Protestatari basarabeni la București: „În Piața Victoriei, ieri, se simțea furia pe chipurile oamenilor”

Foto: Mihai Surdu Foto: Mihai Surdu

Guvernul României a adoptat marți seara modificarea codurilor penale și proiectului de lege privind grațierea. Funcționarii publici nu vor fi trași la răspundere penală dacă paguba nu depășește 200 mii de RON (aproape 1 milion MDL). Mii de oameni protestează în București, Cluj, Timișoara, Sibiu, Iași. Printre aceștia se află numeroși cetățeni români originari din Republica Moldova. Am discutat cu câțiva dintre aceștia despre protestele din țara vecină.

Tudor Cojocariu, manager de proiecte

Am ieșit și voi continua să ies zi de zi în piață pentru a-mi exprima revolta față de acțiunile și atitudinea guvernării PSD-ALDE. Prin adoptarea acestor ordonanțe, o droaie de corupți și hoți, care au furat ani de-a rândul din buzunarele noastre, vor scăpa de pedepse; iar alții ca ei se vor simți încurajați să fure în continuare.

În urma protestelor masive din toată țara, dar și simțind starea de spirit generală din societatea românească, gașca de la guvernare a decis să ne înjunghie pe la spate, asta fiind singura cale. De aici și sloganul pieței „Nu veți scăpa!” sau „Vă vedem!”. Miza ține nu doar de achitarea unor fapte din trecut, ci și de pregătirea terenului pentru furturi viitoare. E vorba de 6,6 miliarde din Programul Național de Dezvoltare Locală, care se vor împărți din pixul lui Shaiddeh și ambâțul lui Dragnea.

Protestul va schimba în mod cert multe, cu condiția să nu ne lăsăm și să ieșim în continuare. Până la noi evoluții, urmează un maraton de minim 10 zile în care vom ieși zilnic în stradă, dimineața, dar mai ales seara și în weekend. În România, spre deosebire de RM, protestele nu pot dura ani de zile, fiind ignorate de autorități.

Iohannis în acest moment este singurul pol de putere care vorbește aceeași limbă cu protestatarii din stradă, din spatele computerelor, de acasă, de la birouri și așa mai departe. El este și comandantul suprem al armatei și coordonatorul CSAT. Astea nu-s roluri ornamentale.

Foto: Mihai Surdu

Victoria Nedelciuc, sociolog

Am ieşit în piaţă şi în această dimineaţă pentru că simt că nicio altă formă de dialog cu Guvernul nu mai funcţionează în această țară, în care Executivul a decis să sfideze statul de drept, morala şi cetăţenii. Cred şi sper că protestele vor genera, în primul rând, presiune asupra Guvernului, dar şi a opoziţiei, mass-media naţionale şi internaţionale şi, nu în ultimul rând, îi va face pe votanții partidului care a produs actualul Guvern, să se întrebe dacă au ales bine şi, sper eu, să-şi regândească alegerea. Sper că prezenţa lui Iohannis în CSM să urgenteze procedurile de declarare că fiind neconstituțională OUG publicată în această noapte, dar să şi atragă atenţia internaţională asupra riscurilor la care este expusă România de mafia politică.

Foto: Mihai Surdu

Mihai Surdu, fotograf 

Am două motive pentru care am ieșit. În primul rând pentru a face poze ca să vadă și ceilalți cum se protestează. În al doilea rând este datoria fiecărui cetățean informat să iasă în stradă din moment ce în România există un guvern care face lucruri total pe lângă programa de guvernare. Mii de oameni sunt furioși în acest moment deoarece ieri seara, pe furiș, la finalul ședinței de Guvern, ministrul justiției, Florin Iordache, a pus pe masă ordonanțele de urgență cu privire la grațiere și amnistie, asta după ce duminică au ieșit aproximativ 100.000 de oameni să protesteze împotriva acestor ordonanțe.

Din relatările mai multor jurnaliști, ceilalți miniștri nici nu au avut timp să se dumerească ce se-ntâmplă. Apoi s-a făcut o conferință de presă în care Florin Iordache, cu o voce care-i tremura, a anunțat adoptarea acestor ordonanțe. Un alt lucru mișelesc este faptul că la ora 1.15 aceste ordonanțe au fost publicate în Monitorul Oficial, țin să punctez faptul că bugetarii nu au program cu schimb, în care se lucrează câte 8 ore, 24/24. Este clar că, acești oameni încearcă să-și scape penalii care le sunt prieteni/finanțatori care au fost închiși în decursul ultimelor două decenii. Din păcate nu mai sunt multe pârghii prin care se pot retrage aceste OUG-uri, de aceea se iese în stradă. Să știe toată țara că există un număr foarte mare de oameni nemulțumiți de cele ce se-ntâmplă. În Piața Victoriei ieri se simțea furia pe chipurile și manifestările oamenilor, am văzut bărbați ce scandau cu lacrimi în ochi. Și nu este cert dacă aceste proteste vor schimba ceva, dar este măcar un semnal foarte important de alarmă pe care-l trage întreaga societate românească.

Foto: Mihai Surdu

Victoria Sorenela Reniță, studentă

Oficial, poporul este cel care legitimează conducerea să acționeze în numele și pentru binele ei, nu în interesul lor (guvernanților). Or, a trece peste voința sa, atât de grosolan și senin, în ciuda protestelor, a procedurilor inițiate de către președinte pentru declanșarea unui referendum, a tuturor indiciilor că nu se vor aceste Ordonanțe, înseamnă a ignora vocea poporului. În ultimii ani, unul dintre cele mai mari progrese ale României a fost în domeniul justiției, iar acțiunile de aseară anulează acest progres, dând licență hoților și corupților să fure din nou. Vom ieși, pentru că a sta pe margine înseamnă a ne oferi consimțământul sau a sugera că nu ne pasă, în această situație. Nouă ne pasă – noi vrem o Românie necoruptă.

Nu am cuvinte pentru votul de aseară. A fost făcut în plină noapte, pe furiș, mizând, probabil, pe faptul că nu va ieși prea multă lume în stradă la acea oră. Mă așteptam că în Europa, doar pe la Chișinău, se practică deciziile nocturne. Cred că asta spune suficient de multe despre acest vot. Duminica trecută au fost aproximativ 50.000 de cetățeni în București, când ordonanțele încă nu erau în Monitorul Oficial. Vedem ce va fi diseară, acum că ne-am trezit în fața faptului împlinit.

Aș vrea să cred că protestele vor fi decisive în a mai diminua răul comis, de a mai corecta ce se mai poate de corectat. Nu ne-a mai rămas decât să continuăm presiunile.

(Foto de Mihai Surdu)

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.