Punctele Giurgiulești-Reni și Cuciurgan-Pervomaisk, renovate și modernizate cu suportul Uniunii Europene — Moldova.org
Connect with us

Economie

Punctele Giurgiulești-Reni și Cuciurgan-Pervomaisk, renovate și modernizate cu suportul Uniunii Europene

Publicat

pe

Autoritățile vamale și de frontieră ale Republicii Moldova și Ucrainei au devenit beneficiarele unui nou proiect de asistență tehnică, finanțat de Uniunea Europeană. Cu un buget de 4,7 milioane euro, proiectul „Consolidarea managementului integrat al frontierei de-a lungul frontierei moldo-ucrainene” va fi implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în colaborare cu Misiunea de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (EUBAM), pe parcursul a 28 de luni.

Proiectul a fost lansat astăzi la Chișinău, evenimentul reunind conducătorii instituțiilor beneficiare, reprezentanții Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, precum și cei ai partenerilor de implementare.

Proiectul va consolida managementul integrat al frontierelor și va îmbunătăți transparența și capacitatea operațională a autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei și Republicii Moldova. Prin urmare, se vor accelera procedurile de control la traversarea frontierei și se vor diminua rândurile și timpul de așteptare în vamă.

Acest obiectiv urmează a fi realizat prin reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere Giurgiulești-Reni și Cuciurgan-Pervomaisk, dotarea acestora cu echipamente performante de control.

Potrivit datelor deținute, aceste două puncte de trecere a frontierei înregistrează un flux anual de aproximativ 3 milioane de persoane și 810 000 de vehicule.

Directorul Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a menționat că modernizarea infrastructurii punctelor de trecere vizate în proiect – Giurgiulești-Reni și Cuciurgan-Pervomaisk va permite aplicarea eficientă a controlului comun conform celor mai bune practici prevăzute de managementul integrat al frontierei.

”Controlul comun constituie unul dintre cele mai eficiente mecanisme de securizare și fluidizare a traficului transfrontalier, deoarece acesta presupune unificarea eforturilor tuturor autorităților cu atribuții la frontieră, astfel încât să accelerăm formalitățile de control, să creștem eficiența și calitatea verificărilor și nu în ultimul rând – să reducem cheltuielile de întreținere a infrastructurii punctelor de trecere.”, a declarat Vitalie Vrabie.

“Acest nou proiect pilot în domeniul MIF al Uniunii Europene este de un mare interes pentru cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei. Proiectul a fost solicitat de ambele țări cu scopul de a face trecerea frontierei mai sigură și mai rapidă. Acest lucru înseamnă că persoanele sau bunurile vor fi verificate doar o singură dată la frontieră și că procesarea documentației acestora va fi mai rapidă.”, a adăugat Marco Gemmer, șeful adjunct al Secțiunii Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

”Acesta este un proiect pentru două țări care au recunoscut importanța colaborării pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi cele legate de comerțul ilicit și mișcările de mărfuri și de persoane, și importanța de a atinge obiective comune în contextul unei dezvoltări socio-economice sporite pentru populațiile respective, care este posibil numai într-un mediu de securitate, încredere și unde este exercitat statul de drept” a adăugat Antonio Polosa, șeful Misiunii OIM în Moldova.

În plus, proiectul va contribui la crearea unui punct de contact comun (PCC) în cadrul postului vamal Palanca, construit pentru efectuarea controlului comun pe teritoriul țării noastre.

PCC va asigura schimbul de informații în timp util între autoritățile implicate despre: persoanele și mijloacele de transport care trec sau cărora le este refuzată trecerea frontierei, diverse alerte, specificul traficului local, circumstanțele ce ar putea influența sau afecta situația la frontieră, precum și alte informații care ar putea ajuta la estimarea situației de la frontiera comună.

Este de menționat că, acesta este deja al doilea proiect important de infrastructură, implementat cu asistența financiară a Uniunii Europene.

Primul proiect vizează reconstrucția postului vamal Palanca pentru realizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta are un buget de 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Un alt proiect finanțat de UE este preconizat pentru reabilitarea a trei dintre cele mai solicitate puncte de trecere de la frontiera moldo-română. Este vorba despre punctele de trecere Sculeni-Sculeni, Leușeni-Albița și Giurgiulești-Galați.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Economie

„Drumuri bune pentru Moldova”: Valoarea lucrărilor executate până în prezent este de 717 milioane lei

Publicat

pe

De către

Circa 500 km de drumuri au fost reparați până în prezent în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”, iar alți aproape 200 km sunt în lucru și vor fi finalizați zilele următoare, a menționat astăzi în cadrul unui briefing secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. 

Potrivit lui, valoarea lucrărilor executate, până în prezent, este de 717 milioane de lei. Alte 234 de milioane de lei au fost alocate pentru finanțarea lucrărilor la șantierele de construcție, care acum sunt deschise. „În lucru mai sunt 234 de km sau 14,8% din totalul planificat”, a spus Anatol Usatîi.

