Raport Transparency International: Partidele, justiția și afacerile – cele mai corupte instituții din Moldova

Corupția continuă a fi o problemă a majoră a Republicii Moldova, iar cele mai vulnerabile instituții sunt partidele politice, afacerile (business-ul), ombudsman-ul și justiția. Un raport realizat de Transparency International privind țările Parteneriatului Estic afirmă că partidele moldovenești nu au practici democratice interne și sunt finanțate ne-transparent, iar CEC-ul nu are instrumentele necesare pentru a depista și pedepsi fraudele.

Totodată, lipsa de resurse financiare, umane și tehnice în cadrul mai mult instituții creează premizele necesare pentru perpetuarea corupției. O altă problemă remarcată de autorii raportului este numirea sau demiterea funcționarilor pe criterii politice și lipsa unor proceduri de selecție competitivă a funcționarilor publici.

Potrivit raportului, deși Moldova este unica din cele 5 țări examinate (alături de Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaijan) care este o democrație parlamentară, controlul Parlamentului este ineficient și subminat de faptul că dezbaterile legislative sunt mai curând certuri bi-partizane. Astfel, majoritatea susține mereu guvernul, iar opoziția inițiază moțiuni de cenzură care sunt motivate politic, fără a fi susținute de argumente plauzibile.

Deși autorii recunosc că, recent, au fost adoptate mai multe legi care au îmbunătățit cadrul legal, lucrurile nu s-au schimat cu mult în practică întrucât nu sunt prevăzute pedepse clare pentru încălcarea noilor prevederi și lipsește voința politică pentru implementarea lor. Chiar dacă au fost condamnați câțiva judecători pentru luare de mită, cazurile au fost minore și corupția la nivel înalt nu este pedepsită.

De asemenea, raportul ia în vizor și organizațiile societății civile, care sunt criticate pentru lipsa de transparență financiară – doar 7% își publică rapoartele financiare și de audit. O altă problemă e răspândirea fenomenului GONGO – ONG-uri fondate de funcționari publici sau afiliate politic.

Potrivit datelor Transparency International, Moldova se află pe locul 103 din 174 de țări conform Indicelui Percepției Corupție din 2014, cu un scor de 35 (unde 0 înseamnă ”foarte coruptă”, iar 100 – foarte curată).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.