Connect with us

Reintegrare

Proprietarii de terenuri agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol vor primi câte 1229 de lei pentru hectar

Publicat

pe

Cabinetul de miniştri a decis astăzi să aloce 7,98 milioane de lei pentru susținerea proprietarilor din raionul Dubăsari, care nu au acces la terenurile agricole amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol.

Astfel, peste 5500 de proprietari de terenuri agricole vor primi 1229,68 de lei per hectar, în baza unui regulament elaborat și aprobat de Consiliul raional Dubăsari, în condiții de transparență și echitate.

Banii vor fi oferiți pentru anul 2017 din fondul de rezervă al Guvernului.

Zona de securitate amplasată după traseul Rîbniţa-Tiraspol constituie 6494,79 ha de terenuri agricole. Fermierii nu-și pot lucra terenurile din anul 2003, când administraţia de la Tiraspol a blocat accesul fermierilor la pământurile care le aparţin.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Reintegrare

Guvernul a aprobat un proiect de lege referitor la procedura de luare la evidență a autovehiculelor din regiunea transnistreană

Publicat

pe

De către

Guvernul a aprobat proiectul legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport, prevederile căruia vin să reglementeze mecanismul de înregistrare a unor categorii de autovehicule din raioanele de est ale țării și să creeze cadrul normativ de referință.

Obiect al prezentului proiect sunt autoturismele și remorcile atașate la acestea, motocicletele, mopedele și bicicletele cu motor auxiliar, aflate în proprietatea persoanelor fizice cu domiciliu permanent în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și din municipiul Bender și a unor categorii de persoane juridice înregistrate la autoritățile competente ale Republicii Moldova.

Procesul de înmatriculare a acestor mijloace de transport se va efectua de către reprezentanții Agenției Servicii Publice, în puncte specializate, amplasate în or.Râbniţa și Tiraspol, în baza documentelor confirmative ce atestă domiciliul persoanei și dreptul de proprietate, însoțite de o declarație scrisă pe propria răspundere a solicitantului cu privire la veridicitatea informațiilor furnizate.

Autovehiculele menționate vor obține plăcuțe și certificate de înmatriculare de model neutru, fără achitarea drepturilor de import și a plăților obligatorii stabilite conform Legii Fondului de susținere a populației, cu prezentarea obligatorie a actelor vamale.

Dotarea cu plăcuțe neutre se va asigura pentru a permite participarea în traficul rutier internațional a categoriilor de autovehicule menționate.

Pentru a evita situațiile de abuz și de eschivare de la plata drepturilor de import aferente mijloacelor de transport introduse în Republica Moldova, proiectul de lege prevede interzicerea circulației pe drumurile naționale a mijloacelor de transport înregistrate în baza legii respective și care sunt conduse de către persoane care au domiciliu într-o altă localitate decât în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender.

Reamintim că în corespundere cu prevederile pct.17 din Decizia protocolară din 24 aprilie 2018, mecanismul de înmatriculare nominalizat urmează a fi pus în aplicare începând cu data de 01 septembrie 2018, iar prin intermediul acestuia autoritățile Republicii Moldova vor soluționa într-o modalitate viabilă problema autovehiculelor din regiunea transnistreană ce se deplasează peste hotarele țării, cu racordarea treptată a acestora la exigențele naționale și internaționale în domeniul de referință.

Citește mai departe

Reintegrare

Angajați ai structurilor transnistrene au tras focuri în direcția pescarilor din Florești și Soroca, care se aflau pe Nistru

Publicat

pe

De către

Delegația Republicii Moldova la CUC a emis o declarație în care se arată îngrijorată de utilizarea armelor de foc de către structurile transnistrene în Zona de Securitate. Aceasta după ce mai mulți locuitori ai raioanelor Florești și Soroca au anunțat că, în timpul pescuitului de pe Nistru, angajați ai structurilor transnistrene au tras focuri în direcția lor.

Plângerile au parvenit din partea unor cetățeni din Vertiujeni și Zăluceni, raionul Florești, și Cerlina, raionul Soroca.

Astfel, potrivit plângerilor, în luna februarie curent, Kulikov N., inspector piscicol din raionul Camenca,  a tras de cinci ori dintr-un automat în direcția pescarilor moldoveni, iar în luna aprilie și mai curent a tras și dintr-un pistol, pentru a obliga pescarii să vină pe malul stâng al Nistrului.

