Connect with us

Publicat

pe

Un individ, în vârstă de 28 ani, din raionul Călăraşi, a fost imobilizat şi încătuşat de cătrepoliţiştii din Chişinău în timp mergea pe stradă. Acesta este bănuit de comiterea în serie a atacurilor tâlhăreşti pe timp de noapte, în ascensoarele caselor de locuit din sectoarele Râşcani şi Ciocana.

Este de menţionat că individul s-a eliberat recent din puşcărie, unde şi-a ispăşit pedeapsa timp de 6 ani pentru infracţiuni similare.

Potrivit informaţiilor acumulate,, bănuitul ar fi comis cel puţin cinci atacuri tâlhăreşti, în urma cărora au avut de pătimit femei cu vârstele cuprinse între 32 ani şi 43 ani.

Astfel, pe parcursul lunilor octombrie – noiembrie curent, acesta îşi urmărea victimele până în ascensor, unde le ameninţa cu un cuţit, deposedându-le de genţile personale, în care se aflau bani, telefoane mobile şi alte bunuri de preţ.

Imediat după atac, bănuitul lua tot geantă, iar apoi o arunca pe acoperişul scării de la bloc.

Persoanele care au avut de pătimit, sunt solicitate să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie teritorial pentru a depune cereri în acest sens.

Actualmente bănuitul este reţinut pe un termen de 72 de ore şi este cercetat penal pentru tâlhărie.  El riscă o pedeapsă cu privare de libertate pe un termen de la 8 ani până la 10 ani.

Poliţia Capitalei a intensificat patrulările prin ograzile caselor de locuit, iar cetăţenii sunt rugaţi să informeze imediat serviciul 902 în caz de urgenţă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Arme pneumatice, depistate într-un microbuz care se întorcea din Turcia

Publicat

pe

De către

Două arme pneumatice și mai multe loturi de țigarete nedeclarate au fost reținute de vameși, după ce posesorii acestora le-au ascuns de la controlul vamal.

Armele au fost depistate de către vameșii de la Cahul într-un microbuz care se întorcea din Turcia. Acestea erau ascunse într-o plapumă. Cercetat pe acest caz este șoferul unitării de transport, care poartă răspundere pentru bunurile transportate.

Tot la Cahul, au fost depistate și 4 600 de țigarete de diverse mărci. Produsele din tutun au fost descoperite de vameși în roata de rezervă a unui microbuz care se deplasa în Turcia.

Produse din tutun au fost depistate și la intrarea în țară.

Cazul a fost înregistrat în cadrul verificărilor dispuse asupra unui microbuz de pe ruta Odessa-Chișinău. În urma controlului efectuat, vameșii au depistat 3 200 de țigarete, prevăzute pentru dispozitivele electronice de fumat.

În toate cazurile enumerate, bunurile au fost reținute, iar contravenienții riscă amenzi în mărime de până la 4 500 lei.

Citește mai departe

Social

Centrul de Politici și Reforme dă în judecată Ministerul Finanțelor

Publicat

pe

De către

Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) a anunțat astăzi că acționează în judecată Ministerul Finanțelor, pentru că nu i-a oferit informațiile solicitate privind îndeplinirea primelor 10 condiții pentru debursarea primei tranșe din asistența macro-financiară de 100 milioane euro.

CPR Moldova s-a adresat Ministerului Finanțelor cu două solicitări: să-i fie prezintă o scrisoare de la Comisia Europeană, menționată anterior de ministrul Armașu în presă, care, potrivit acestuia, ar lăuda reformele Guvernului și o copie a raportului privind îndeplinirea a celor 10 condiții.

Organizația explică că a solicitat aceste informații, din cauză că negocierile și raportările la subiectul asistenței macrofinanciare sunt ținute în secret de la cetățeni.

„Deși au fost date asigurări în repetate rânduri că primele 10 condiții au fost îndeplinite (informație ce suspectăm că a fost comunicată și la Bruxelles), nu ne-au fost oferite detalii punctuale, iar evaluările noastre sugerează că mai există reforme ce nu pot fi considerate „realizate”, cum ar fi Condiția 3, 5 și 6, dar și condiția 4 și 8”, a arătat CPR.

De notat că Ministerul Finanțelor a refuzat să ofere informația, motivul principal fiind faptul că „ONG-urile nu au dreptul să solicite informație instituțiilor publice” .

În aceste condiții, Centrul de Politici și Reforme se arată convins că informația dată este una de interes public și face apel repetat la Ministerul Finanțelor să își revizuiască interpretarea legii.

Între timp, a făcut apel la comunitatea donatorilor să ia act de această „nouă tentativă de îngrădire a accesului la informația de interes public și să pună presiune pe autoritățile noastre”.

„Prioritară ne va fi adresarea către Comisia Europeană în demonstrarea, în fapte, a nivelului de respect de care dă dovadă Republica Moldova față de precondiția generală – cea ce ține de respectarea mecanismelor democratice și a drepturilor omului. Or, încălcarea dreptului la accesul la informație constituie o încălcare a drepturilor omulu”, a mai declarat organzația.

Citește mai departe

Social

Un bărbat din Cantemir a rămas fără mașină și 4000 de euro. Cum a fost înșelat de un individ din Chișinău

Publicat

pe

De către

Un bărbat în vârstă de 44 ani, din raionul Cantemir, a rămas fără mașina la care visa și 4000 de euro, după ce a fost înșelat de un individ din Chișinău. Escrocul i-a promis că îi va aduce un automobil ,,Toyota Prius” de peste hotare, dar a luat banii și s-a făcut nevăzut.

Bărbatul din Cantemir a depus o plângere la Poliţia mun. Chişinău.

Potrivit lui, anunţul cu privire la importul automobilului l-ar fi găsit pe un site de anunţuri pe Internet.

Ofiţerii de investigaţii ai Inspectoratului de Poliţie Buiucani au identificat şi reţinut individul, care s-a dovedit a fi locuitor al capitalei, în vârstă de 43 de ani.

Forţele de ordine au constatat că escrocul a însuşit de la victimă suma de 4000 euro, în calitate de avans, întocmind şi o recipisă în care individul s-ar fi obligat ca în termen de 20 de zile să importe automobilul de model ,,Toyota Prius” de peste hotare.

Imediat după aceasta el a dispărut.

Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, iar bănuitul riscă să fie sancționat cu amendă sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Este de menţionat că individul, anterior judecat pentru infracţiuni similare, mai este suspectat în alte 13 episoade de escrocherie , unde ar fi acţionat după aceeaşi schemă.

Citește mai departe