Connect with us

Politică

PSRM solicită declararea ex-președintelui României Traian Băsescu persona non grata pe teritoriul R.Moldova

Publicat

pe

PSRM solicită declararea ex-președintelui României Traian Băsescu persona non grata pe teritoriul R.Moldova, pe motiv că intervine în treburile interne ale unei țări suverane. Solicitarea survine după ce a fost lansată iniţiativa de schimbare în Constituție a denumirii limbii de stat.

“Această inițiativă, exprimată de speakerul Parlamentului din partea PDM, Andrian Candu, a fost susținută de două partide de dreapta pseudo-opoziționiste – PLDM și PL. Este o renaștere a ”Alianței pentru Integrare Europeană”, într-un nou format”, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

Potrivit socialiştilor, anume “pentru reconstituirea acestei coaliții anti-populare și anti-statale a îndemnat ex-președintele României, Traian Băsescu, care nu-și ascunde convingerile unioniste”.

PSRM a declarat că scopul final al acestei inițiative este lichidarea Moldovei în anul 2018. “Deși a devenit evident că Republica Moldova nu poate adera la UE chiar și în viitorul îndepărtat, proiectul de unificare cu România, care prevede “eurointegrarea prin ușa din spate”, a devenit planul de bază al grupului de la guvernare”, au precizat socialiştii.

PSRM a mai declarat că se opună iniţiativei de eliminare a denumirii “limba moldovenească” din Constituţie, folosind în acest scop toate mijloacele legale – de la tribuna parlamentară până la protestele la nivel național.

Formaţiunea şi-a reiterat sprijinul pentru poziția președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, privind revenirea disciplinei ”Istoria Moldovei” în curriculumul şcolar. “Copiii noștri trebuie să studieze istoria Patriei lor, dar nu a unui stat străin”, se mai arată în comunicatul PSRM..

Precizăm că fracţiunea PLDM a anunţat joi că proiectul privind modificarea articolului 13 din Constituție în ceea ce privește limba română va fi trimisă la Curtea Constituţională. Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a precizat că proiectul a fost semnat de 34 de deputați.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Judecătorii i-au permis lui Dorin Chirtoacă să meargă la funeraliile Regelui Mihai

Publicat

pe

De către

Dorin Chirtoacă va merge la funeraliile Regelui Mihai I care vor avea loc pe 16 decembrie, la Curtea de Argeş. Instanța de judecată i-a permis primarului suspendat de Chișinău să părăsească țara în perioada 13 – 17 decembrie.

O decizie în acest sens a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Săptămâna trecută Dorin Chirtoacă a depus o cerere prin care a solicitat să i se permită să meargă la înmormântarea Regelui Mihai.

De notat că, în 2013, Dorin Chirtoacă a fost decorat de Casa Regală a României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Distincţia i-a fost acordată de Principesa Margareta în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Peleş.

Dorin Chirtoacă se află sub control judiciar până la 9 ianuarie 2018.

Acesta a fost reținut pe data de 25 mai, iar la 28 iulie a fost suspendat din funcția de primar general al capitalei, în urma unui demers al procurorilor anticorupție. Până în prezent, s-a aflat în arest la domiciliu, iar pe data de 10 noiembrie a fost eliberat sub control judiciar.

Citește mai departe

Politică

Curtea Constituţională a decis: Preşedintele ţării NU poate fi membru de partid

Publicat

pe

De către

Președintele statului nu poate fi membru de partid, potrivit unei decizii de astăzi a Curţii Constituţionale. Înalta Curte a recunoscut drept constituţională prevederea din Codul electoral al ţării în partea ce ține de incompatibilitatea președintelui Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic.

La originea cauzei s-a aflat sesizarea depusă de către deputatul socialist Vlad Bătrîncea,  pentru controlul constituționalității unor prevederi din articolul 112 alin. (2) din Codul electoral.

Articolul 112 alin. (2) din Codul electoral, stabileşte că: „Pînă la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.”

Curtea a reținut că președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.

Astfel, Curtea a reţinut că interdicția stabilită pentru președintele Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic se înscrie în limitele admisibile ale restrângerii dreptului la asocierea în partide politice, fiind astfel conformă articolului 41 alineatele (1) și (7) din Constituție.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citește mai departe

Politică

Un nou sondaj: Patru formațiuni politice intră în Parlament pe liste de partid

Publicat

pe

De către

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Parlament ar accede patru formațiuni politice pe liste de partid. el puţin aceasta arată un sondaj realizat de IMAS la comanda Partidului Democrat din Moldova.

Astfel, PSRM ar acumula 24,7%, PAS – 16,3%, PD – 12,4% și Platforma DA – 6.4%.

PCRM ar fi obținut doar 5% din voturi, urma de PN cu 2.8% și PL – 2%.

Potrivit sondajului, 53 la sută din persoanele chestionate sunt hotărâte pentru ce partid să voteze, iar 46 % dintre respondenţi încă nu s-au decis ce partid ar vota. Totuşi, 73 la sută din cei chestionaţi susţin că au un partid preferat.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie 2017 pe un eșantion de 1101 respondenți cu eroarea maximă de eșantionare de ± 3%.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social45 de minute în urmă

Şase beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, care au trăit în internat, vor avea casa lor

Şase beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, care până în prezent au trăit în internat, vor avea casa lor  în...

Social15 ore în urmă

Avocatul Igor Popa: “Eu vă asigur că dosarul Filat nu se încheie aici”

Igor Popa, avocatul fostului premier Vlad Filat, susține că este regretabil faptul că Curtea Supremă de Justiție a respins recursul...

Politică16 ore în urmă

Judecătorii i-au permis lui Dorin Chirtoacă să meargă la funeraliile Regelui Mihai

Dorin Chirtoacă va merge la funeraliile Regelui Mihai I care vor avea loc pe 16 decembrie, la Curtea de Argeş....

Social17 ore în urmă

Șapte inspectorate de poliție au primit câte un laborator criminalistic mobil dotat cu echipament modern

Șapte inspectorate de poliție din ţară au primit câte un laborator criminalistic mobil dotat cu echipament modern de investigație a...

Justiție17 ore în urmă

Veaceslav Platon, condamnat la încă 12 ani de închisoare

Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, a mai primit 12 ani de privațiune...

Politică18 ore în urmă

Curtea Constituţională a decis: Preşedintele ţării NU poate fi membru de partid

Președintele statului nu poate fi membru de partid, potrivit unei decizii de astăzi a Curţii Constituţionale. Înalta Curte a recunoscut...

Social18 ore în urmă

Militarii moldoveni, detaşaţi în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-au început misiunea în Kosovo

Militarii din cel de-al optulea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-au început misiunea...

Advertisement

Opinii