Protest în faţa delfinariului! Ecologiştii: Un bilet cumpărat, un delfin ucis// FOTO

Reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale de mediu au protestat vineri, 27 mai, împotriva deschiderii delfinariului în capitală. Aceştia s-au adunat în preajma edificiului cu o oră înainte de inaugurare şi au scandat că bazinul nu este altceva decât închisoare pentru delfini şi că marea este casa lor

Totuşi, vizitatorii primului delfinariu din Moldova se pare că nu s-au arătat deranjaţi de manifestanţi şi au trecut fără prea multă ezitare pe lângă protestatari, grăbindu-se să se bucure de spectacol.

Astfel, ecologiştii au scandat lozinci de boicotare a deschiderii delfinariului şi au purtat pancarte pe care era scris „Un bilet cumpărat – un delfin ucis”, „Delfinariu= închisoare”, „Marea e casa lor”.

Apărătorii drepturilor animalelor susţin că delfinii sunt fiinţe inteligente, iar în timp ce oamenii se distrează, mamiferele suferă. În plus, protestatarii au declarat că delfinii au suferit în timp ce au fost aduşi la Chişinău de la Odessa, iar aici condiţiile în care sunt întreţinute le afectează sănătatea.

Protestatarii au mai spus că în mai multe țări delfinariile se închid și sunt chiar interzise prin lege.

La un moment dat, la protest și-a făcut apariția și primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, care a recunoscut că nu a ştiut despre deschiderea delfinariului, dar că, în opinia sa, acesta este un lucru bun.

„Delfinii au apărut acuma pe neprins de veste la Chișinău, nimeni nu a știut, nici eu nu am știut că urmează să se inaugureze, dar noi avem Grădina Zoologică și faptul că la noi se deschid activități pentru copii este un lucru bun, părerea mea. Iar faptul că s-au făcut investiţii, avem noi activități economice şi au apărut locuri noi de muncă, este foarte bine pentru Chișinău”, a declarat edilul.

Ilie Trombiţki, liderul organizaţiei neguvernamentale „Eco-Tiras”, unul din protestatari, a declarat că ecologiştii nu vor renunţa la lupta împotriva deschiderea delfinariului şi că în zilele următoare campania de boicotare va continua.

Acesta este primul delfinariu din Republica Moldova şi are 4 delfini şi 2 foci aduse din Ucraina. Administratorul delfinariului „NEMO” a  declarat că mamiferele sunt născute în captivitate, în Japonia, la fel în delfinariu. Aici sunt ţinute într-un bazin cu dimensiuni de 25/35 metri, unde apa este sărată, conţinând 24 promile/g.

Delfinii sunt încă copii și au vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. Ei sunt hrăniți cu pește proaspăt.

Potrivit acestuia, deschiderea delfinariului a fost coordonată cu toate instituţiile abilitate şi în acest proces au fost respectate toate normele internaţionale. La fel, acesta susţine că au fost create toate condiţiile necesare pentru întreţinerea mamiferelo

Delfinariu „NEMO” se află în sectorul Rîșcani al capitalei, pe strada Andrei Doga 26.

delfinariu protest

delfinariu protest

delfinariu protest

delfinariu protest

delfinariu protest chirtoaca

delfinariu protest

Foto: Facebook/ Ilie Trombişki

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.