Connect with us

Justiție

R.Moldova și România au semnat un protocol de cooperare în domeniul probațiunii

Publicat

pe

Miniștrii Justiției din Republica Moldova și România, Vladimir Cebotari și Tudorel Toader, în cadrul ediției a doua a forumului juridic bilateral,  au semnat un protocol pentru dezvoltarea sistemelor de probațiune din cele două state.

Unul din obiectivele protocolului semnat este sprijinirea reformei sistemului de probațiune din Moldova prin livrarea de expertiză din partea sistemului de profil din România referitor la instrumentele și programele de reabilitare utilizate în activitatea curentă. De asemenea, vor fi consolidate formele de cooperare internațională și va fi armonizată legislaţia naţională din domeniul probaţiunii la standardele internaţionale.

Documentul prevede sprijin reciproc pentru facilitarea formării profesionale a actorilor implicaţi şi a personalului celor două țări, la nivelul central și al subdiviziunilor subordonate. Va fi facilitat schimbul de experiență la elaborarea proiectelor de acte legislative în domeniul probaţiunii în conformitate cu normele şi standardele internaţionale. Adițional, vor fi gestionate eficient situațiile de supraveghere derulate în statul vecin.

„Este un pas esențial pentru garantarea, realizarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor ambelor țări care, la un moment dat, au intrat în conflict cu legea penală. Documentul vine să intensifice cooperarea instituțiilor în domeniul probațiunii. Protocolul ne-ar permite să nu lăsăm fără supraveghere subiecții acestor servicii, care pot și ar avea dreptul să se deplaseze pe teritoriile celor două țări”, consideră ministrul moldovean al Justiției, Vladimir Cebotari.

„Colaborarea foarte bună și foarte plăcută are ca fundament istoria, tradițiile, spiritul românesc și gândirea noastră comună, spre realizarea și valorificarea respectivelor drepturi. De aceea, normele noastre juridice sunt, într-o anumită măsură, cele mai compatibile, pentru că, pe plan uman, noi suntem cei mai compatibili cu ai noștri colegi din Moldova, pe care îi vrem și îi dorim împreună în Uniunea Europeană”, opinează ministrul român al Justiției, Tudorel Toader.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Fostul deputat Chiril Lucinschi, condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare

Publicat

pe

De către

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis în dosarul fraudelor bancare. Sentința a fost emisă astăzi de Judecătoria Chișinău.  Inițial, procurorii au cerut o pedeapsă de șase ani și jumătate de închisoare.

Instanța a decis eliberarea lui Chiril Lucinschi din arest la domiciliu și plasarea acestuia sub control judiciar până la pronunțarea sentinței finale.

Totodată, pe numele acestuia a fost aplicată o amendă de 27 500 de lei pentru fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani.

La fel, a fost dispusă confiscarea specială a bunurilor lui Lucinschi și anume 1/2 cota-parte din două terenuri și o casă de locuit din mun.Chișinău, inclusiv a sumei de 23.000 de euro – bani ridicați în cadrul perchezițiilor.

Avocații lui Lucinschi au anunțat că vor ataca sentința la Curtea de Apel.

Chiril Lucinschi a fost reținut în mai 2017, iar de atunci s-a aflat în arest la domiciliu.

Reamintim că, potrivit procurorilor, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani.

Citește mai departe

Justiție

Doi agenți de patrulare, trimiși în judecată. Au forţat un șofer să urce în maşina poliţiei, unde l-au stropit cu gaz lacrimogen

Publicat

pe

De către

Doi inspectori de patrulare vor fi trimiși în judecată pentru tratament inuman şi degradant comise asupra unui conducător auto care a refuzat să treacă testul la alcoolemie. Procuratura a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a poliţiştilor în judecată.

Incidentul a avut loc în seara zilei de 26 februarie 2017, în preajma satului Câmpul Drept din raionul Leova.

Poliţiştii de patrulare, care tocmai se deplasau prin acea regiune, au oprit lângă un VAZ, care staţiona pe marginea carosabilului şi i-au cerut conducătorului auto să treacă testul la alcoolemie.

La refuzul şoferului, poliţiştii au decis să-l pedepsească, chiar dacă bărbatul nu opunea rezistenţă. Astfel, pentru a-i demonstra supremaţia şi a-i umili demnitatea, agenţii de patrulare l-au îmbrâncit şi forţat să urce în maşina poliţiei, unde i-au răsucit victimei degetele şi mâinile, după care i-au aplicat, cu pistolul din dotare, lovituri în regiunea spatelui, l-au stropit cu gaz lacrimogen şi transportat la Inspectoratul de Poliţie din Leova.

