PSDM vizavi de activitatea guvernarii in cele 6 luni dupa alegerile parlamentare

Au trecut deja 6 luni de la alegerile parlamentare. Timp suficient pentru a face unele bilanturi preliminare.

PSDM constata ca in aceasta perioada Coalitia de guvernamint creata de facto imediat dupa alegeri in formula: PCRM, PPCD, PD, PSL reitereaza, practic, politica promovata de partidul comunistilor in perioada de pina la alegerile parlamentare. in pofida declaratiilor de integrare europeana, de „consens national istoric”, de rezolvare a conflictului transnistrean etc, guvernarea in fapt, nu a realizat schimbari calitative in domeniile politic, economic si social. Coalitia de guvernamint se limiteaza doar la adoptarea unor declaratii, strategii si legi care in fond nu sunt aplicate. Desi se lanseaza anumite proiecte, acestea au tenta mai mult populista si propagandistica, fara vreun impact real si nu se confirma prin actiuni si rezultate concrete.

PSDM considera ca astfel se induce in eroare opinia publica si structurile occidentale in privinta integrarii europene si a atasamentului guvernarii fata de valorile europene. in realitate, cetatenii sunt impusi sa asiste la un proces de continua propaganda care poate fi calificat ca o interminabila campanie electorala cu prezenta agitatiei populiste si a altor atribute caracteristice acestui proces.

Politica
Majoritatea absoluta a reformelor declarate au un caracter superficial si nu conduc la schimbarea calitativa a sistemului politic al tarii care ar asigura independenta reala a ramurilor puterii, participarea mai activa a cetatenilor la formarea lor, precum si la consolidarea stabilitatii si eficacitatii institutiilor ce garanteaza democratia si suprematia legii.

Contrar obligatiilor de democratizare asumate prin semnarea Planului de Actiuni RM-UE, puterea persista in aplicarea practicilor autoritare – mentinerea controlului asupra tuturor ramurilor puterii, mass media si puterilor locale. Recentele modificari legislative privind clarificarea procedurii de numire si avansare in functie a judecatorilor, practic, n-au condus la asigurarea independentei reale a justitiei si la controlul societatii civile asupra ei. Ultimele tentative de a anula alegerile directe ale Administratorului (Baskan) UTA Gagauzia si eventuala subordonare a acestuia Adunarii Populare a autonomiei confirma tendintele nedemocrartice ale guvernarii de subordonare a puterilor locale. Mass Media de stat, care conform declaratiilor guvernantilor, au devenit publice continua sa promoveze in mod unilateral puterea. Drept dovada poate servi lipsa cu desavirsire a reprezentantilor opozitiei de pe ecranele televiziunii publice „Moldova 1”.

Economia
PCRM a cistigat alegerile promitind crearea a 300 mii noi locuri de munca, salariu mediu de 300 USD si pensii de 100 USD. Este evident ca nici una din aceste promisiuni nu va fi onorata in cadrul sistemului economic existent. Guvernul pina in prezent nu a formulat prioritatile dezvoltarii economice durabile, nu este capabil sa elaboreze si sa implementeze strategii de dezvoltare si reforme structurale. A falimentat Strategia de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS), n-au fost restabilite relatiile cu organismele financiare internationale (FMI, BERD si Banca Mondiala). Un fiasco total a suferit asa zisa reforma regulatorie (ghiliotina).
Debirocratizarea (reducerea promisa a aparatului de stat cu 70%) a sistemului de stat s-a limitat doar la declaratii de intentii.

in realitate se inregistreaza disproportii absolut critice pentru economie:
– Numarul locurilor de munca, practic, nu creste deja citiva ani, iar numarul populatiei economic active este in scadere;
– Se constata grave probleme demografice – in RM unui pensionar revine 0,9 lucratori, iar numarul populatiei este in permanenta scadere;
– cresterea soldului negativ al balantei comerciale, care va depasi cu siguranta 1 mld. USD pina la sfirsitul anului curent;
– datoria interna constituie cca 2,7 mld lei;
– scaderea indicilor productiei industriale;
– pierderea pietelor traditionale, drept consecinta a politicii externe agresive, ce va cauza o criza de proportii si va conduce la o crestere si mai mare a soldului negativ;
– cresterea continua a preturilor la resursele energetice si la marfurile de consum.

