Razboi economic total?

Blocarea importurilor de vinuri moldovenesti, la prima vedere, poate sa para doar un nou si ordinar atac rusesc intr-un razboi economic mai vechi. in realitate, insa, la mijloc e o operatiune succesiva, care schimba radical caracterul ostilitatilor purtate de Moscova impotriva Chisinaului.

Gluma se ingroasa. Ceea ce parea inca mai ieri un razboi de pozitie pe punct de disparitie, azi se dovedeste a fi, de fapt, unul de hartuire constanta. Nu mai incape indoiala ca tinta pe care incearca s-o loveasca Rusia nu e nici sportiva, nici de reglaj si nici de exercitiu. Este una reala si inca din capul formatiei. Dar ce urmareste concret Putin?
Debarcarea lui Voronin? Putin probabil. Liderul de la Kremlin nu s-ar da in laturi, bineinteles, sa scape de un presedinte indezirabil care il insala cu Occidentul. Numai ca nu are rost. Asta pentru ca, indiferent cine ar fi astazi in fruntea administratiei centrale de la Chisinau, orientarea strategica a Republicii Moldova in actualele circumstante geopolitice nu poate fi intoarsa indarat cu una, cu doua.

Parerea mea e ca obiectivul tintit de rusi este unul limitat, dar extrem de important, totusi. Daca nu chiar capital. Razboiul lor comercial isi propune sa-l determine pe Voronin s-o lase mai moale cu Transnistria. Sa nu instituie o blocada economica a regiunii separatiste. Sa renunte la ideea de a gitui Tiraspolul cu ajutorul Occidentului. Poate Rusia sa faca fata unei atare batalii? Unii reprezentanti ai puterii de la Chisinau, precum si o serie de analisti spun ca nu. Ei se imbata cu apa rece, iluzionindu-se cum ca Moscova nu e in stare sa mearga prea departe. Se afirma cum ca Kremlinul ar putea sa renunte sub presiunea businessului care controleaza sau fabricile de vinificatie din Republica Moldova, sau intreprinderile de imbuteliere de pe teritoriul Federatiei. Aiurea.

Presedintele Rusiei tocmai de aceea l-a si bagat in puscarie pe megamagnatul Hodorkovski pentru a-i convinge pe oligarhii sai sa nu se amestece printre picioare cind anumite scopuri politice sau interese ale statului impun sacrificii economice. E naiv sa crezi, deci, ca lumea afacerilor din industria vinului ar fi in stare sa-i intoarca lui Putin cuvintul si sa-i dejoace planurile. Din acest punct de vedere, presedintele rus chiar ca nu are nici o problema si poate teroriza Chisinaul in voie si oricit doreste. De unde si concluzia ca razboiul comercial impotriva Republicii Moldova e pe cale sa devina nu numai unul total, ci si de durata. intrebarea care se pune in aceasta situatie este daca e in masura Chisinaul sa tina piept ofensivei rusesti. Se aud deja voci din interiorul tarii care afirma ca nu. Acestea apartin cu precadere capitalistilor autohtoni care au interese economice in Federatia Rusa. Unul dintre ei, de exemplu, declara deunazi ca Republica Moldova a ajuns, din cauza restrictiilor rusesti, in pragul falimentului.

Chisinaul, intr-adevar, risca sa fie ingenuncheat. Dar nu de interdictiile economice ale Moscovei. Desi o pasc multe greutati, Republica Moldova este capabila, cred eu, sa intre si pe alte piete externe decit cea ruseasca. Dar numai sub rezerva ca businessul nostru sa nu dea apa la moara Kremlinului. Sa nu fie coada de topor. Sa nu joace rolul coloanei a cincea a Moscovei in Republica Moldova. Iata de ce, in conditiile blocajelor rusesti, lucrurile nu trebuie lasate la voia intimplarii nici in domeniul afacerilor, chit ca-i economie de piata afara. La razboi ca la razboi. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.