Connect with us

Politică

Reacția PDM la acuzațiile PAS: Este o reacție determinată de panica și lipsa de proiecte politice

Publicat

pe

După ce Partidul Acțiune și Solidaritate l-a acuzat pe președintele PDM Vlad Plahotniuc de uzurpare a puterii de stat, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a venit cu o reacţie în care declară că aceasta este o încercare disperată a PAS de a opri ascensiunea PDM şi o reacție determinată de panica și lipsa de proiecte politice a celor de la PAS.

“Faptul ca Partidul Democrat din Moldova se apropie tot mai mult de problemele cetățenilor și se implică activ în rezolvarea lor a creat nervozitate unor partide politice, mai ales după ce ultimele sondaje de opinie au confirmat creșterea semnificativă a PDM și a liderului său în încrederea cetățenilor. În acest timp, partidele de opoziție înregistrează scăderi în sondajele de opinie, unele de-a dreptul dramatice”, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Potrivit democraţilor, astfel de acuzații, ca cea de uzurpare, pentru că PDM se implica în rezolvarea problemelor cetățenilor, sunt absurde.

“Ele sunt în realitate o încercare disperată a PAS de a opri ascensiunea PDM. Este o reacție determinată de panica și lipsa de proiecte politice a celor de la PAS. Ceea ce face PDM este inclusiv să caute soluții împreună cu Guvernul pentru a opri dezastrul social pe care Maia Sandu l-a produs în sistemul de învățământ prin închiderea de școli fără o evaluare corectă, ceea ce a dus la o catastrofă socială, la situații dramatice pentru mulți copii, pentru părinții lor și profesorii lor”, a declarat PDM,

Totodată, în acelaşi comunicat, formaţiunea a spus că ar fi vrut ca Maia Sandu să vorbească despre uzurpare când era reprezentant de frunte al PLDM, 2când Vama și Fiscul terorizau businessul și cetățenii, când profesorii erau obligați să participe la manifestările electorale ale partidului ei”. “Ea a preferat atunci să tacă și să se complacă în acele scheme frauduloase care alimentau partidul pentru care a candidat la ultimele alegeri parlamentare”, se mai arată în comunicatul PDM.

Reamintim că PAS a organizat astăzi un flashmob în faţa Procuraturii Generale, în cadrul căruia lidera formaţiunii Maia Sandu a anunțat că Procuratura a refuzat pornirea urmăririi penale pe numele lui Vladimir Plahotniuc pentru uzurparea puterii de stat, în baza denunțului depus anterior de ea.

În acest context, Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că analizează posibilitatea contestării ordonanței prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de Vladimir Plahotniuc.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

PAS cere anularea alegerilor din Jora de Mijloc: Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a cerut în instanță anularea alegerilor din comuna Jora de Mijloc din Orhei, unde primar a devenit reprezentatul Partidului Șor. În contestația depusă, formațiunea invocă faptul că Partidul Șor ar fi depășit plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

„Încălcarea de bază se referă la faptul că, deși plafonul maxim de cheltuieli stabilit pentru alegerile din comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei, a fost de 93 504 lei, Partidul Șor a cheltuit, conform estimărilor Promo-Lex, cel puțin 294 505 lei, adică cu peste 200 de mii de lei mai mult decât suma maximă prevăzută potrivit legii”, a declarat liderul PAS Maia Sandu. 

Totodată, potrivit ei, în ziua alegerilor, ar fi avut loc coruperea alegătorilor, transportarea organizată a acestora, filmarea ilegală a scrutinului, iar dronele au survolat cerul Jorei de Mijloc, precum și alte încălcări grave.

„Nu putem sta deoparte și urmări cum Plahotniuc îi permite pușcăriabilului Șor să fraudeze alegerile, cu banii furați de la cetățeni, în detrimentul voinței locuitorilor comunei Jora de Mijloc, inclusiv al membrilor și simpatizanților Partidului Democrat. Faptul că lui Plahotniuc nu-i pasă de cetățeni era un lucru cunoscut, acum vedem că Plahotniuc nu dă doi bani nici pe membrii și simpatizanții PD-ului”, a adăugat liderul PAS Maia Sandu.

