Rada Supremă de la Kyiv ratifică acordul cu privire la controlul comun la frontiera cu Moldova. Ce urmează?

Autorul acestui articol este domnul Rosian Vasiloi, expert în securitate națională și management de frontieră la IDIS “Viitorul”. Opinia redacției Moldova.org poate să nu coincidă cu cea a autorului.

***

Astăzi, Rada Supremă la 18.04 a votat în lectura finală Legea cu privire la ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în  punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene,  întocmit la Chişinău la 6 octombrie 2017. Astfel la votare au participat 302 deputati ucraineni, pentru au votat 234, impotriva 1, s-au abțiunut 1, nu au participat la vot 66.

Precizez că deputatii partidului care fac parte din coloana a 5-a a Federației Ruse în Ucraina „Blocul de Opoziție” şi are 43 deputați efectiv nu a participat la vot. Din cei 43 deputaţi au lipsit 40, nu au participat la vot 2 și unul a votat împotrivă (Шурма, Игорь Михайлович).

Ce urmează?

1. Procedura de semnare de către Președintele Ucrainei Petro Poroșenco (10-14 zile);
2. Procedura de notificare a autorităților Republicii Moldova (30-60 zile);
3. Intrarea în vigoare a prevederilor Acordului.
Estimez că totul va fi gata în prima jumătate a lunii mai 2018.
În ianuarie, anticipam că martie va fi luna în care va fi ratificat acest Acord, ceea ce dovedește că autoritățile Republicii Moldova și cele ale Ucrainei se conduc după un grafic, deși ne-am dori o mai mare viteză în acest domeniu. Oricum urmează o perioadă intensivă de pregătire a protocoalelor aferente organizării controlului comun pentru încă cel puțin 3-4 puncte de trecere pe segmentul transnistrean al frontierei de stat cu Ucraina. Aici autoritățile din Moldova și Ucraina, susținuți de Misiunea EUBAM, ar trebui să dea dovadă de maturitate pentru a „închide” acest segment de frontieră odată pentru totdeauna.
Felicit colegii de la IGPF, SV, SGSUA, autoritatea vamală din Ucraina, MAEIE și MAE al UA, precum şi Misiunea EUBAM. Nu în ultimul rând felicit veteranii acestor negocieri ??, care încă din anul 2001 au promovt controlul comun pe acest segment de frontieră extrem de important.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.