Connect with us

Politică

UPDATE. Manifestanții au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale. Se scandează: „Jos mafia”// LIVE

Publicat

pe

UPDATE 19:41.Maia Sandu și Andrei Năstase au îndemnat cetățenii să iasă în stradă până la validarea mandatului de primar. „Vom fi mulți și uniți, doar dacă vom conștientiza cât de critică este situația”, a spus Maia Sandu.

Andrei Năstase a menționat că pe lângă apărarea votului cetățenilor, protestatarii ar trebui să ceară și anularea votului mixt. „Sistemul mixt a fost făcut pentru Plahotniuc și Dodon, ca să avem un Parlament de hoți”, a spus Năstase.

UPDATE 19:01. De la sediul PDM, manifestanții se îndreaptă spre Piața Marii Adunări Naționale.

UPDATE 18:45. Maia Sandu și Andrei Năstase au urcat pe pragul sediului PDM. Mulțimea scandează „Plahotniuc nu uita, pușcăria îi cas „a ta”, „Rușine”. Protestatarii sunt rugați să nu se apropie de cordonul de polițiști.

UPDATE 18:32. La protest este prezentă și judecătoarea Domnica Manole, cea care a anulat în 2016 hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 30 martie 2016 care respingea organizarea unui referendum propus de Platforma „Demnitate şi Adevăr” şi a obligat instituţia să iniţieze  un referendum republican privind alegerea președintelui țării prin vot direct.

„Sunt aici, pentru că îmi pasă de viitorul țării. Îmi doresc foarte mult să trăiesc într-o țară democratică. Nu regret acea hotărâre pe care am adoptat-o acum doi ani. Pentru aceasta am plătit cu funcția și m-am ales cu dosar penal. Numai printr-o justiție independentă putem construi viitorul țării!”, a spus ea.

UPDATE 18:10. Mulțimea a ajuns la sediul PDM, scandând lozinci : „Hoții”, „La pușcărie”, „Poporul se ridică să vă fie frică”. Andrei Năstase a declarat că guvernarea se ascunde în spatele frumoase ale drapelelor UE, dar în realitate a furat poporul.

O acțiune de protest față de invalidarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al capitalei se desfășoară în fața Primăriei municipiului Chișinău. Cei adunați scandează: „Noi nu cedăm”, „Ne-am săturat”, „Năstase e primarul”.

Mulți din cei prezenți poartă pancarte – „VOT FURAT”, „Votul nostru nu-i moftul vostru”.

Andrei Năstase și Maia Sandu au anunțat că protestatarii vor merge până în strada Bulgară, acolo unde este casa liderului PDM Vlad Plahotniuc și sediul partidului.

Maia Sandu a anunțat că a informat oficialii europeni cu privire la decizia instanței de judecată, venind cu un îndemn către cetățeni să iasă în stradă și să-și apere dreptul la vot.

„Nu trebuie să admitem aceste abuzuri. Dincolo de această linie roșie este dictatură. Nicio instituție a astatului nu vrea să ne protejeze. Vă rugăm să fiți vigilenți și să înțelegeți gravitatea situației. Trebuie să ne apărăm drepturile acum, deoarece mai apoi poate fi prea târziu”, a declarat Maia Sandu.

Acțiunea de protest este organizată de către Platforma DA, PAS și PLDM.

Inițiativa de a ieși la o acțiune de protest are loc după ce ieri instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. Decizia a fost luată, după mai bine de două ore de deliberări, de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

ANRE și Biroul Național de Statistică, reorganizate în contextul reformei APC

Publicat

pe

De către

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va absorbi Inspectoratul Energetic de Stat (IES) și va prelua atribuțiile acestuia în domeniul supravegherii energetice de stat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, în contextul reformei administraţiei publice centrale.

Astfel, ANRE va asigura controlul asupra respectării normelor privind exploatarea tehnică şi siguranţa utilizării instalaţiilor electrice, fiind responsabil și pentru utilizarea raţională a energiei electrice şi termice în toate sferele economiei naționale.

Reorganizarea Agenției se înscrie în acțiunile întreprinse de autorități pentru reducerea numărului organelor cu funcții de control asupra activităţii de întreprinzător. ANRE va fi singurul organ de control în domeniul electroenergetic și va avea dreptul să angajeze prin transfer, în limita structurii interne, angajați ai Inspectoratului Energetic de Stat.

