Connect with us

Politică

UPDATE. Manifestanții au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Se scandează: „Jos mafia”// LIVE

Publicat

pe

UPDATE 19:41.Maia Sandu și Andrei Năstase au îndemnat cetățenii să iasă în stradă până la validarea mandatului de primar. „Vom fi mulți și uniți, doar dacă vom conștientiza cât de critică este situația”, a spus Maia Sandu.

Andrei Năstase a menționat că pe lângă apărarea votului cetățenilor, protestatarii ar trebui să ceară și anularea votului mixt. „Sistemul mixt a fost făcut pentru Plahotniuc și Dodon, ca să avem un Parlament de hoți”, a spus Năstase.

UPDATE 19:01. De la sediul PDM, manifestanții se îndreaptă spre Piața Marii Adunări Naționale.

UPDATE 18:45. Maia Sandu și Andrei Năstase au urcat pe pragul sediului PDM. Mulțimea scandează „Plahotniuc nu uita, pușcăria îi cas „a ta”, „Rușine”. Protestatarii sunt rugați să nu se apropie de cordonul de polițiști.

UPDATE 18:32. La protest este prezentă și judecătoarea Domnica Manole, cea care a anulat în 2016 hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi a obligat instituţia să iniţieze  un referendum republican privind alegerea președintelui țării prin vot direct.

„Sunt aici, pentru că îmi pasă de viitorul țării. Îmi doresc foarte mult să trăiesc într-o țară democratică. Nu regret acea hotărâre pe care am adoptat-o acum doi ani. Pentru aceasta am plătit cu funcția și m-am ales cu dosar penal. Numai printr-o justiție independentă putem construi viitorul țării!”, a spus ea.

UPDATE 18:10. Mulțimea a ajuns la sediul PDM, scandând lozinci : „Hoții”, „La pușcărie”, „Poporul se ridică să vă fie frică”. Andrei Năstase a declarat că guvernarea se ascunde în spatele frumoase ale drapelelor UE, dar în realitate a furat poporul.

O acțiune de protest față de invalidarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al capitalei se desfășoară în fața Primăriei municipiului Chișinău. Cei adunați scandează: „Noi nu cedăm”, „Ne-am săturat”, „Năstase e primarul”.

Mulți din cei prezenți poartă pancarte – „VOT FURAT”, „Votul nostru nu-i moftul vostru”.

Andrei Năstase și Maia Sandu au anunțat că protestatarii vor merge până în strada Bulgară, acolo unde este casa liderului PDM Vlad Plahotniuc și sediul partidului.

Maia Sandu a anunțat că a informat oficialii europeni cu privire la decizia instanței de judecată, venind cu un îndemn către cetățeni să iasă în stradă și să-și apere dreptul la vot.

„Nu trebuie să admitem aceste abuzuri. Dincolo de această linie roșie este dictatură. Nicio instituție a astatului nu vrea să ne protejeze. Vă rugăm să fiți vigilenți și să înțelegeți gravitatea situației. Trebuie să ne apărăm drepturile acum, deoarece mai apoi poate fi prea târziu”, a declarat Maia Sandu.

Acțiunea de protest este organizată de către Platforma DA, PAS și PLDM.

Inițiativa de a ieși la o acțiune de protest are loc după ce ieri instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a fost luată, după mai bine de două ore de deliberări, de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Cererea Maiei Sandu în instanță a fost restituită: „Nu rezultă cu certitudine” că ea este președintele PAS

Publicat

pe

De către

Partidul Acțiune și Solidaritate a acționat în judecată Banca Națională și guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, privind accesul la informație. Cererea a fost însă restituită, iar unul dintre motivele invocate este că din aceasta nu rezultă cu certitudine că Maia Sandu este președintele PAS.

Maia Sandu a explicat că a trimis cererea în instanța de judecată împotriva BNM și Cioclea, după ce a solicitat informații de interes public, dar nu a primit răspuns.

