Connect with us

Politică

PUN cere excluderea socialistului Ion Ceban din cursa electorală pentru alegerile din Chișinău

Publicat

pe

Partidul Unității Naționale cere anularea înregistrării candidatului PSRM la funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban, depunând o contestație la Comisia Electorală Centrală în care reclamă mai multe încălcări ale Legislației electorale de către PSRM.

Președintele executiv al PUN, Anatol Șalaru, a menționat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că PSRM a indicat în raporturile financiare sume mai mici pentru panourile electorale ale candidaților săi de la Chișinău și Bălți.

“Pentru 100 de panouri publicitare ale socialiștilor, conform datelor prezentate de socialiști la CEC, s-au cheltuit 160 473 de lei. Candidatul PUN are 14 sau 16 panouri, iar pentru ele s-au plătit 215 253 de lei”, a menționat Șalaru.

Astfel, potrivit lui, PSRM ar fi utilizat fonduri nedeclarate în această campanie electorală. În acest context, PUN a solicitat CEC să investigheze fondurile socialiștilor și să adopte o hotărâre prin care să fie înaintată o cerere către Judecătoria Chișinău privind anularea înregistrării lui Ion Ceban.

Săptămâna trecută, în urma unei contestații PUN, candidata Partidului Șor la funcția de primar al capitalei, Reghina Apostolova, a fost scoasă din cursa electorală de către instanța de judecată. PUN a învinuit Partidul Șor că a finanțat cu bani proveniți din Federația Rusă campania electorală a Reghinei Apostolova.

Foto: Privesc.eu

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Pactul lingvistic între R.Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei, semnat de ministrul Ulianovschi

Publicat

pe

De către

Pactul lingvistic dintre Republica Moldova și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) a fost semnat astăzi la Erevan de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, și Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean.

Evenimentul a fost organizat în marja Summit-ului Internațional al Francofoniei.

Pactul lingvistic prevede cooperarea moldo-francofonă în cadrul proiectelor axate pe consolidarea predării și învățării limbii franceze în învățământul primar, secundar și universitar, printr-o abordare ce vizează orientarea profesională. De asemenea, prevede cooperarea culturală prin promovarea industriilor culturale din țara noastră pe arena francofoniei, difuzarea operelor literare și a cinematografiei franceze în Republica Moldova, apariția mass-mediei francofone în spațiul mediatic moldovenesc.

Documentul își propune drept obiectiv promovarea limbii franceze pe scena internațională prin fortificarea competențelor lingvistice ale funcționarilor publici și diplomaților din Republica Moldova în limba franceză.

Vizibilitatea francofoniei va fi, de asemenea, consolidată, prin implementarea proiectelor de dezvoltare a politicilor de turism destinate să atragă în țara noastră vizitatori din țările francofone.

După semnarea documentului, ministrul Tudor Ulianovschi a declarat că diversitatea lingvistică este o valoare în Republica Moldova, iar promovarea politicilor ce vizează plurilingvismul contribuie la o educație de calitate și reprezintă un atu considerabil pentru integrarea profesională, accesul la schimb de competențe cu actorii din comunitatea francofonă prin implementarea proiectelor de cooperare în domenii prioritare pentru modernizarea țării noastre.

Secretarul General al OIF, Michaëlle Jean, a apreciat înalt implicarea Republicii Moldova în promovarea valorilor francofone, salutând semnarea Pactului drept o oportunitate unică de a impulsiona dialogul cu actorii francofoniei și de a fortifica, astfel, poziția țării noastre pe arena internațională.

În scopul realizării prevederilor Pactului lingvistic, autoritățile de la Chișinău urmează să elaboreze un plan de acțiuni, care va transpune în proiecte concrete obiectivele documentului care urmează a fi implementate în faza inițială pe parcursul următorilor 4 ani, cu implicarea actorilor naționali și internaționali.

Citește mai departe

Politică

Unioniștii îndeamnă persoanele cu cetățenie română să iasă la referendumul privind redefinirea familiei

Publicat

pe

De către

Unioniștii din Republica Moldova îi îndeamnă pe moldovenii care au cetățenie română să participe la referendumul pentru redefinirea familiei, care va avea loc în data de 6 și 7 octombrie. Potrivit membrilor asociației UNIREA – ODIP, prezența la plebiscit este obligatorie.

„Legea supremă a Republicii Moldova spune că familia este celula principală a societății. Statul are obligația de a proteja și de a susține familia. În această ordine de idei, noi, neamul românesc provenim de la Dragobete, de la bărbat și femeie. Orice altă versiune a familiei este o invenție care nu are fundament natural și normal”, a declarat președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bilețchi.

Totodată, oamenii sunt îndemnați să își exercite dreptul la vot pentru a nu se crea un dezechilibru în societate.

„În viziunea noastră, familia normală este cea care a adus societatea la nivelul dezvoltat de astăzi și tindem să încurajăm acest model de familie”, a declarat prim-vicepreședintele „Noua Dreaptă”, Pavel Vintilă.

Aproape 19 milioane de cetățeni sunt chemaţi sâmbătă și duminică să decidă dacă vor ca familia să fie definită drept căsătoria între un bărbat şi o femeie.

În acest scop vor fi deschise peste 18 600 de secții în țară și aproape 400 peste hotare. Cetățenii români din Republica Moldova vor putea să-și exprime dreptul de vot în una din cele 35 de secţii.

Citește mai departe

Politică

Ambasada SUA: Încurajăm promulgarea rapidă a proiectului de vânzare a terenului Stadionului Republican

Publicat

pe

De către

Ambasada Statelor Unite în Moldova a anunțat astăzi că salută adoptarea repetată a proiectului de vânzare a terenului Stadionului Republican Guvernului SUA și încurajează promulgarea lui rapidă.

Mesajul a fost transmis după ce vineri Parlamentul a menținut votul adoptat anterior pentru transmiterea, cu titlu oneros, a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Proiectul a fost remis spre reexaminare de către șeful statului.

„Mai sunt multe etape până la pornirea construcției noului sediu al Ambasadei, inclusiv vânzarea transparentă a terenului de construcție la un preț rezonabil de piață, precum și finalizarea proiectului de construcție”, se arată în mesajul Ambasadei SUA.

Potrivit sursei citate, este evidentă necesitatea unui nou sediu securizat al Ambasadei la Chișinău, care să corespundă standardelor Departamentului de Stat și să permită Statelor Unite să continue programele care facilitează creșterea economică și dezvoltarea instituțiilor puternice în întreaga Moldovă.

„O nouă Ambasadă va reflecta parteneriatul puternic între țările noastre și angajamentul Statelor Unite față de poporul Moldovei”, a menționat Ambasada SUA.

După revotarea proiectului de către Legislativ, șeful statului Igor Dodon nu a precizat dacă va promulga legea, dar anterior oficialul a declarat că „la fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consideră că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”.

Potrivit art. 93 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

În caz contrar, președintele Igor Dodon riscă să fie suspendat temporar din funcție, așa cum s-a întâmplat de patru ori până acum. În toate cazurile, documentele au fost semnate de președintele Parlamentului Andrian Candu.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com