Precizăm că vicepreședintele Partidului Șor, Marina Tauber, a câștigat la scrutinul din 20 mai mandatul de primar în comuna Jora de Mijloc.

Citește mai departe

Politică

PDM nu va comunica public opţiunea privind turul II din Chișinău: Nu avem favoriţi

Publicat

pe

De către

Partidul Democrat din Moldova nu va comunica public opţiunea partidului privind turul II din Chișinău, dar speră că la 3 iunie cetăţenii se vor mobiliza şi  vor participa activ la vot, a declarat la un briefing vicepreședintele formațiunii Vladimir Cebotari.

„În ceea ce priveşte turul II al alegerilor din capitală. Acesta a fost discutat astăzi în cadrul partidului. Doar că de această dată, nu vom comunica public opţiunea PDM. Pentru că nu dorim ca alţii să comunice în numele nostru şi într-o manieră schimonosită aşa cum se întâmplă cel mai des sau întotdeauna şi nu vrem ca membrii noştri de partid să înţeleagă acest mesaj greşit. De această dată, comunicarea cu membrii noştri de partid se va face direct, prin intermediul organizaţiilor teritoriale”, a spus vicepreședintele PDM.

El a spus că PDM nu a avut favoriţi nici la Bălţi şi nici la Chişinău şi nu are favoriţi în turul II la Chişinău, dar și-a exprimat speranța că în turul doi va fi o prezență mai bună la vot, astfel încât noul primar să aibă o legitimitate cât mai consistentă, nu cea dată de doar o treime dintre votanți.

Cu referire la rezultatele primului tur de scrutin în cele două municipii – Chișinău și Bălți, unde PDM nu a avut candidați, Vlad Cebotari a evidențiat că, în special în capitală, scrutinul electoral a scos în evidență situații care merită atenție, „fiindcă ele transmit mesaje clare clasei politice și celor rămași în cursă.

Vlad Cebotari a opinat că a fost un rezultat previzibil.

”Am făcut mai multe apeluri să fie identificat un candidat de dreapta unic, dar constatăm că luptele politice și-au adus rezultatul. Cel mai îngrijorător este numărul extrem de mic de cetățeni care s-au prezentat la urne. Vedem că oamenii devin din ce în ce mai pasivi la alegeri. Neparticiparea lor la acest exercițiu este o pedeapsă pe care a primit-o clasa politică”, a punctat vicepreședintele PDM .

Citește mai departe

Politică

PPEM își exprimă sprijinul pentru Andrei Năstase în turul II al alegerilor din Chișinău

Publicat

pe

De către

Partidul Popular European din Moldova își exprimă sprijinul pentru Andrei Năstase în turul II al alegerilor locale din Chișinău . Anunțul a fost făcut de președintele Iurie Leancă, în urma ședinței Biroului Permanent al formațiunii. 

Liderul PPEM a menționat că decizia formațiunii pe care o conduce reprezintă o continuitate a poziției sale de la începutul campaniei electorale, atunci când a decis să nu înainteze un candidat la funcția de primar al capitalei, pentru a nu fragmenta și mai tare dreapta pro-europeană.

„Pentru a evita preluarea conducerii capitalei de forțe ostile parcursului european al Republicii Moldova și urmare a deciziei Biroului Permanent al PPEM de astăzi, alături de primarii și consilierii din mun. Chișinău, exprim sprijinul echipei noastre pentru candidatul Andrei Năstase”, a specificat Iurie Leancă într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Un apel la maturitate politică și responsabilitate a făcut și vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, care a venit cu îndemnul ca partidele pro-europene să înceteze luptele fratricide și să-și concentreze energia spre conlucrare și o competiție onestă de idei pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor.

„Sper ca domnul Andrei Năstase să înțeleagă importanța acestui dialog. Consider că pasul în sprijinul candidatului pro-european trebuie să genereze un pas reciproc îndreptat spre conlucrarea și consolidarea tuturor forțelor pro-europene. Doar așa vom învinge pe 3 iunie în Chișinău și ulterior în toamna acestui an în toată Republica Moldova“, a spusValeriu Ghilețchi.

Amintim că în turul II de scrutin, pentru funcția de primar general al mun. Chișinău, vor concura candidații PSRM și PPDA.

Citește mai departe