R.Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor rusești

Ambasadorul Victor Osipov, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, a prezentat în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS), o declarație în care a abordat chestiuni legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul țării noastre.

În context, ambasadorul Victor Osipov a solicitat în numele Republicii Moldova statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul țării noastre.

Prezentând declarația, reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE a menționat că prin Declarația finală a Summitului OSCE de la Istanbul din 1999, statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.

El a accentut că acest proces, care inițial a înregistrat un progres notabil, ulterior a fost suspendat, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova. 

Necesitatea de a asigura paza stocurilor de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile”, a declarat ambasadorul Osipov.

 Referindu-se la evoluţiile curente în materie de securitate, Victor Osipov a abordat problema creşterii numărului de exerciţii militare, efectuate de GOTR şi de formaţiunile paramilitare transnistrene în 2017 și în primele 6 luni ale anului curent.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exerciţiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operaţiuni militare şi a declarat că de la structurile OSCE se aşteaptă aprecierea corespunzătoare şi aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

 În final, ambasadorul Victor Osipov a subliniat importanţa reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict şi a chemat toate statele participante la OSCE să susţină în cadrul Adunării Generale a ONU iniţiativa autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.