Connect with us

Politică

PSRM vine cu inițiativa de a micșora de două ori impozitele și accizele pentru benzină și motorină

Publicat

pe

Partidul Socialiștilor a anunțat astăzi că vine cu inițiativa de a micșora de două ori impozitele și accizele pentru benzină și motorină. Potrivit socialiștilor, inițiativa va oferi un sprijin substanțial populației și producătorilor autohtoni în această perioadă dificilă.

„Această inițiativă nu este doar o măsură socială necesară, dar una pentru a stimula reanimarea economiei naționale – de la sistemul de transport (călători și mărfuri) până la agricultură și industrie, producerea în Moldova a mărfurilor competitive pe piață”, se arată într-un comunicat PSRM.

Partidul Socialiștilor a precizat că mizează pe susținerea inițiativei de către celelalte fracțiuni parlamentare, „care își declară activitatea drept una socială”.

Socialiștii nu au anunțat deocamdată ce impozite vor viza proiectul lor. În același timp, precizăm că acciza la o tonă de motorină este de 2092 lei, în timp ce acciza la benzină constituie 4961 per tonă.

PSRM a explicat că inițiativa lor a survenit după ce astăzi Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat „o decizie antisocială”, majorând astfel prețurile pentru benzină și motorină.

„Acest lucru va declanșa și creșterea prețurilor pentru produsele de primă necesitate, produse alimentare și va avea un impact nefast asupra sferei transportului și agriculturii din țara noastră. Având în vedere faptul că, 40 % din prețul final al combustilului pentru consumatori consistă din impozite și accize, iar guvernarea raportează despre o creștere considerabilă a impozitelor în buget”, au mai spus cei de la PSRM.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

PDM acuză PAS și PPDA de dezinformare: „Uneori atacurile ajung până la absurd”

Publicat

pe

De către

PDM va realiza o amplă campanie de informare cu privire la beneficiile principalelor programe naționale dedicate cetățenilor. 

Decizia a fost luată în urma atacului puternic al opozanților PDM asupra celor mai importante programe naționale pe care le lansează și pe care Guvernul le aduce la îndeplinire, a menționat astăzi purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari în cadrul unui briefing de presă.

„Ne ciocnim de tot mai multe  încercări de a prezenta negativ aceste proiecte. Uneori atacurile ajung până la absurd. Aceste atacuri însă nu sunt împotriva PDM,  ci împotriva cetățenilor, care au nevoie de aceste proiecte”, a spus Vitalie Gamurari.

El a subliniat că toate proiectele mari sunt inițiate ca urmare a solicitărilor venite de la cetățeni, din teritoriu.

Gamurari a reiterat că reprezentanții PDM merg săptămânal în țară, discută cu oamenii, cu reprezentanți ai autorităților locale tocmai pentru a identifica ceea ce este nevoie de făcut pentru ca populația să beneficieze de măsuri bune pentru familiile lor.

Potrivit lui, se observă tendința opozanților  – PDA și PAS de a induce în eroare cetățenii, care dezinformează populația că programul Prima Casă nu se va realiza, ca să nu beneficieze de el.

Gămurari a spus că sunt peste 100 de beneficiari care deja intră în casele lor, iar alte 100 de persoane au depus dosarele pentru a beneficia de acest proiect.

„Vedem clar că acest program oferă posibilitatea tinerilor să își cumpere o locuință în cele mai avantajoase condiții. Oricine va face un calcul elementar va vedea că Prima Casă este un program foarte bun pentru cei care se încadrează în condițiile de aplicare”, a declarat reprezentantul PDM.

Potrivit lui, aceleași zvonuri false sunt lansate din partea oponenților PDM despre ghișeul unic, despre programul de subvenții în agricultură pentru tineri, proiectul de achiziție a ambulanțelor, proiectul de realizare apă-canal în toată țara etc.

„Deja vorbim de o propagandă iresponsabilă menită să îi țină pe oameni departe de proiecte care le fac viața mai bună și la standarde din ce în ce mai moderne”, a declarat Gamurari.

În acest context, PDM a decis să facă o amplă campanie de informare cu privire la aceste programe pentru că există riscul ca oamenii să fie dezinformați și să nu beneficieze de ele.

Niciuna din formațiunile menționate nu a comentat deocamdată declarația PDM.

