țării.

Astfel, proiectul de document ce va conține amendările la Codul electoral și legislația conexă va fi propus pentru consultație publică, diaspora fiind invitată pentru propuneri de îmbunătățire a acestuia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.