„Cererea a fost restituită de către judecătoarea Diana Tricolici, pentru că nu are „certitudinea că Maia Sandu este Președintele PAS”, a menționat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, anexând și textul încheierii de restituire.

Din înscrisurile anexate la cererea de chemare în judecată nu rezultă cu certitudine că Maia Sandu este Președintele Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, se arată în încheierea judecătoriei. Tot acolo se mai spune că în lipsa deciziei cu privire la alegerea conducătorului partidului și extrasului din registrul organizațiilor necomerciale, din care ar rezulta persoana aleasă în calitate de președinte al partidului, judecătorul este în imposibilitate de a consulta funcția semnatarului.

„Prin urmare nu s-a demonstrat împuternicirile acordate Maiei Sandu, în vederea reprezentării în instanța de judecată. În consecință, judecătorul a ajuns la concluzia că cererea de chemare în judecată a fost semnată și depusă în instanța de judecată de o persoană neîmputernicită”, se arată în decizia instanței.

Totuși. potrivit documentului, reclamantul se poate adresa din nou în instanța de judecată, împotriva aceluiași pârât, cu același obiect și același temei după înlăturarea încălcărilor enunțate.

Restituire Cerere

Citește mai departe

Politică

Guvernul spune NU turului II la alegerile parlamentare

Publicat

pe

De către

Guvernul a avizat negativ inițiativa legislativă a formațiunii parlamentare a PLDM prin care se propune ca alegerea deputațiilor pe circumscripții uninominale să aibă loc în două tururi de scrutin. În prezent sistemul electoral mixt prevede organizarea unui singur tur.

În avizul negativ, Guvernul face trimitere la o hotărâre a Curţii Constituţionale din decembrie 2017, care a subliniat că Parlamentul este unicul organ în măsură să adopte orice tip de scrutin sau modalitate de atribuire a mandatelor de deputat. Astfel, rămâne la discreția organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat: majoritar, proporțional sau mixt.

De asemenea, în aviz se spune că proiectele de lege pentru modificarea legislației ce reglementează sistemul electoral urmează a fi înaintate în Parlament pentru examinare cu cel puțin un an înainte de desfășurarea scrutinului.

Astfel, proiectul a fost respins de Guvern.

Fracțiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a înregistrat acest proiect la începutul lunii iunie. Atunci, liberal-democratul  Tudor Deliu a declarat că alegerea într-un singur tur va încălca flagrant principiul reprezentativității și în Parlament vom putea vedea deputați aleși cu 35000 de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil.

Citește mai departe

Politică

PAS, PPDA și PLDM protestează în fața Băncii Naționale: „Am venit să declarăm că e o instituție capturată”// VIDEO

Publicat

pe

De către

PPDA, PAS și PLDM au organizat un protest spontan în fața Băncii Naționale, declarând că „Banca Națională o instituție capturată”. Aceștia au scandat „Miliardele înapoi!” și „Veniți cu noi, vă fură și pe voi”.

Protestatarii au lipit etichete cu textul “instituție captivă” pe clădirea BNM.

Am venit să declarăm Banca Națională o instituție capturată. Conducerea băncii în loc să facă lumină în cazul furtului miliardului, șterge urmele fărădelegilor. Guvernatorul BNM refuză să prezinte versiunea completă a raportului Kroll, versiune plătită din banii cetățenilor”, a menționat Maia Sandu.

Potrivit ei, există elemente din furtul miliardului, care pot fi clarificate de BNM, fără să intervină Procuratura.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a îndemnat oamenii să vină mâine, la ora 10:00, în fața Parlamentului să protesteze în timpul ședinței Legislativului. „Vom revendica realizarea celor două, rezoluția populară din 1 iulie și cea a Parlamentului European din 5 iulie ”, a spus Andrei Năstase.

Liderii PAS și PPDA au anunțat că vor merge la mai multe instituții ale statului care au fost capturate și vor aplica „o ștampilă pe ele. „Din păcate sunt multe astfel de instituții”, a adăugat Maia Sandu.

Citește mai departe