Tot astăzi, Executivul a aprobat reorganizarea Biroului Naţional de Statistică (BNS).

În acest sens, urmează reorganizarea oficiului central al Biroului prin comasarea unor subdiviziuni cu atribuții omogene. De asemenea, va fi reorganizat Serviciului informaţional al rapoartelor financiare prin lichidarea acestuia şi includerea cu statut de subdiviziune în cadrul BNS.

Vor fi reorganizate și subdiviziunile teritoriale pentru statistică – cele 35 de subdiviziuni vor fi reorganizate în 4 centre regionale pentru statistică.

Documentul mai prevede crearea centrului de instruire în domeniul statisticii. După reorganizare, în cadrul instituției vor activa 702 de persoane.

Inspectoratul Energetic de Stat și a Biroul Național de Statistică au fost reorganizate în cadrul reformei administrației publice centrale.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon reacționează: În loc să stopeze încălcările comise de guvernare, CC dă undă verde promovării lor

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon declară că prin decizia de a-l suspenda din funcţie, Curtea Constituţională ar fi comis o dublă ilegalitate: a zădărnicit încercarea sa de a stopa o gravă încălcare de legislaţie şi a dat posibilitate ca această încălcare să fie promovată „de un aşa-numit preşedinte interimar”.

Declarația a fost făcută astăzi după ce Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din nou din funcție în contextul în care Igor Dodon a refuzat a doua oară să-i numească pe candidații PDM la funcția de miniștri Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

„Regret că, în loc să stopeze încălcările grave comise de guvernare, Curtea Constituţională dă undă verde promovării lor în continuare. Aceasta ridică mari semne de întrebare privind profesionalismul şi independenţa judecătorilor Curţii.

Cei de la putere şi instituţiile pe care le controlează pur şi simplu nu-şi dau seama de gravitatea acţiunilor lor şi de consecinţele ce vor surveni. Însă, mai devreme sau mai târziu, pentru toate aceste încălcări vor trebui să plătească. Şi vor răspunde aşa cum prevede legislaţia în vigoare, pe care ei astăzi o încalcă cu atâta neruşinare, promovându-şi interesele înguste de partid”, a declarat președintele Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, șeful statului a explicat că Silvia Radu nu poate fi numită în funcţia de ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, întrucât legislația prevede că pentru a ocupa o funcţie publică de conducere de nivel superior, persoana trebuie să aibă între altele studii superioare, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă și să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea/profilul funcţiei publice respective și să aibă experienţă managerială de cel puţin 2 ani.

„Aceste condiții sunt înaintate pentru orice candidat la orice funcție publică și ar fi straniu ca un ministru responsabil de domeniu, care este funcție de demnitate publică mult mai înalta decât cea de funcționar public, să nu corespundă unor cerințe minime înaintate angajaților săi”, a menționat Igor Dodon.

Cât privește candidatura lui Nicolae Ciubuc, propus pentru funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, șeful statului a spus că ar fi de menţionat că nu corespunde criteriilor de integritate.

„Cei de la guvernare ştiu foarte bine despre abaterile penale pe care le-a comis dânsul, dar oricum insistă pe promovarea sa într-o funcţie atât de importantă”, a relatat Igor Dodon.

Curtea Constituţională a decis că președintele Parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Agriculturii și Sănătății.

Citește mai departe

Politică

Important! Igor Dodon suspendat temporar din nou din funcție

Publicat

pe

De către

Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din nou din funcție pe președintele țării, Igor Dodon. Decizia Înaltei Curți privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte a fost luată în contextul în care Igor Dodon a refuzat a doua oară să-i numească pe candidații PDM la funcția de miniștri Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Curtea Constituţională a decis că președintele Parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Agriculturii și Sănătății.

Igor Dodon a refuzat să semneze decretele de numire în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură. El a declarat că Silvia Radu, propusă la funcția de ministru al Sănătății, nu ar fi specialistă în domeniul dat, iar Nicolae Ciubuc, înaintat la funcția de ministru al Agriculturii, ar avea probleme de integritate.

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com