PSRM: Vom împiedica în Parlament excluderea conceptului de “limbă moldovenească” din Legea Supremă

Partidul Socialiştilor a anunţat astăzi că va apăra dreptul moldovenilor de a-și numi limba moldovenească și va împiedica “în orice mod” în Parlament excluderea conceptului de “limbă moldovenească” din Legea Supremă.

Declaraţia a fost făcută după ce Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis că deputații din Parlament pot introduce în Constituție termenul de „limba română”.

Formaţiunea a catalogat hotărârea Curții Constituționale privind modificarea articolului 13 din Constituție drept “atentat la statalitatea țării și a identității poporului”.

“De-a lungul timpului, buneii și străbuneii noștri și-au numit limba maternă, moldovenească. Astăzi, limba moldovenească este nativă pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, după cum demonstrează toate sondajele de opinie publică, precum și recensământul populației”, se arată în comunicatul PSRM.

Socialiştii au declarat că renunțarea la denumirea “limba moldovenească” înseamnă să trădezi memoria strămoșilor noștri. “Astfel procedează doar mancurții, care au uitat legăturile de rudenie”, au adăugat socialiştii.

PSRM a mai declarat că acțiunile Curții Constituționale “sunt ilegale, încalcă principiile democratice care subminează suveranitatea națională”.

De notat că tot astăzi şi președintele Igor Dodon a criticat dur decizia de astăzi a Curţii Constituţionale. Potrivit şefului statului, majoritatea absolută a populației consideră că vorbește limba moldovenească, iar denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre.

Reamintim că astăzi Curtea Constituțională din Republica Moldova a decis că deputații din Parlament pot introduce în Constituție termenul de „limba română”. Aceasta după ce a avizat pozitiv proiectul de modificare a sintagmei „limba moldovenească” din art 13 din Constituție, inițiat de 35 de deputați.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.