protest_primari_chisinau1

Amânarea implementării noului sistem de finanțe publice locale și blocarea procesului de descentralizare i-a scos pe primari în stradă. 

Aproximativ 200 de primari din toate colțurile țării au venit în această dimineață în fața Guvernului pentru a cere implimentarea legii finanțelor locale. 

"Această lege va ajuta comunităţile locale. Vor fi mai mulţi bani, nu vom aştepta, nu vom sta cu mâna întinsă la raion, de la Guvern. Banii trebuie să fie pe loc pentru ca localitatea să se dezvolte", spune primarul de Ecaterinovca, raionul Cimişlia. 

Participanţii la protest au semnat şi o declaraţie în care cer autorităţilor să adopte în variantă finală şi modificarea unor acte legislative, aşa încât să fie asigurată elaborarea procesului bugetar local pentru anul 2014 în baza noului sistemului de finanţe publice locale.

Menţionăm că proiectul de lege privind finanţele publice locale a fost votat în două lecturi şi urmează să fie supus votului a treia oară pentru a intra în vigoare. Documentul prevede extinderea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale. Astfel, 75 la sută din banii acumulaţi din impozitarea persoanelor fizice urmează să rămână în bugetul satelor şi comunelor. Regula este, însă, alta pentru raioane şi municipii. Acestea vor putea administra doar 25 şi, respectiv, 45 la sută din veniturile acumulate din impozitele cetăţenilor.