Connect with us

Economie

Punctele Giurgiulești-Reni și Cuciurgan-Pervomaisk, renovate și modernizate cu suportul Uniunii Europene

Publicat

pe

Autoritățile vamale și de frontieră ale Republicii Moldova și Ucrainei au devenit beneficiarele unui nou proiect de asistență tehnică, finanțat de Uniunea Europeană. Cu un buget de 4,7 milioane euro, proiectul „Consolidarea managementului integrat al frontierei de-a lungul frontierei moldo-ucrainene” va fi implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în colaborare cu Misiunea de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (EUBAM), pe parcursul a 28 de luni.

Proiectul a fost lansat astăzi la Chișinău, evenimentul reunind conducătorii instituțiilor beneficiare, reprezentanții Delegațiilor Uniunii Europene în Republica Moldova și Ucraina, precum și cei ai partenerilor de implementare.

Proiectul va consolida managementul integrat al frontierelor și va îmbunătăți transparența și capacitatea operațională a autorităților vamale și de frontieră ale Ucrainei și Republicii Moldova. Prin urmare, se vor accelera procedurile de control la traversarea frontierei și se vor diminua rândurile și timpul de așteptare în vamă.

Acest obiectiv urmează a fi realizat prin reabilitarea infrastructurii punctelor de trecere Giurgiulești-Reni și Cuciurgan-Pervomaisk, dotarea acestora cu echipamente performante de control.

Potrivit datelor deținute, aceste două puncte de trecere a frontierei înregistrează un flux anual de aproximativ 3 milioane de persoane și 810 000 de vehicule.

Directorul Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a menționat că modernizarea infrastructurii punctelor de trecere vizate în proiect – Giurgiulești-Reni și Cuciurgan-Pervomaisk va permite aplicarea eficientă a controlului comun conform celor mai bune practici prevăzute de managementul integrat al frontierei.

”Controlul comun constituie unul dintre cele mai eficiente mecanisme de securizare și fluidizare a traficului transfrontalier, deoarece acesta presupune unificarea eforturilor tuturor autorităților cu atribuții la frontieră, astfel încât să accelerăm formalitățile de control, să creștem eficiența și calitatea verificărilor și nu în ultimul rând – să reducem cheltuielile de întreținere a infrastructurii punctelor de trecere.”, a declarat Vitalie Vrabie.

“Acest nou proiect pilot în domeniul MIF al Uniunii Europene este de un mare interes pentru cetățenii Republicii Moldova și Ucrainei. Proiectul a fost solicitat de ambele țări cu scopul de a face trecerea frontierei mai sigură și mai rapidă. Acest lucru înseamnă că persoanele sau bunurile vor fi verificate doar o singură dată la frontieră și că procesarea documentației acestora va fi mai rapidă.”, a adăugat Marco Gemmer, șeful adjunct al Secțiunii Operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

”Acesta este un proiect pentru două țări care au recunoscut importanța colaborării pentru a face față provocărilor comune, cum ar fi cele legate de comerțul ilicit și mișcările de mărfuri și de persoane, și importanța de a atinge obiective comune în contextul unei dezvoltări socio-economice sporite pentru populațiile respective, care este posibil numai într-un mediu de securitate, încredere și unde este exercitat statul de drept” a adăugat Antonio Polosa, șeful Misiunii OIM în Moldova.

În plus, proiectul va contribui la crearea unui punct de contact comun (PCC) în cadrul postului vamal Palanca, construit pentru efectuarea controlului comun pe teritoriul țării noastre.

PCC va asigura schimbul de informații în timp util între autoritățile implicate despre: persoanele și mijloacele de transport care trec sau cărora le este refuzată trecerea frontierei, diverse alerte, specificul traficului local, circumstanțele ce ar putea influența sau afecta situația la frontieră, precum și alte informații care ar putea ajuta la estimarea situației de la frontiera comună.

Este de menționat că, acesta este deja al doilea proiect important de infrastructură, implementat cu asistența financiară a Uniunii Europene.

Primul proiect vizează reconstrucția postului vamal Palanca pentru realizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta are un buget de 5,56 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane sunt acordate de Uniunea Europeană, iar 1,06 mln euro – de Guvernul Republicii Moldova.

Un alt proiect finanțat de UE este preconizat pentru reabilitarea a trei dintre cele mai solicitate puncte de trecere de la frontiera moldo-română. Este vorba despre punctele de trecere Sculeni-Sculeni, Leușeni-Albița și Giurgiulești-Galați.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Interes german pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Mărculești

Publicat

pe

De către

Posibilitățile de dezvoltare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu implicarea concernelor internaționale, au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu Dieter Posch, membru al Consiliului de Administrare al Aeroportului Frankfurt, ex-ministru pentru afaceri economice, transport și dezvoltare regională din Hessen, Republica Federală Germania.

