Realitatea Virtuală îi poate ajuta pe tineri să-și dezvolte imaginația, iar proiectul educațional TwentyTu va susține cursuri pentru elevii din Moldova

Copiii și tinerii din Moldova, născuți în era digitală, sunt tot mai interesați să experimenteze, iar Realitatea Virtuală (VR) este un mediu propice în care adolescenții pot să se manifeste și să acumuleze cunoștințe și educație printr-o metodă interactivă. Tehnologia le permite copiilor să exploreze lumea, fără să iasă din casă și le oferă posibilitatea de a-și pune în valoare imaginația prin crearea propriilor lumi. Indiferent dacă acest domeniu presupune jocuri sau aplicații educaționale, tinerii pot învăța cum să devină creatori de Realitate Virtuală, nu doar consumatori.

Datorită TwentyTu, cel mai ambițios proiect educațional din Moldova, elevii din toată țară vor avea posibilitatea să studieze Realitatea Virtuală (VR), să înțeleagă ce înseamnă simularea computerizată. Cursurile îi va iniția pe tineri în profesiile viitorului care sunt solicitate la nivel mondial. Doar cu o pereche de ochelari, elevii vor putea să facă o călătorie printre corpurile cerești, să viziteze țările lumii sau locuri istorice, astfel completându-și cunoștințele obținute la școală.

Ce înseamnă Realitatea Virtuală

Realitatea Virtuală (VR) reprezintă o combinație dintre tehnologie și design, care crează o iluzie că utilizatorul se află într-un spațiu în care, de fapt, fizic nu se află. Tehnologiile informaționale s-au dezvoltat extrem de mult în ultima perioadă, astfel Realitatea Virtuală permite să fie simulate și simțurile, inclusiv cel tactil, auzul sau chiar mirosul.

În 2014, Realitatea Virtuală a ajuns în Moldova

Dumitru Gangaliuc este primul moldovean care s-a îndrăgostit de VR din prima zi în care a testat ochelarii virtuali. S-a întâmplat acum patru ani, la Moscova, în cadrul unei expoziții care i-a marcat viitorul. Chiar dacă Republica Moldova nu era pregătită pentru o astfel de schimbare, tânărul a riscat, iar de trei ani VR-ul a devenit nu doar o afacere de succes, dar și un stil de viață. Noua tehnologie poate fi utilizată în diverse domenii, însă aplicarea ei pe viitor depinde, în mare măsură, de copiii și tinerii de astăzi, care își dorescă să fie inițiați în aceste domenii, după practica altor țări.

Dumitru Gangaliuc, antreprenor în domeniul VR: „Acum trei ani, Japonia a implementat o școală virtuală în care studenții, care nu au posibilitatea să vină fizic la ore, sunt conectați prin căști VR. Astfel, ei pot să urmeze materialul ca și cum s-ar fi aflat în clasă în momentul în care era predată lecția. Acest lucru a ridicat considerabil randamentul copiilor respectivi.”

Creativitatea tinerilor este nelimitată, iată de ce își doresc o școală prietenoasă, în pas cu timpul, cu metodele moderne de predare, care să-i ajute să-și dezvolte noi abilități, necesare în profesiile viitorului. Cu ajutorul TwentyTu, proiectul care transformă educația din Moldova, acest lucru devine realitate.

Ana Chirița, director executiv ATIC, implementator al proiectului TwentyTu: „Proiectul TwentyTu transformă educația din țară, oferind programe educaționale extracurriculare gratuite, adaptate noilor cerințe de pe piața muncii. Avantajele acestor cursuri sunt că elevi își dezvoltă abilități care sunt necesare în societatea modernă, le oferă posibilitatea de a gândi la scară largă, cum să planifici și să dai contur lucrurilor care te înconjoară.”

VR este utilizată pe larg în țările dezvoltate

Chiar dacă în prezent, utilitatea Realității Virtuale este cunoscută cel mai mult în cadrul jocurilor și divertismentului, pe parcursul anilor, a fost folosită însă cu succes în mai multe domenii, în special în educație și instruire. Puțini cunosc, probabil, că viitorii piloți simulează zborurile cu ajutorul unui echipament care mimează turbulențele și alte evenimente neașteptate. Și militarii sunt antrenați pentru a face față provocărilor în zonele de conflict. Pentru ei sunt create scenarii și situații cu care s-ar confrunta în realitate.

Realitatea Virtuală a fost utilizată de-a lungul timpului și pentru dezvoltarea industriei automobilistice. Vorbim aici despre prototipurile virtuale cu ajutorul cărora automobilele sunt testate minuțioas înainte de a intra în producție.

Medicina este domeniul revoluționar în care, de mai mulți ani, Realitatea Virtuală este aplicată cu succes în pregătirea medicilor. Înainte de a lua bisturiul în mână, viitorii chirurgi simulează operațiile pe computer, iar îndemânarea lor se îmbunătățește considerabil printr-o astfel de pregătire. Un studiu realizat în SUA a arătat că acești profesioniști au făcut mai puține erori decât colegii lor care nu au făcut simulări virtuale.

La fel, un șir de fobii au fost tratate cu succes, după ce simularea computerizată i-a ajutat pe pacienți să-și depășească temerile.

Realitatea Virtuală – un domeniu nou, însă profitabil

Potrivit statisticilor, în 2017, veniturile globale obținute din Realitatea Virtuală au atins cifra de 7 miliarde de dolari, lucru care demonstrează că este un domeniu al viitorului care poate fi exploatat la maxim.

80.000 de elevi vor deveni beneficiarii proiectului TwentyTu

Cursurile extrașcolare susținute în cadrul TwentyTu vor fi predate începând cu 2019. Acestea sunt destinate copiilor (7-13 ani) și adolescenților (14-19 ani) și îi vor ajuta să obțină abilitățile necesare pentru a aplica într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești, care vin să schimbe lumea.

Cursurile vor acoperi domenii precum robotică, programare interactivă, aplicații mobile, astronomia VR (prin realitatea virtuală), inteligență artificială, antreprenoriat, dezvoltare personală etc.

Pentru dezvoltarea proiectului a fost lansată o amplă campanie de colectare a fondurilor, astfel toți cei care își doresc să participe la transformarea educației din Moldova pot oferi contribuții pe www.twentytu.md până în data de 22 august 2018.  Până acum peste 100 de donatori ai contribuit împreună aproape 30.000 euro.

Particip la organizarea și asigurarea logisticii evenimentelor corporative și culturale de mai mult de 10 ani. La Moldova.org sunt responsabil de relațiile cu clienții comerciali, dar și de toate aspectele logistice și administrative ale redacției, astfel încât colegii și colegele să nu ducă lipsă de nimic în procesul de lucru.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.