Potrivit lui, de la începutul anului au fost reziliate 7 contracte de reabilitare a drumurilor din cauza lipsei ratei de progres, agenții economici fiind penalizați. Lucrările de reparație vor fi relicitate. Prima licitație s-a încheiat, iar la începutul lunii august a fost semnat contractul pentru reabilitarea a 85 de km din drumul național M3 Chișinău-Giurgiulești.

Îmi doresc continuitatea proiectului „Drumuri bune pentru Moldova”. Îmi doresc ca, în 4 ani, să avem în fiecare localitate 4-5 km de drumuri bune, care vor duce copiii la școli și grădinițe, bolnavii și bătrânii la instituții medicale și pe noi toți acasă”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici în cadrul briefingului de presă.

Potrivit ministrului, circa 500 km de drumuri din localitățile țării au fost deja construite sau reparate, ceea ce constituie 39% din totalul de 1275 de km prevăzuți pentru reabilitare.

Am fost conștienți că este un proiect fără precedent, de mare interes public și toată țara va fi cu ochii pe fiecare km de drum reparat. De aceea, am pus accent anume pe calitate, am mers și am verificat personal fiecare tronson cu probleme. Acest proiect a fost și este un examen pentru toți – pentru echipa din Minister, Administrația de Stat a Drumurilor, antreprenori, precum și pentru administrațiile publice locale. Menționez că fiecare tronson este expertizat de laboratorul ASD și dat în exploatare doar după ce trece toate testările”, a punctat ministrul.

În cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat de Guvern, vor fi reabilitați 1275 km de drumuri în 1200 de localități. În acest scop au fost alocați 1,6 miliarde de lei.

Citește mai departe

Economie

Doi atașați economici vor promova interesele economice ale R.Moldova în Rusia și statele Uniunii Euroasiatice

Publicat

pe

De către

Autoritățile de la Chișinău au desemnat doi atașați economici, care vor promova interesele economice ale Republicii Moldova în Federația Rusă și statele Uniunii Euroasiatice. Aceștia vor activa în cadrul Biroului comercial-economic al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federația Rusă.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat la o ședință cu agenții economici că deschiderea de noi piețe pentru agenții economici atât pentru produse, cât și pentru servicii, este printre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii.

“Îmi doresc ca atașații economici să dea o mână de ajutor agenților economici autohtoni în stabilirea și menținerea contactelor cu investitorii existenți, dar și potențialii importatori. Scopul lor de bază constă în protejarea drepturilor agenților economici autohtoni și acordarea asistenței necesare pentru promovarea produselor, brandurilor și serviciilor moldovenești cu potențial de export pe piața din Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. Îndemn antreprenorii să vină cu propuneri pentru depășirea barierelor pe care le întâlnesc în procesul de export”, a punctat Chiril Gaburici.

Tot în cadrul ședinței, ministrul Economiei și Infrastructurii a reiterat că Guvernul a aprobat modificările și completările la Regulamentul privind birourile comercial-economice în cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova (BCE), pentru eficientizarea activității BCE în promovarea intereselor economice ale Republicii Moldova, contribuirea la dezvoltarea relațiilor comercial-economice prin atragerea investițiilor, promovarea schimburilor comerciale, în special a exporturilor produselor moldovenești, precum și implementarea tratatelor economice bilaterale și multilaterale în țara de reședință și în cele de acreditare prin cumul.

La rândul lor, reprezentanții mediului de afaceri au vorbit despre unele dificultăți pe care le întâmpină în procesul  de tranzitare a mărfurilor, printre care barierele birocratice, nerecunoașterea certificatelor, tarifele și  mecanismele regulatorii locale.

Antreprenorii au solicitat atașaților economici identificarea evenimentelor cu caracter economic (târguri, expoziții, foruri), organizate în Federația Rusă și în statele de acreditare prin cumul, care ar prezenta interes din punctul de vedere al promovării produselor moldovenești.

Citește mai departe

Economie

Guvernul: 481 km de drumuri – reparate în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”

Publicat

pe

De către

481 km de drumuri din localitățile țării au fost deja construite sau reparate în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, ceea ce constituie 37,7% din totalul de 1275 de km prevăzuți pentru reabilitare. Valoarea lucrărilor executate până în prezent este de 692,5 milioane de lei, anunță un comunicat al Guvernului.

Alte 241 de milioane de lei au fost alocate pentru finanțarea lucrărilor la șantierele de construcție care acum sunt deschise. În lucru mai sunt 189,5 km sau 14,9% din totalul planificat.

În cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”, lansat de Guvern, vor fi reabilitați 1275 km de drumuri în 1200 de localități. În acest scop au fost alocați 1,6 miliarde de lei.

Informația actualizată despre lucrările de reabilitare a drumurilor naționale și locale, precum și harta online  „Drumuri bune pentru Moldova”, poate fi vizualizată pe siteul www.drumuribune.md.

Citește mai departe