Connect with us

Social

R.Moldova a obținut o medalie de argint și trei de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori

Publicat

pe

Elevii din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și o trei medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori. Concursul s-a desfășurat în perioada 19-24 iunie 2018 în orașul Rhodes, Grecia.

Medalia de argint i-a revenit lui Victor Purice, elev la Liceul Teoretic „Orizont”, iar medaliile de bronz – elevilor Maius Sclearuc, Liceul Teoretic „Spiru Haret”; Mădălina Griza, Liceul Teoretic „Orizont” și Dragoș Port, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”.

La olimpiadă au participat 104 elevi din 18 țări. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de șase elevi și doi profesori:

Marius Sclearuc, elev în clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, mun. Chișinău;

Mădălina Griza,  elevă în clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;

Victor Purice,  elev în clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;

Dragoș Port, elev în clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, Durlești, mun. Chișinău;

Vladimir Purice, elev în clasa a VIII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;

Cătălin Botezat, elev în clasa a VII-a, Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;

Galina Rusu, doctor în știinţe fizico-matematice, conferențiar universitar, decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea de Stat din Moldova;

Marcel Teleucă, doctor în științe fizico-matematice, conferențiar universitar, Liceul Teoretic „Orizont”, mun. Chişinău.

În luna mai, Chiriţa Sandu de la Liceul Tehnologic Resurse Educaţionale și Training Tehnologic „B. Z. Herţli”, mun. Chişinău, a obținut locul II la concursul internațional de Științe și Inginerie „Intel ISEF”, ce a avut loc în Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, și la care au participat peste 1750 de elevi din cca 80 de ţări ale lumii, inclusiv din toate statele SUA.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

Mama unui student, care a muncit în SUA, și-a revendicat dreptul la 1 456 dolari

Publicat

pe

De către

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței a recepționat o reclamație a unei femei privind prestarea necorespunzătoare a serviciilor de recrutare a studenților în Statele Unite ale Americii. Fiul acesteia a încheiat un contract de prestare servicii pentru a beneficia de un program de schimb cultural, achitând în contul firmei  pentru bilet de călătorie, asigurare loc de muncă, cazare, etc.

Reprezentanții firmei recrutante se obligau să achite studentului la expirarea vizei de ședere pe teritoriul SUA, impozitul pe venit pentru perioada încadrării în timpul muncii, inclusiv prin împuternicirea altei persoane.

Astfel, la prezentarea unei procuri eliberate de către Ambasada Republicii Moldova în SUA, consumatoarea avea temei legal ca să ridice banii achitați pentru taxe fiscale. Agentul economic, însă, a refuzat să revendice dreptul consumatoarei asupra sumei bănești, invocând că taxele nu pot fi rambursate printr-o procură.

În acest caz, consumatoarea a adresat o reclamație către agent economic, solicitând dreptul acesteia de a-și rambursa banii. Subiectul economic a refuzat satisfacerea pretențiilor consumatoarei, ceea ce a impulsionat-o să depună o plângere în cadrul APCSP.

Agenția a examinat petiția înregistrată și prin implicarea acesteia, agentul economic a acceptat soluționarea pe cale amiabilă a conflictului iscat, consumatoarei restituindu-se contravaloarea taxelor fiscale achitate în mărime de 1 456 dolari.

Citește mai departe

Social

Fotografia săptămânii: Cum să lucrezi un an pentru 2 lei

Publicat

pe

De către

Petrea Casian a lucrat toată viața la o fabrică de tractoare, la colhoz, apoi în gospodării țărănești. Chiar și acum, la ai săi 86 de ani, mai urcă la volanul tractorului. În urmă cu șase ani, bătrânul împreună cu feciorul său au decis să planteze o vie.

În via lor este curat. Au întins câte două rânduri de sârmă. Fiecare butuc este fixat separat, „ca să fie liber și să aibă cu ce respira”.

Nu avea răbdare să se lumineze afară și, sprijinindu-se în cârja din lemn lăcuit, să meargă la vie să vadă dacă a fost afectată de ploaie ca anul trecut. Dar cei care vin să cumpere poama propun un preț care nu acoperă nici măcar cheltuielile pentru îngrijirea și strângerea ei.

„Ei caută fiecare bobiță și dacă găsesc vreun defect cât de mic, taie din preț ca din topor. Așa-i afacerea țăranului, soarta lui este tare grea. Ți se cer multe, dar de primit, nu primești nimic în schimb, nici măcar cât cheltui”, clatină dezamăgit din cap bătrânul .

Din cauza vremii nefavorabile din acest an, țăranii au cheltuit câte 28-30 de mii de lei pe hectar pentru îngrijirea viei. Plus la toate astea, toamna le-a mai pus o greutate pe umeri – ei primesc doar doi lei pentru un kilogram de poamă.

Despre ce zic micii viticultorii  din satul Pojăreni și cum se descurcă aceștia citiți în reportajul de pe Moldova.ORG „Toamna dezamăgirilor sau Cum să lucrezi un an pentru 2 lei”.

Citește mai departe

Social

Pe bulevardul Grigore Vieru din capitală va fi instalat un gard decorativ. Primăria alocă peste două milioane lei

Publicat

pe

De către

Din 1 octombrie, vor demara lucrările de reabilitare a gardului decorativ din bd. Grigore Vieru. Proiectul de renovare constă în restabilirea elementelor din fontă, precum și a fundamentul gardului.

Costul proiectului de renovare a gardului decorativ este de 2,2 milioane lei, iar lucrările urmează a fi finalizate până la finele lunii noiembrie.

Iniţial va fi restaurat fundamentul din beton pe întreg perimetrul, circa 1300 de metri liniari, după care vor fi montate elementele decorative.

De asemenea, în cadrul proiectului de amenajare a scuarului din bd. Grigore Vieru, care se extinde de la bd. Renaşterii Naţionale până la strada pietonală „Eugen Doga”, vor fi defrișați arborii uscaţi, iar în loc în această toamnă vor fi replantați circa 47 de copaci cu balot de pământ.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com