PSRM şi PCRM au semnat moțiunea simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale

Fracţiunea PCRM a anunţat astăzi că depune o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Moțiunea a fost semnată de deputaţii comunişti şi cei socialiști. Pe de altă parte, președintele Parlamentului a declarat că prima dată aude despre așa ceva, numind inițiativa drept „o stupiditate juridică”.

„Noi cu vehemență am condamnat mai multe hotărâri și acțiuni distructive ale Curții Constituționale care a demonstrat o lipsă totală de respect față de Constituția R Moldova și care s-a transformat în una din componentele guvernării. Actuala componență a înaltei Curți a politizat excesiv rolul acesteia modificând în multe rânduri Constituția”, a declarat în plenul Parlamentului deputata PCRM, Ina Șupac.

Totodată, parlamentara a menţionat că la apelul comuniştilor de a semna textul moțiunii simple s-au alăturat deputații fracțiunii PSRM, respectiv inițiativa are numărul mai mult decât necesar de semnături. “Astfel, depunem moțiunea în mod regulamentar și așteptăm dezbaterea acesteia conform art.113 al regulamentului Parlamentului”, a spus Ina Șupac.

La rândul său, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că prima dată aude de așa ceva. “Probabil ați fost consultați foarte greșit din punct de vedere juridic. Nu există nici constituțional nici regulamentar moțiunile împotriva activității CC a R. Moldova”, a relatat Andrian Candu.

Argumentul adus de preşedintele Parlamentului nu a convins-o pe deputata PCRM, care a făcut referire la regulamentul Parlamentului privind iniţierea moţiunilor.

„Uneori e foarte greu să aduci argumente, scuzați expresia, la stupidități juridice. Chiar e foarte greu”, a răspuns Andrian Candu, care a propus ca deputaţii să nu mai cheltuiască banii cetățenilor și să treacă la lucru.

Reamintim că la şedinţa trecută a Parlamentului deputaţii PCRM din Parlament au inițiat o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Comuniştii au acuzat că președintele CC ar fi făcut mai multe declaraţii contrare statutului său de judecător și că Înalta Curte ar manifesta “o vădită părtinitate” la examinarea cauzelor cu care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.