Connect with us

Economie

R.Moldova a solicitat majorarea cotelor pentru mai multe produse exportate în UE

Publicat

pe

Republica Moldova a solicitat partenerilor europeni examinarea posibilității mării contingentelor tarifare pentru un șir de mărfuri și produse exportate în UE. Solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere RM-UE, în configurația Comerț, care a avut loc, la Chișinău.

De asemenea, a fost solicitată operarea modificărilor în lista produselor care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării prin mărirea cotelor pentru grâu, orz, porumb, zahăr, alcool etilic.

Solicitarea Republicii Moldova a fost motivată prin faptul că datorită suportului constant acordat de UE și evoluțiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potențialul de export al țării noastre la anumite categorii de mărfuri.

În context, s-a solicitat majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeți până la 25 mii tone, prune proaspete – 20 000 tone, cireșe – 2 mii tone, precum și la produsele care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării – grâu – de la 75 mii tone la 250 000 tone, orz –  70 000 tone la 100 mii tone, porumb – de la 130 mii tone la 250 000 tone, zahăr – de la 37 400 la 50 mii tone, cereale prelucrate (alcool) – de la 2500 la 15 000 tone, etc.

Partea UE a salutat progresele înregistrate în domeniile prioritare, lansând ideea că toate solicitările autorităților moldovenești vor fi examinate și, reieșind din evoluțiile pe piața comunitară, soluționate în favoarea producătorilor naționali.

În primele opt luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat în UE mărfuri de circa 915 milioane dolari, ce constituie 64,13% din totalul exporturilor noaste, iar în trei ani de la implementarea DCFTA suma respectivă ajunge la cca 3,8 miliarde USD.

Totodată, atât membrii delegației moldovenești, cât și experții UE au constatat că în relațiile bilaterale există încă un potențial nevalorificat, care poate majora exporturile moldovenești pe piața comunitară cu circa 15 – 20 la sută.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Economie

Drumul din satul Drăguşeni, raionul Strășeni, reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Publicat

pe

De către

Drumul din satul Drăguşeni, comuna Rădeni, raionul Străşeni, a fost reabilitat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Drumul a fost reparat capital pe o lungime de 750 metri, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 1,9 milioane de lei. Reconstrucția a durat zece zile, iar ieri lucrările au fost finalizate.

Comuna Rădeni din Strășeni va beneficia în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova” de reconstrucția a trei porțiuni de drum în valoare de 3,5 milioane de lei.

Costul lucrărilor preconizate pentru raionul Strășeni se estimează la 32,5 milioane de lei.

Ieri, șantierul de construcție a drumului din satul Drăguşeni a fost vizitat de premierul Pavel Filip, care a discutat cu muncitorii.

„Sunt mulțumit de calitatea lucrărilor, dar și de viteza cu care se efectuează acestea. Calitatea drumurilor este asigurată de către agenții noștri economici. Astfel, în baza investițiilor pe care le facem în drumuri oferim și locuri de muncă cetățenilor noștri. Totodată, aici, în Rădeni, sunt copiii aduși la școala de circumscripție și din alte localități, iar drumul renovat scurtează această cale” , a menționat Pavel Filip.

Șeful Executivului a subliniat că realizarea programului „Drumuri bune pentru Moldova” va contribui la dezvoltarea infrastructurii și motivarea oamenilor de a rămâne în sate.

„Întotdeauna am vorbit despre calitatea drumurilor, dar pentru prima dată avem un proiect consistent, orientat nemijlocit spre drumurile din localități. Sunt importante drumurile naționale, dar și mai important este drumul care pornește de la casa fiecărui cetățean”, a spus premierul.

În total, în Republica Moldova vor fi reabilitați 1200 de km de drumuri în 1200 de localități, în acest scop fiind alocați 1,6 miliarde de lei.

Citește mai departe

Economie

O nouă fabrică de textile în Bălți: peste 700 de locuri de muncă și 4 milioane de euro investiți

Publicat

pe

De către

Peste 700 de locuri de muncă au fost create la fabrica „Molltex-grup”, inaugurată astăzi în Parcul Industrial „Răut” din municipiul Bălți. Noua fabrică de confecții este o investiție de 4 milioane de euro și face parte din grupul român „Ostazar”. Investitorul planifică extinderea companiei și în orașul Dondușeni.

