Rampe și trotuare impracticabile! Chișinăul nu este accesibil pentru toți/ VIDEO

IMG_0973Astăzi mai mulți utilizatori de scaune cu rotile, nevăzători, părinți care-și duc copiii în cărucioare, dar și bicicliști au evaluat mai multe străzi și clădiri, în special insituții publice, din Chișinău.

Cele patru echipe care au evaluat infrastructura de pe străzi din sectoarele Centru, Buiucani, Rîșcani și Ciocana au evoluat clădirile și trecerile de pietoni în baza unor parametri de aprecirere a accesibilității care presupun: dotarea cu rampă, parcare specială, uși de intrare adaptate, veceu adaptat, lift.

În urma evaluării, participanții la acțiune au lipit abțipilduri care indică gradul de accesibilitate: clădire accesibilizată, parțial accesibilizată și deloc accesibilizată.

Tudor Onofrei, care este utilizator activ de scaun cu rotile, spune că de cele mai multe ori administratorii clădirilor instalează rampe doar de frumusețe sau doar pentru că trebuie să existe și nu țin cont de un șir de reguli, iar, în final, acestea sunt nefuncționale și în loc să ajute persoanele cu nevoi speciale, le pun viața în pericol.

Tânărul a testat rampa de acces la Biblioteca Națională, dar și la alte instituții, iar concluzia a fost aceeași. Tudor spune că statul trebuie să se implice pentru a monitoriza dacă sunt instalate rampe, iar dacă acestea există, să testeze funcționalitatea lor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.