Oficialii au remarcat că potențialul Aeroportului Internațional Mărculești va putea fi valorificat prin implementarea unui sistem de management profesionist. În acest sens, partea germană sa arătat dispusă să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

Drept urmare, aeroportul va deveni un centru de afaceri capabil să asigure conexiunea dintre CSI și UE, inclusiv datorită poziției geografice favorabile.

Prim-ministrul a accentuat că Guvernul este interesat de realizarea acestui proiect și va menține în continuare o comunicare directă cu potențialii investitori, în mod special pe subiecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii de afaceri și sporirea capacității economice a țării.

În context, Pavel Filip s-a referit la eforturile întreprinse de Executiv pentru îmbunătățirea climatului investițional și simplificarea relației dintre mediul de afaceri și stat.

În altă ordine de idei, părțile  au menționat importanța colaborării în domeniul științific, pe segmentul transferului de cunoștințe și a schimbului de experiență dintre profesorii din Republica Moldova și Germania.

În special, a fost apreciat aportul părții germane la dotarea Colegiului de Inginerie din oraşul Străşeni, unde, după modelul de instruire duală, vor fi pregătite cadre calificate pentru companiile din țara noastră, preponderent în sectorul automotive.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 hectare și dispune de o infrastructură complexă. În 2017 Aeroportul a fost transmis din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei.

Citește mai departe

Economie

Licitații neobișnuite pe achizitii.md. S-au solicitat servicii de scenografie, o masă de pomenire sau aer sintetic

Publicat

pe

De către

În mai puțin de două luni, suma economiilor obținute cu ajutorul platformei achizitii.md a fost dublată. Așadar, instituțiile publice și private, care au ales să desfășoare licitații în regim online pentru achiziționarea serviciilor și produselor de care au nevoie, au economisit, în total, două milioane de lei.

Acest lucru a devenit posibil datorită faptului că s-au înregistrat tot mai multe instituții pe site-ul achizitii.md.

Noii utilizatori ai platformei au început să-și anunțe online achizițiile de valoare mică, iar obiectele licitațiilor au devenit tot mai diverse. Așadar, dacă anterior instituțiile anunțau, în mare parte, despre achizițiile rechizitelor de birou, acum ei desfășoară licitații pentru mult mai multe servicii și mărfuri.

Printre cele mai noi obiecte ale achizițiilor sunt bilete avia, suveniruri, anvelope, servicii de sonorizare sau program de muzică simfonică.

Totodată, sunt și achiziții mai puțin obișnuite, cum ar fi servicii de scenografie, decor, flori și compoziții florale, masă de pomenire pentru participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl sau aer sintetic.

O mare diversitate a obiectelor achizițiilor permite tot mai multor agenți comerciali să participe în cadrul licitațiilor online, aceștia găsind anunțurile care corespund produselor sau serviciilor prestate de ei.

Acest lucru presupune și faptul că în cadrul unei achiziții vor fi mai multe oferte, iar instituțiile vor avea posibilitatea să aleagă dintre acestea.

Cu ajutorul platformei de organizare a licitațiilor achizitii.md, parte a sistemului MTender, instituțiile publice, printre care ministere, direcții ale primăriei și agenții, au avut economie și de peste 50% din valoarea estimativă a bunurilor sau serviciilor cumpărate.

Citește mai departe

Economie

Top managementul Victoriabank are un nou membru. Cine este acesta

Publicat

pe

De către

Top managementul Victoriabank are un nou membru, Sorin Șerban, vicepreşedinte – Chief Risk Officer în cadrul Comitetului de Direcție. Acesta a primit recent aprobarea Băncii Naționale a Moldovei pentru exercitarea funcției.

Sorin Șerban are peste 20 de ani experiență în sistemul bancar din România şi Canada, timp de 17 ani având funcții de management. A lucrat la Banca Comercială Română, OTP Bank România, Millennium Bank şi Citibank România, respectiv la ING Bank Canada şi are expertiză în domeniile: risk management, workout, creditare si vânzări.

Sorin Șerban are dublă specializare: a absolvit Facultatea de Electrotehnică  şi Facultatea de Drept, în Bucureşti. De asemenea, a obtinut in 2004 titlul de Chartered Financial Analyst la CFA Institute, Virginia.

Din Comitetul de Direcție al Victoriabank fac parte: Bogdan Pleşuvescu (Preşedinte), Vasile Donică (Chief Business Officer), Ludmila Vangheli (Chief Operations Officer), Elena Goncear (Chief Financial Officer) şi, de acum înainte, Sorin Șerban (Chief Risk Officer).

Citește mai departe