Mediul de afaceri nu a devenit mai agreabil, iar climatul investitional mai atractiv. Guvernul continua sa trateze agentii economici si cetatenii de pe pozitii preponderent fiscale, introducind diferite interdictii, bariere, creind incordare sociala. Un simplu exemplu poate servi recentul scandal cu interzicerea de catre Guvernul RM a comercializarii marfurilor „second hand”. Mai mult, se asteapta inasprirea conditiilor pentru micul business, inclusiv interzicerea patentei de intreprinzator.
Constatam ca toate acestea pot cauza in timpul cel mai apropiat o criza social-economica de proportii.

Transnistria
PSDM apreciaza eforturile intreprinse de actuala guvernare intru rezolvarea definitiva a diferendului transnistrean dar, concomitent, considera conceptia adoptata fiind lipsita de prevederi fundamentale – garantiile interne pentru rezolvarea conflictului si situatia post-conflictuala. Numai asigurarea garantiilor interne, prin democratizarea intregii Moldove (si nu doar a Transnistriei), va conduce la restabilirea increderii reciproce intre ambele maluri ale Nistrului.

Edificarea unui sistem politic durabil, care ar asigura independenta reala a puterii judecatoresti, transparenta actului de guvernare si a gestionarii finantelor publice, participarea cetatenilor de pe ambele maluri ale Nistrului la formarea tuturor ramurilor puterii va crea conditii necesare pentru rezolvarea diferendului si dezvoltarea statului.

PSDM considera abordarile si metodele aplicate de actuala guvernare in procesul de rezolvare a diferendului drept inadecvate, care conduc la tensionarea situatiei si inrautatirea relatiilor cu tarile si organizatiile implicate in solutionarea conflictului.

Lipsa garantiilor interne si metodele de rezolvare a diferendului, promovate de actuala guvernare, practic, exclud posibilitatea solutionarii acestuia reiesind din interesele nationale ale RM in viitorul apropiat si pun in pericol securitatea economica si suveranitatea statului.

Este necesara intoarcerea Republicii Moldova la masa de tratative, conditie prevazuta de Planul de Actiuni RM-UE aprobat inclusiv si de Parlamentul RM si, in special, restabilirea relatiilor cu Federatia Rusa, pentru asigurarea colaborarii constructive cu acest stat, directionate spre rezolvarea definitiva si cit mai grabnica a diferendului transnistrean.

PSDM considera ca diferendul transnistrean trebuie solutionat in limitele Constitutiei si hotarelor RM, reiesind din interesele noastre nationale, dar nu cu pretul unor pierderi economice colosale si tulburarilor sociale care pot periclita suveranitatea statului.

in aceste conditii PSDM declara: O guvernare constienta si onesta trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru rezultatele politicii promovate si nu doar sa se limiteze la promisiuni si declaratii populiste. O astfel de abordare isi are limitele sale. Republica Moldova deja se afla in pragul unei crize generale de proportii care pune in pericol securitatea economica a tarii si suveranitatea statului.

PSDM se adreseaza catre Coalitia guvernamentala cu un apel de alarma. Este nevoie stringenta de implementare a unor reforme calitative cu un impact real, care sa conduca la dezvoltarea durabila si dinamica a statului in toate domeniile si sa se manifeste prin cresterea continua a nivelului de trai al populatiei.

PSDM propune sa fie reduse la minimum declaratiile triumfaliste ale guvernarii privind apropiata integrare in Uniunea Europeana, ce nu corespund situatiei actuale. Integrarea Europeana este un proces complex si de lunga durata de modernizare a statului, economiei si a societatii. Pentru a nu compromite realizarea acestui obiectiv strategic, toate eforturile trebuie directionate spre mobilizarea intregii societati pentru o munca organizata si asidua zi de zi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.