Cea de-a doua fabrică, cu o capacitate de aproximativ 1000 de locuri de muncă, urmează a fi deschisă în luna iulie curent.

„Fiecare fabrică deschisă înseamnă că investitorii găsesc aici un mediu de afaceri predictibil, în care cu plăcere poți să-ți lansezi un business. Pentru cei care munciți aici, inaugurarea acestei fabrici înseamnă un loc de muncă. Astfel, mai puțin oameni vor pleca peste hotare, vom avea familii întregite, iar acest lucru este cel mai important pentru mine”, a spus premierul Pavel Filip.

Premierul s-a referit la acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, care au dus la rezultate concrete, precum crearea a 60 de mii de locuri de muncă noi și 115 milioane de dolari investiții în Zonele Economice Libere, pe parcursul anului trecut.

„Pentru a rezolva problemele existente, nu este altă cale decât să ne suflecăm mânecile la Guvern, să asigurăm condițiile necesare ca investitorii să vină și să construiască întreprinderi. Doar așa capacitatea financiară a statului va deveni una mai mare și vom avea bani în buget ca să facem investiții sociale și publice”, a subliniat Pavel Filip.

Investitorul Dmitri Karaman a subliniat că a luat decizia de a investi în Moldova după întrevederea de anul trecut cu premierul Pavel Filip. „Îi mulțumesc domnului prim-ministru că m-a convins să vin să-mi fac o familie și în Republica Moldova. Familia crește, echipa crește, muncim împreună și vrem să investim mai mult”, a spus Dmitri Karaman.

După prezentarea de modă organizată pentru demonstarea articolelor fabricate, premierul a vizitat hala de producție și a vorbit cu angajații despre condițiile de muncă și nivelul de remunerare. Muncitoarele s-au arătat mulțumite de salariu și posibilitatea de a lucra acasă, menționând că anterior au muncit peste hotarele țării.

Înființată în anul 2000, în România, „Oztasar” SRL este astăzi în topul companiilor de profil, incluzând patru fabrici în județele Prahova și Dâmbovița și un centru de design și logistică cu sediul în Marea Britanie.

Citește mai departe

Economie

Profit de aproape două miliarde lei pentru Moldovagaz. Unde vor merge banii

Publicat

pe

De către

SA Moldovagaz a obținut în anul 2017 un profit net în valoare de 1 926,1 mil. lei, în creștere cu 1 663,7 mil. lei față de anul precedent. Anunțul a fost făcut de Consiliul de Administrație al Societății vineri, 25 mai, după adunarea generală anuală a acționarilor.

Potrivit surse citate, această majorare a fost condiționată preponderent de obținerea profitului din activitatea financiară, dar și din activitatea operațională, urmare a eficientizării managementului societății, optimizării cheltuielilor și îmbunătățirii indicatorilor de producție.                              

În perioada de raportare, numărul consumatorilor a crescut cu 15,6 mii, atingând cifra de circa 705 mii, la finele anului. De asemenea, în anul 2017, au fost realizate investiții în valoare de 221,5 mil. lei, iar lungimea rețelelor de gaze s-a majorat cu 248,5 km.

Totodată, adunarea generală a acţionarilor a aprobat direcționarea profitului net al societății, obținut în anul de raportare, la constituirea fondului de rezervă și acoperirea pierderilor din anii precedenți.

În calitate de societate de audit pentru efectuarea auditului obligatoriu al situaţiilor financiare ale Societății pentru anul 2018 a fost confirmată societatea “PricewaterhouseCoopers Audit” S.R.L., inclusiv a fost stabilit cuantumul retribuţiei serviciilor companiei de audit.

În 2018, activitatea SA Moldovagaz va fi orientată spre asigurarea fiabilă a consumatorilor cu gaze naturale și tranzitul în volume depline către statele europene, îmbunătățirea indicatorilor financiari și obținerea profitului operațional.

La fel, activitatea societății va fi orientată la realizarea planului de gestionare a datoriilor creditoare și la soluționarea altor probleme din sectorul gazelor naturale.

Citește mai departe