Citește mai departe

Politică

Vlad Plahotniuc despre PAS și PPDA: Eu dacă aș fi în opoziție, în locul lor, tot așa aș spune până în alegeri

Publicat

pe

De către

Liderul PDM Vlad Plahotniuc susține că PAS și PPDA fac corect politic, atunci când spun că nu vor face alianță cu PDM după alegerile parlamentare. Mai mult, potrivit lui, dacă ar fi în opoziție, în locul lor, el tot așa ar spune până în alegeri.

Totuși, Vlad Plahotniuc nu se grăbește să anticipe lucrurile și spune că discuțiile vor avea loc după ce vor fi anunțate rezultatele scrutinului parlamentar.

„Eu dacă aș fi în opoziție în locul lor, tot așa aș spune până în alegeri. Ar fi sinucidere politică pentru un partid de opoziție să spună că va face alianță cu partidul de la guvernare. Ce opoziție ar mai face PAS și PPDA dacă ar admite măcar o alianță cu PDM înainte să între în alegeri? Și-ar pierde automat o parte din electorat. Deci, ei fac corect politic când spun că nu vor face alianță cu PDM”, a declarat Vlad Plahotniuc într-un interviu pentru Tribuna.md.

Potrivit lui, la acest moment, avem partide de opoziție și partide de la guvernare, ele nu trebuie amestecate pentru că există riscul să fie indusă confuzie în rândul electoratului și asta ar fi în dezavantajul partidelor de dreapta.

Însă ce va fi după alegeri, deja haideți să nu anticipăm, să vedem rezultatele și să discutăm atunci”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Totodată, liderul PDM a remarcat că, acum, există poziția foarte salutabilă a unor reprezentanți ai diplomației occidentale, acreditați în Republica Moldova, care au venit cu un mesaj în care conturează o perspectivă comună pentru partidele democrate și pro-europene, imediat după alegerile parlamentare din toamnă.

Cât privește sistemul electoral mixt în baza căruia vor fi desfășurate alegerile parlamentare, Vlad Plahotniuc a spus că chiar dacă „unora nu le place mixtul pentru că nu au filiale în teritoriu”, acest sistem ajută ca în Parlament să vină oameni reprezentativi din fiecare raion, nu doar cei din Chișinău, puși pe liste de partide.

„Mixtul exact asta face, ajută ca în Parlament să vină oameni reprezentativi din fiecare raion, nu doar cei din Chișinău, puși pe liste de partide. Cetățenii au posibilitatea să-și trimită în Parlament reprezentanți locali, pe care îi cunosc și în care au încredere. Chișinăul nu poate să dețină un monopol asupra politicii moldovenești”, a spus președintele PDM  în interviul pentru Tribuna.md.

Citește mai departe

Politică

Meleşcanu: România nu finanţează oameni politici sau organizaţii de partid din R. Moldova, sprijinul – îndreptat spre reforme

Publicat

pe

De către

Ministrul de Externe al României, Teodor Meleşcanu, a declarat luni că România nu finanţează nici oameni politici, nici organizaţii de partid sau alt tip de organizaţii din Republica Moldova, sprijinul ţării sale fiind îndreptat spre instituţii şi spre reformele din țara noastră.

 Una dintre priorităţile pe care le avem pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se referă la consistenţa politicii UE în ceea ce priveşte parteneriatul estic şi, în mod evident, una dintre priorităţile noastre atunci când vorbim despre parteneriatul de Est este Republica Moldova. Nu am timp să vă înşir măcar câte eforturi s-au făcut, ce întâlniri şi de ce sprijin s-a bucurat întotdeauna Republica Moldova din partea noastră, a spus șeful Diplomației de la București.

Cât priveşte finanţarea Republicii Moldova, Teodor Meleşcanu a spus că România nu finanţează nici oameni politici, nici organizaţii de partid sau alt tip de organizaţii. Sprijinul nostru pentru Republica Moldova este îndreptat spre instituţii şi spre sprijinirea eforturilor pentru reformele din Moldova”, a spus Meleşcanu, la “Ora Guvernului” din plenul Camerei Deputaţilor.

Totodată, el a adăugat că, din păcate, relaţiile României cu Rusia  sunt la un nivel extrem de scăzut din cauza evenimentelor care s-au petrecut în această zonă”.

 Vă asigur că dacă va exista o întâlnire între preşedintele Trump şi preşedintele Putin, aşa cum se anunţă pe surse, cred că vom avea o situaţie poate mai clară în legătură cu poziţia noastră care rămâne aceeaşi – descurajare şi apărare – şi, în acelaşi timp, dialog în relaţiile cu Federaţia Rusă”, a menţionat ministrul de Externe.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe