Protest inedit: În fața Guvernului au fost aduse colete cu mesaje adresate autorităților//VIDEO — Moldova.org
Connect with us

Politică

Protest inedit: În fața Guvernului au fost aduse colete cu mesaje adresate autorităților//VIDEO

Publicat

pe

Comunitatea Occupy Guguță și Adoptă un Votau organizat astăzi în Piața Marii Adunări Naționale acțiunea „Un colet pentru corupți!”. Astfel, protestatarii au postat în fața Guvernului mai multe genți de rafie, pe care au fost atașate mesaje adresate guvernanților.

„La răcoare aveți nevoie de sănătate. La mulți ani!”, „Noi la soare. Voi la răcoare”, „”Nu furați atâta că nu reușim să muncim”, „Macaroane pentru hoți” – sunt doar câteva din mesajele diasporei către guvernanți.

„Sunt gențile pe care le primim de acasă pline de iubire, astăzi însă le-am adus cu mesaje pentru guvernanți, pentru că atâta ne-a mai rămas aici. Eu am adus o foaie goală, care reprezintă lipsa drepturilor electorale pe care le mai are diaspora în Republica Moldova. Atât mai avem-o listă goală”, a menționat o protestatară.

Manifestanții au spus că este timpul deja ca să le transmită colete guvernanților, care sunt direct responsabili de plecarea masivă a cetățenilor noștri. „Ei trebuie să plece, pentru ca diaspora să revină”, au menționat organizatorii.

Aceștia le-au transmit colete simbolice „guvernanților corupți” și au îndemnat cetățenii să participe la protestul din 26 august. „De vreme ce ni se iau drepturile de a vota, de a fi ales, ne rămân celelalte drepturi pe care trebuie să le exercităm – dreptul la libertatea întrunirilor, dreptul la libertatea exprimării. De asta ne-am propus să organizăm un protest permanent, să ne exprimăm dezacordul față de degradarea democrației”, a declarat un membru Occupy Guguță.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Mișcarea de Rezistență ACUM: Protestul din 26 august din PMAN va continua și pe 27 august

Publicat

pe

De către

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM îndeamnă cetățenii de acasă și din diasporă să participe în număr cât mai mare la protestul din 26 august 2018, dar și să rămână peste noapte în PMAN, în așa fel ca a doua zi, pe 27 august, de Ziua Independenței, să fie cu toții împreună în centrul capitalei.

Organizatorii au îndemnatpe toți să vină duminică la protest cu corturi și alte bunuri necesare. „Totodată, facem apel către toți orășenii, care nu sunt indiferenți de lupta noastră comună pentru eliberarea statului, să contribuie cu alimente și apă pentru toți protestatarii care vor rămâne peste noapte în PMAN”, a menționat liderul Platformei DA Andrei Năstase.

Președintele Platformei DA a precizat în mod repetat că protestul din 26 august va fi pașnic, nonviolent și a și cerut guvernării să nu încerce infiltrarea provocatorilor în rândul protestatarilor. Aceștia vor fi identificați neîntârziat și dați pe mâna forțelor de ordine.

Totodată, membrii Comitetului Mișcării de Rezistență Națională ACUM au anunțat că acțiunea de protest va fi una civică și nu partinică. La protest nu vor fi admise drapele ale partidelor de orice culoare.

„Manifestația din 26-27 august nu va dezbina societatea pe criterii de partid, apartenență etnică sau orientare geopolitică, ci, din contră, o va solidariza prin determinarea tuturor participanților de a-și manifesta opțiunea fermă pentru scoaterea din captivitate a țării. Drapelul Republicii Moldova ne va uni pe toți!”,  au declarat ei.

Comitetul Mișcării de Rezistență ACUM a anunțat că a invitat misiunile diplomatice, presa independentă, reprezentanții partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova să monitorizeze desfășurarea protestului. De asemenea, a invitat participanții din diaspora moldovenească să vină cu pancarte cu inscripția țării care-I găzduiește.

„Să fim cât mai mulți, ghidați de adevăr și de dorința de schimbare. Să fim mai fermi ca niciodată în rezistența noastră în fața dictaturii și să nu cedăm!”, au îndemnat ei.

Citește mai departe

Politică

Partidul Verde Ecologist: Exercițiile militare din Transnistria creează insecuritate în jurul depozitului de muniții de la Cobasna

Publicat

pe

De către

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea și condamnă intensificarea în regiunea transnistreană a activităților militare a trupelor de ocupație a Federației Ruse, inclusiv a celor ofensive cu implicarea elementelor de forțare a râului Nistru.

Verzii declară că acest comportament provocator încalcă mecanismul stabilit de asigurare a stabilității în Zona de Securitate și ar putea genera noi tensiuni în regiune, dar și creează premize de insecuritate și în jurul depozitului de muniții de la Cobasna, care are mari șanse de a exploda sau a contamina apa și solul, astfel afectând ariile înconjurătoare.

Analizând și conștientizând situația precară creată în legătură cu intensificarea desfășurării nesancționate a exercițiilor militare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Partidul Verde Ecologist a solicitat Guvernului Republicii Moldova să adopte o poziție fermă față de acțiunile sfidătoare a Federației Ruse și a autorităților neconstituționale secesioniste din regiunea transnistreană.

De asemenea, formațiunea a solicitat Guvernului Federației Ruse sâ îndeplinească prevederile tratatelor și convențiilor internaționale cu privire la retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova, să ia măsuri imediate pentru retragerea muniției din depozitul militar din Cobasna și să permită monitorizarea proceselor de către observatori locali și internaționali (OSCE, UE).

„Reiterăm apelul lansat de către Partidul Verde European în Rezoluția ”Despre depozitele militare în Europa și Moldova” , adoptată în cadrul Consiliului Partidului din 20-22 mai 2016. Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și altor Organizații Internaționale să solicite Federației Ruse evacuarea imediată a trupelor de ocupație și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova și să stopeze susținerea regimului secesionist și ilegal de la Tiraspol”, se arată într-o declarație a formațiunii.

De precizat că depozitul de muniții de la Cobasna este considerat de experți drept cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est, construit în 1940. În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei Armate a 14-ea a Uniunii Sovietice. Arsenalul este menținut acolo în pofida promisiunii făcute de Rusia la Summitul OSCE din 1999 că-și va retrage trupele și armamentul până în 2002.

Citește mai departe

Politică

Maia Sandu: Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație

Publicat

pe

De către

Lidera PAS Maia Sandu declară că mărirea salariilor profesorilor nu mai poate fi amânată. „Când va fi la guvernare, PAS își asumă să mărească cu cel puțin 50% salariile tuturor angajaților din educație”, a declarat astăzi Maia Sandu.

Angajamentul survine după ce profesorii au lansat astăzi petiția „Profesorii Merită” prin care cer majorarea salariilor. Astfel, cadrele didactice solicită Guvernului majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice și cu o sută de procente pentru cadrele non-didactice.

Cadrele didactice cer majorarea salariilor și o fac în strictă conformitate cu legea și realitățile sumbre în care am ajuns din cauza unei guvernări cleptocratice, iresponsabile, având controlul deplin asupra justiției.

Totodată, Andrei Năstase a declarat că pentru o majorare omeneasca a salariilor bugetarilor era suficientă realizarea doar a unei promisiuni electorale președintelui Dodon – cea de neadmitere a recuperării de la cetățeni a banilor furați din vistieria statului.

„Președintele a ales confortul său personal, alături de unul dintre șefii săi, Plahotniuc, ambii aflați la adăpostul aceleiași justiției capturate, la fel ca și șefa PSRM”, a menționat politicianul.

În context, el a făcut apel către toți bugetarii, cadre didactice, medicale, către pensionari și studenți: pe 26 august să fie cu toții în Piața Marii Adunări Naționale.

Citește mai departe