Urmare celor întâmplate, delegația Republicii Moldova la CUC a calificat aceste acțiuni drept o ”provocare și destabilizare a situației în Zona de Securitate”.

„Problema este agravată de faptul că, în cazurile menționate, s-au folosit arme cu care s-a tras în direcția oamenilor”, se spune în declarația respectivă.

Chișinăul a propus Tiraspolului și Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) să investigheze aceste cazuri, iar subiectul să fie discutat la ședința CUC.

Citește mai departe

Reintegrare

Pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol au fost fixate 4 coloane de tehnică blindată și auto militare ale GOTR!

Publicat

pe

De către

La 23 iunie, în jurul orei 04:00 și apoi la orele 06:30, 11:15 și 13:15, pe traseul Dubăsari-Grigoriopol-Tiraspol a fost fixată deplasarea neanunțată a 4 coloane de unități de tehnică blindată și auto militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).

Delegația R.Moldova la CUC precizează că au observate 11 TAB-uri și 25 autocamioane (URAL, ZIL, UAZ), iar pe unitățile în cauză nu au fost remarcate însemne distinctive de apartenență la GOTR sau la operațiunea de pacificare, precum și lipseau numerele de înmatriculare.

Conform informațiilor disponibile, unitățile respective fac parte din cele trei coloane (aproximativ 40 de unități) care în dimineața zilei de 21 iunie s-au deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna, raionul Râbnița, însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Contactată de Deschide.MD, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic a declarat că după ce a parvenit informația de Comisia Unificată de Control, delegația R. Moldova a sesizat și misiunea OSCE în Republica Moldova care s-au deplasat la fața locului.

„Acum are loc inspectarea incidentului. Tot astăzi s-a întrunit în regim operativ comandamentul militar întrunit în ședință extraordinară și s-a solicitat ca să fie luate măsuri ce vor asigura instalarea posturilor mobile pentru a investiga incidentul până la sfârșit ca să cunoaștem care este situația reală. De asemenea astăzi am înaintat către misiunea OSCE și o scrisoare oficială prin care solicităm să ne spună: capacitatea de reacție a acestor blindate, ce s-a transportat și să ne ajute în această documentarea cazului”, a declarat Lesnic.

Ulterior, reprezentanții Federației Ruse au motivat această mișcare a efectivelor militare prin necesitatea de a spori măsurile de pază a depozitului ca urmare a indicațiilor primite de la conducerea Ministerului Apărării rus în contextul unor eventuale acte de terorism și provocări posibile în perioada Campionatului Mondial la fotbal.

În debutul incidentului din această dimineață, delegația moldovenească în Comisia Unificată de Control a cerut convocarea de urgență a observatorilor militari ai componentelor Comisiei Unificate de Control (reprezentanții Federației Ruse, Republicii Moldova, Ucrainei, Tiraspolului) care la ora 05:30 s-au deplasat în raioanele Dubăsari și Grigoriopol (în preajma podului de la Dubăsari, satelor Doroțcaia și Mălăiești) pentru a documenta situația.

La insistența părții moldovenești, la fața locului s-au prezentat și reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care la ora 06:20 au fixat deplasarea a 4 mijloace URAL și a unei unități auto de inspecție militară, iar la 07:15 aceleași unități au fost observate în satul Mălăiești din raionul Grigoriopol. La solicitarea observatorilor militari de a opri mișcarea acestor unități, pentru efectuarea controlului regulamentar, nu s-a reacționat nici într-un mod.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control este puternic alarmată în legătură cu aceste acțiuni cu caracter provocator și încălcarea flagrantă de către militarii Federației Ruse a regimului Zonei de Securitate, implicit a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.

Asemenea sfidare a Acordului s-a produs repetat în ultimele zile, fără anunțarea autorităților moldovenești sau a mecanismelor existente în procesul de reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a chemat toate componentele Comisiei și Comandamentul Militar Întrunit al operațiunii de pacificare să acționeze în strictă conformitate cu înțelegerile convenite în procesul de reglementare transnistreană și să asigure respectarea regimului Zonei de Securitate.

De notat că mișcarea neautorizată a tehnicii militare GOTR a avut loc după ce ieri Adunarea Generală a ONU aprobat rezoluţia depusă de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei.

Documentul cere Moscovei să încheie cât mai repede şi necondiţionat acest proces. În textul rezoluţiei sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană.

În document se subliniază că este vorba de militarii ruşi din GOTR şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii

Citește mai departe