Ratele dobinzilor vor fi stabilite conform standardelor internationale in colaborare cu compania Reuters

Ratele dobinzilor pe piata monetara interbancara in Republica Moldova vor fi stabilite in conformitate cu standardele internationale, potrivit Regulamentului privind ratele de referinta CHIBOR si CHIBID, aprobat recent de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Moldovei (BNM).

Centrul de presa al BNM precizeaza intr-un comunicat remis Agentiei BASA-press ca rata CHIBOR (Chisinau Interbank Offered Rate) este rata medie a dobinzilor, la care bancile contributorii sunt disponibile sa imprumute pe piata monetara interbancara mijloace banesti in lei moldovenesti altor banci, conform procedurilor stipulate de regulament. CHIBID (Chisinau Interbank Bid Rate) reprezinta rata medie a dobinzilor la care bancile contributorii sunt disponibile sa imprumute pe piata mijloace banesti in moneda nationala de la alte banci.

in calitate de banci contributorii vor fi selectate cele cu active care depasesc marimea de 300 mln lei. Potrivit actului normativ, in fiece zi lucratoare institutiile bancare vor fi obligate sa afiseze pe paginile lor din sistemul de difuzare a informatiei Reuters nivelurile orientative ale ratelor dobinzilor la creditele/depozitele plasate sau atrase in moneda nationala pe piata sus-mentionata. Ratele afisate urmeaza a fi comparabile cu tendintele actuale ale pietei monetare interbancare, bancile stabilind liber marja dintre rata dobinzii la mijloacele atrase si cele plasate.

in baza cotatiilor date, agentul de fixing (compania Reuters) va determina in mod automat ratele de referinta CHIBOR si CHIBID prin calcularea mediei aritmetice pentru fiecare scadenta in parte. Ratele CHIBOR si CHIBID vor fi publicate pe pagina WEB a Bancii Nationale in aceeasi zi in care au fost determinate.

in opinia prim-viceguvernatorului BNM Dumitru Ursu, implementarea noilor rate de referinta ale dobinzilor CHIBOR si CHIBID este o actiune fireasca a Bancii Nationale a Moldovei in contextul racordarii actelor normative ale BNM rigorilor Uniunii Europene si va asigura dezvoltarea in continuare a pietei monetare, de asemenea, sporirea competitivitatii produselor si serviciilor bancare.

Regulamentul respectiv va intra in vigoare la 1 decembrie a.c., dupa o perioada necesara sistemului Reuters si bancilor comerciale pentru pregatirile de rigoare.

Cinci dintre bancile cu cele mai mari active detin peste 70 la suta din totalul activelor sistemului bancar din R.Moldova. in total in RM sunt inregistrate 16 banci comerciale, una dintre care (Businessbank) si-a anuntat autolichidarea. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.