Connect with us

Reintegrare

Proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol vor primi câte 1229 de lei pentru hectar

Publicat

pe

Cabinetul de miniştri a decis astăzi să aloce 7,98 milioane de lei pentru susținerea proprietarilor din raionul Dubăsari, care nu au acces la terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol.

Astfel, peste 5500 de proprietari de terenuri agricole vor primi 1229,68 de lei per hectar, în baza unui regulament elaborat și aprobat de Consiliul raional Dubăsari, în condiții de transparență și echitate.

Banii vor fi oferiți pentru anul 2017 din fondul de rezervă al Guvernului.

Zona de securitate amplasată după traseul Rîbniţa-Tiraspol constituie 6494,79 ha de terenuri agricole. Fermierii nu-și pot lucra terenurile din anul 2003, când administraţia de la Tiraspol a blocat accesul fermierilor la pământurile care le aparţin.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Reintegrare

Delegația transnistreană a întrerupt lucrările ultimei ședințe a Comisiei Unificate de Control din anul 2017

Publicat

pe

De către

Comisia Unificată de Control s-a întrunit pe 28 decembrie în ora;ul Bender în şedinţă, care a fost prezidată de delegaţia Federației Ruse. Pe ordinea de zi au figurat 3 subiecte.

Este de menţionat, că nici în cadrul acestei şedinţe Comisia Unificată de Control nu a reuşit să aprobe raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit al FMMP privind situaţia în Zona de Securitate din perioada 13 – 19 decembrie 2017, care a fost audiat şi la ședința din 21 decembrie.

Aprobarea acestuia a fost amânată, din cauză că delegația transnistreană a solicitat consultări suplimentare, în contextul acțiunilor din 2 decembrie, când pretinsele structuri de forţă transnistrene au instalat în mod abuziv un așa numit ”post de grăniceri și vameși” pe tronsonul de drum aflat în gestiunea SRL ”Anina”, în preajma satului Hârbovăț, care creează dificultăți pentru libera circulație a persoanelor și bunurilor şi destabilizează situația în Zona de Securitate).

Conducătorul delegației Federației Ruse a atras atenția părților asupra necesității de a se abține de la măsuri unilaterale în ceea ce privește activitatea posturilor, amplasate în Zona de Securitate.

Având în vedere că chestiunea în cauză a mai fost discutată, el a propus ca raportul să fie supus votului. Propunerea a fost, însă, respinsă din start de partea transnistreană.

Pentru a justifica poziția neconstructivă a reprezentanţilor transnistreni, Oleg Beleakov, co-președinte al CUC, a invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumente irelevante, rupte de realitate.

În pofida eforturilor participanţilor la şedinţă de a identifica soluții de compromis pentru depășirea situației create, delegația transnistreană a întrerupt, totuşi, ședința CUC.

La propunerea Conducătorului delegației Federației Ruse ședința a fost amânată pentru data de 11 ianuarie 2018.

Citește mai departe

Reintegrare

Tiraspolul anunță amnistie specială pentru tinerii care au fugit din armata transnistreană

Publicat

pe

De către

Deputații locali ai așa-zisului soviet suprem de la Tiraspol au aprobat o decizie privind amnistierea tinerilor, care au părăsit unitățile militare transnistrene și s-au ales cu dosare penale, fie au fost anunțați în urmărire.

Amnistierea, prilejuită de împlinirea a 22 de ani de la aprobarea așa-numitei Constituției, “se va aplica cetățenilor condamnați de abandon neautorizat al unităților militare, dezertare și de sustragere de la serviciul militar”, anunță novostipmr.com.

Amnestia va fi valabilă pe parcursul unui an. Tinerii care au părăsit în grup unitățile militare transnistrene sau cu armele din dotare nu vor cădea sub incidența acestei grațieri.

Totuși condițiile amnistiei vor fi valabile în cazul în care tinerii vor reveni la serviciul militar pentru finalizarea executării acestuia.

De notat că din 2006 și până în 2016, potrivit datelor statistice de  la Tiraspol, au fost condamnați 1698 tineri pentru presupusa „părăsire samovolnică a unităților militare”.

Citește mai departe

Reintegrare

Reprezentanții pretinselor structuri de forţă transnistrene continuă să tensioneze situaţia în Zona de Securitate

Publicat

pe

De către

La 21 decembrie, în orașul Bender, s-a desfăşurat şedinţa Comisiei Unificate de Control, prezidată de delegaţia Republicii Moldova. În cadrul acesteia a fost aprobată candidatura locotenent-colonelului Iulian Paladii în calitate de observator militar din partea Republicii Moldova.

Comisia a audiat raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit privind situaţia în Zona de Securitate.

Discuții aprinse au suscitat acțiunile provocatoare ale reprezentanților pretinselor structuri de forţă transnistrene, care au instalat în mod abuziv un așa-numit ”post de grăniceri și vameși” pe tronsonul de drum aflat în gestiunea SRL ”Anina”, ceea ce destabilizează situaţia în Zona de Securitate şi creează dificultăți pentru libera circulație a persoanelor și bunurilor.

În legătură cu aceasta, Delegația Republicii Moldova a atras atenţia membrilor CUC asupra inadmisibilității acestor acțiuni destabilizatoare ale Tiraspolului, precum şi asupra numeroaselor adresări ale locuitorilor din s. Hârbovăț, raionul Anenii Noi și din alte localități învecinate, care se plâng că le este îngrădit dreptul la libera circulaţie.

La propunerea părții transnistrene, care a invocat necesitatea unor consultări suplimentare, examinarea raportului a fost transferată pentru ședința CUC din 28 decembrie 2017.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Reintegrare1 minut în urmă

Proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol vor primi câte 1229 de lei pentru hectar

Cabinetul de miniştri a decis astăzi să aloce 7,98 milioane de lei pentru susținerea proprietarilor din raionul Dubăsari, care nu...

Economie32 de minute în urmă

Banca Mondială va oferi R.Moldova 22,43 milioane dolari pentru modernizarea serviciilor guvernamentale

Banca Mondială va oferi Republicii Moldova 22,43 milioane de dolari pentru realizarea proiectului “Modernizarea serviciilor guvernamentale”.  Cabinetul de miniștri a...

Economie1 oră în urmă

Salariul mediu lunar pe economie pentru 2018 constituie 6150 lei

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2018, este în mărime de 6150 lei. O hotărâre în acest...

Social1 oră în urmă

Un moldovean a fost prins la frontieră în timp ce transporta 26 de saci cu bunuri de larg consum

Un cetățean moldovean a fost prins la frontieră în timp ce transporta 26 de saci cu bunuri de larg consum,...

Social2 ore în urmă

Învățământul dual: în premieră, va fi introdus termenul de „salariu de ucenicie”

Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul cu privire la organizarea programelor de formare profesională tehnică prin învățământul dual. Documentul prevede modernizarea...

Justiție3 ore în urmă

Un deţinut din Leova i-a propus unui coleg de celulă să găsească o persoană pentru omorul copiilor săi vitregi

Procurorii au obţinut pedepse reale cu închisoare pentru doi deţinuţi din Leova care pregăteau comiterea unui omor la distanţă. Potrivit...

Social3 ore în urmă

Pe 20 ianuarie toate tradițiile de iarnă din Moldova se adună la GERAR FEST

Pe 20 ianuarie, de la 12:00 până la 19:00, pe teritoriul Combinatului Vinurilor de Calitate Mileștii Mici va avea loc...

Advertisement

Opinii