Prin acţiunile ilegale ale poliţiştilor, victimei i-au fost cauzate vătămări corporale de gravitate medie.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, agenţii de patrularei riscă de la 3 la 8 ani închisoare sau amendă în mărime de la 1350 la 1600 de unităţi convenţionale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Potrivit statisticilor, în anul 2017 procurorii au examinat 639 de sesizări despre rele tratamente.

Din totalul celor 639 de procese penale, 418 au fost iniţiate în baza plângerilor depuse de cetăţeni, iar în 221 de cazuri investigaţiile au fost demarate la iniţiativa procurorilor, în baza informaţiilor preluate din comunicatele lucrătorilor medicali, inclusiv de la Centrul de medicină legală sau secţiile de internare ale spitalelor, precum şi din publicaţiile mass-media.

În urma examinării sesizărilor procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 103 dosare, dintre care 8 dosare pentru acte de violenţă săvârşite asupra militarilor, 10 cauze pentru pretinse acţiuni de tortură, iar restul – 85 de dosare, pentru tratamente inumane şi degradante.

Citește mai departe

Justiție

Un fost ofiţer al Inspectoratului Poliţie Ciocana, condamnat la 13 ani de detenție

Publicat

pe

De către

Un fost ofiţer de investigaţii al Inspectoratului de Poliţie Ciocana a fost condamnat la 13 ani de închisoare, fiind recunoscut culpabil de comiterea infracțiunii privind circulaţia ilegală a drogurilor – heroină. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Cauza penală a fost expediată în judecată în privința organizatorului, care era fostul ofiţer de investigaţii, și alte opt persoane – membri ai grupului criminal organizat.

În cadrul procesului de judecată s-a stabilit că ofiţerul de investigaţii a creat un grup criminal organizat pentru comercializarea ilegală a heroinei.

În perioada august – octombrie 2016, folosindu-se de situația de serviciu, acesta a transmis spre realizare membrilor grupării, în mai multe tranșe, 390 grame de heroină, ceea ce prezintă proporții deosebit de mari, care urmau să o distribuie consumătorilor finali.

În instanța de judecată șase inculpați au recunoscut săvârșirea faptelor comise, solicitând judecarea cauzei în procedură simplificată, pe baza probelor acumulate la etapa de urmărire penală, beneficiind de reducerea limitelor de pedeapsă prevăzute de lege.

Drept urmare, membrii grupului criminal organizat au fost condamnați în total la 64 de ani de închisoare, pe termene cuprinse între 7 și 10 ani de închisoare.

Capul grupării criminale, activitatea căruia a fost destructurată, a fost condamnat la 13 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis și privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții în organele de drept pe un termen de 5 ani.

Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău, însă acuzatorii de stat din cadrul PCCOCS, care au reprezentat învinuirea în instanța de judecată, consideră că sancțiunea aplicată este echitabilă faptelor comise de către inculpat

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie10 minute în urmă

Pavel Filip a încurajat reprezentanții BERD și ai Băncii Transilvania să facă în continuare investiții în economia națională

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul executiv al Departamentului instituții financiare al Băncii Europene de Reconstrucție...

Reportaje12 minute în urmă

Unde se duce râul Nistru

„Așa, când te uiți, nu pare verde. Dar dacă ești, scuzați, mai păros, când ieși din apă, verdeața se lipește...

Social36 de minute în urmă

Cadavrul carbonizat al unui bărbat, depistat într-o fâșie forestieră din apropierea satului Rădulenii Vechi

Cadavrul carbonizat al unui bărbat a fost depistat astăzi într-o fâșie forestieră din apropierea satului Rădulenii Vechi, Florești. Poliția a...

Social50 de minute în urmă

Doua tone de fructe, ridicate de poliţiști din Piaţa Centrală// VIDEO

Oamenii legii au retras fructele, în urma unor verificări care au avut loc, după ce au parvenit plângeri din partea...

Justiție1 oră în urmă

Fostul deputat Chiril Lucinschi, condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis...

Externe3 ore în urmă

Anunțul unui laborator britanic tulbură apele în ancheta privind otrăvirea lui Serghei Skripal

Şeful laboratorului militar britanic din Porton Down, Gary Aitkenhead, a declarat, pentru Sky News, că acest centru nu a putut...

Social4 ore în urmă

Un grup de experţi NATO se află într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării

Un grup de experţi NATO  se află, în perioada 3-5 aprilie, într-o vizită de asistenţă la Ministerul Apărării. Scopul vizitei...

Advertisement

Opinii