Raportorii APCE pentru Moldova afirma ca republica este capabila sa indeplineasca angajamentele pe care le-a asumat

Raportorii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru Moldova, Josette Durrieu si Andre Kvakestad, afirma ca Moldova are toate premisele pentru a-si indeplini integral angajamentele fata de Consiliului Europei. Potrivit reporterului INFOTAG de la Strasbourg, oficialii europeni au facut aceasta declaratie in cadrul dezbaterilor pe marginea raportului privind functionarea institutiilor democratice din Moldova, dezbateri care s-au incheiat marti, in sedinta APCE.

Durrieu a declarat ca in republica au loc reforme profunde in multe domenii. Moldova indeplineste angajamentele pe care le-a asumat, dar exista si dificultati, mari, de ordin social si economic, a spus ea.

Raportorii au evidentiat in mod special problema transnistreana care, in opinia lor, impiedica "dezvoltarea economiei si transformarile democratice" si a depasit demult cadrul local. "Este o problema a stabilitatii in regiune care trebuie rezolvata in cadrul integritatii teritoriale si suveranitatii Moldovei", a apreciat Andre Kvakestad.

Raportorii au spus ca este posibila implicarea Consiliului Europei in reglementarea diferendului transnistrean. Comentind propunerile in acest sens, exprimate de unii deputati in timpul dezbaterilor, Josette Durrieu a declarat ca acest lucru "este posibil, daca va fi dorit de participantii la negocieri". Totodata, Durrieu si Kvakestad au salutat participarea la negocieri a UE si SUA, in calitate de observatori. Amendamentul respectiv a fost inclus in proiectul de rezolutie, elaborat in prealabil.

Raportorii si-au indemnat colegii din APCE sa acorde Moldovei sprijin multilateral atit in rezolvarea problemei transnistrene, cit si a altor probleme cu care se confrunta tara. "Consider Moldova o tara europeana si trebuie sa facem totul ca moldovenii sa devina partenerii nostri in Europa", a declarat Durrieu.

Totodata, ea a mentionat ca deocamdata este prematur sa se vorbeasca despre "incetarea monitoring-ului in privinta Moldovei". Opinii similare au fost enuntate si de alti parlamentari. in particular, deputatul lituanian Eghidius Vareikis a propus ca "viitorul raport cu privire la Moldova sa fie consacrat trecerii republicii in faza de post-monitorizare".

Presedintele APCE, Rene van der Linden a declarat cu acest prilej ca "monitorizarea in privinta Moldovei va dura pina in momentul in care republica isi va indeplini integral angajamentele fata de CE". Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.