Raportul de Stare a Țării: Moldova a intrat într-o perioadă de creștere economică anemică, care ar putea dura cel puțin 5 ani

După șocul economic, valutar și bancar din 2015-2016, Republica Moldova a intrat într-o perioadă de creștere economică anemică, care ar putea dura cel puțin 5 ani, arată Raportul de Stare a țării pentru anul 2016, lansat vineri, 30 septembrie, de Centrul Expert-Grup.

Experții au constat că Republica Moldova, ajunsă la cei 25 de ani de independență se confruntă cu una dintre cele mai acute și complexe crize din scurta sa istorie. Pe lângă constrângerile externe, cauza principală care a agravat situația economică a țării ține de eșecurile majore de guvernare din ultimii ani, potențată de fenomenul „scurgerii de creieri”.

Astfel, potrivit Raportului de Stare a Țării, Republica Moldova a devenit mai vulnerabilă ca niciodată. Deși autoritățile au menținut țara pe linia de plutire și au evitat o catastrofă sistemică, ţara noastră nu mai dispune de acea pernă de siguranță, care a amortizat șocurile din 2015-2016.

Epopeea cu „furtul miliardului” nu s-a rezumat doar la decapitalizarea și eșuarea a celor trei bănci importante, reducerea cu o treime a rezervelor valutare și la creșterea datoriei de stat, ci a condus și la fisurarea semnificativă a securității economice și financiare a țării, aceasta devenind vulnerabilă la o serie vastă de șocuri fiscale, valutare și sociale.

În plus, s-a agravat percepția omniprezentă în mediul civic și cel de afaceri privind corupția endemică și capturarea statului de către persoane cu interese obscure.

Se observă și distanțare tot mai vizibilă a guvernării față de societate. Această distanțare este relevată de discrepanțele tot mai pronunțate dintre declarațiile reprezentanților guvernării și percepțiile populației. În prezent, 42% din populația țării este îngrijorată de fenomenul sărăciei, 37% din familiile din Moldova se consideră sărace, iar 41% sunt de părere că veniturile le ajung numai pentru strictul necesar . În consecință, majoritatea populației nu are încredere în guvernare.

Raportul de Stare a Țării mai constată că Republica Moldova a intrat într-o perioadă de creștere economică anemică ca urmare a diminuării consumului, în timp ce sursele alternative și durabile de creștere (exporturile și investițiile) încă nu au fost activate. Tranziția la noul model de creștere economică este și mai problematică în situația în care în fața investitorilor străini, dar și a celor locali, imaginea țării va rămâne încă pentru mult timp șifonată.

Totuși, criza actuală poate deveni și o șansă istorică pentru guvern în vederea revoluționării mecanismului de guvernare, susţin experţii economici. În asemenea circumstanțe, populația așteaptă de la guvernare reforme reale și măsuri cu adevărat revoluționare. Pentru actuala guvernare, aceasta poate deveni o șansă majoră de a demonstra că poate fi diferită (în sensul bun) de guvernările precedente.

În acest sens, experții recomandă focusarea pe patru arii prioritare de reformă: abilitarea sectorului privat; reforma modelului de politică economică cu accent pe încurajarea investițiilor, exporturilor și inovațiilor; reforma serviciului public și reforma sectorului financiar (inclusiv non-bancar).

Foto:Sputnik

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.